Lord Kanclerz Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Witam Chce zmienić modem (te rachunki :roll: ) na sieć bezprzewodową; nie wiem czy warto - chodzi o prędkość działania, stabilność, niezawodność. proszę o opinie wszystkich którzy mają jakieś doświadczenie w tym temacie. dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macho Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 ja wiem tylko tyle ze to jest bardzo drogie... moze lepiej SDI sobie spraw... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 Chce zmienić modem (te rachunki) na sieć bezprzewodową; nie wiem czy warto - chodzi o prędkość działania, stabilność, niezawodność. proszę o opinie wszystkich którzy mają jakieś doświadczenie w tym temacie. dzięki Dostep do netu radiowo dostepowi radiowemu nie rowny. Sprawdz jaka maja przepustowosc, jakie lacza ogolem itd. Predkosci moga byc bardzo rozne tutaj wszystko zalezy od prowidera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Kanclerz Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 Dzięki za odpowiedź Macho> ceny instalacji nie są wyższe niż SDI (670 zł +vat na jedną osobę, przy 5 w bloku już 200), ale abonament tylko 45 +vat, co w porównaniu z Sdi jest dużo taniej; założyłbym SDI, ale nie mam jak rozdzielić na inne komputery w bloku (administracja czuwa :x ), natomiast te 140 zł na miesiąc........ a przez rok ponad 2 tys. z instalacją to lekka przesada ( średnie miasto w podkarpackim – zarobki hee), Xon> dostawców jest dwóch – jeden oferuje 11 kb (to bodajże jak SDI w nocy), a drugi prędkość od 1024 do 2048 kb/s (dopiero zaczynają działalność) – jeśli chodzi o przepustowość i łącza to najlepiej jak ich zacytuje: „Nasza sieć bezprzewodowa "WLAN" oparta jest na najlepszych i najnowocześniejszych technologiach informatycznych oraz teleinformatycznych. W skład całego projektu wchodzą dwa łącza naziemne Polpak -T o łącznej przepustowości 4 Mb/s i jedno dwustronne łącze satelitarne {VSAT} o przepustowości 512kb/s. Cała sieć podłączona zostanie do trzech serwerów ,na których dostępne będą usługi : WWW , FTP i POCZTA. Nasza stacja bazowa podzielona została na dwie lokalne bazy: obsługującą klientów komercyjnych i wtórne stacje bazowe, bridge osiedlowe oraz klientów indywidualnych”. Czy ta przepustowość wystarczy, żeby ściągać jakieś większe pliki ? w testach ta sieć jest mało wydajna http://www.pl.tomshardware.com/network/01q...22/wlan-10.html , ale były one robione prawie rok temu, może coś zmieniło się na lepsze? Czytałem też kiedyś, że jeśli pada deszcz, śnieg czy jest mgła to ta sieć bezprzewodowa nie działa (oparta jest na karcie PCI Intel -2011B PCI i antenie kierunkowej Millenium). Jeszcze jedno – ma to działać w promieniu 10 km Czy warto w to zainwestować?????? :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Kanclerz Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 moze jednak ktos ma tak podlaczony internet 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 Instalacja i abonament sa atrakcyjne. Nie wiem jak wielu uzytkownikow ma siec, czy istnieje proxy itd. Ale mysle ze jesli maja jakas kulturalna ilosc uzytkownikow to moze to dzialac ;) najlepiej poszukaj kogos kto posiada takie lacze lub postaraj sie sprawdzic lacze w siedzibie firmy (chociaz to nie musi byc wiarygodne). WLAN jest bardzo przyjemny w tym tescie dobrze wypadl. Jesli chodzi o problemy z transmisja podczas opadow to: zalezy to od anten (ile dB) oraz odleglosci i tego czy "anteny sie widza". Duze problemy sa gdy antena jest oblodzona lub dostanie do niej sie woda. Podczas zwyklych opadow nie powinno byc wiekszych problemow chociaz spadek wystapi. Acha mozesz zauwazyc polepszenie dzialania sieci _po_ deszczu :) (lepsza propagacja). W promieniu 10km od 1 anteny? Jesli tak to srednio to widze, mysle ze beda mieli kilka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Kanclerz Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 dzięki za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Kanclerz Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 i za zainteresowanie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 podobno taka siec nie jest najlepsza znam kogos kto zna sie super na kompach i zakladal cos takiego i mowi, ze jak jest sniezyca czy poprostu jakies zle warunki atmosferyczne to slabnie sygnal, spada transfer i w ogule dupnie chodzi siec wtedy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 podobno taka siec nie jest najlepsza znam kogos kto zna sie super na kompach i zakladal cos takiego i mowi, ze jak jest sniezyca czy poprostu jakies zle warunki atmosferyczne to slabnie sygnal, spada transfer i w ogule dupnie chodzi siec wtedy Tak jak pisalem roznie to jest :) u jednego to moze byc odczuwalne lekko u innej osoby bedzie porazka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Instalacja taka jest przedewszystkim nielegalna. W polsce prawo jak zawsze "lekko" nie nadaza za rzeczywistoscia i w tej chwili legalnie via radio usluge transmisji danych swiadcza TP SA, Crowley Data Poland i Pro-Futuro. A jak sie konczy instalacja na lewo przekonal sie kilkanascie dni temu pewien przedsiebiorca z slaska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Instalacja taka jest przedewszystkim nielegalna. W polsce prawo jak zawsze "lekko" nie nadaza za rzeczywistoscia i w tej chwili legalnie via radio usluge transmisji danych swiadcza TP SA, Crowley Data Poland i Pro-Futuro. A jak sie konczy instalacja na lewo przekonal sie kilkanascie dni temu pewien przedsiebiorca z slaska Prawda. Ale wkrotce (ile to juz trwa to wkrotce?:) zostana zwolnione czestotliwosci 2,4 i 5 GHz. Teoretycznie mozna dostac pozwolenie od URTiP ale tak jak mowie "teoretycznie" :) Wynika to z uzywania tych czestotliwosci przez operatorow telefonow (np. Netia). Tutaj projekt rozporzadzenia MI : http://www.mi.gov.pl/teksty/doc/rozplacz110402.doc gdyby kogos interesowalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Prawda. Ale wkrotce (ile to juz trwa to wkrotce?:) zostana zwolnione czestotliwosci 2,4 i 5 GHz. Teoretycznie mozna dostac pozwolenie od URTiP ale tak jak mowie "teoretycznie" :) Wynika to z uzywania tych czestotliwosci przez operatorow telefonow (np. Netia). Tutaj projekt rozporzadzenia MI : http://www.mi.gov.pl/teksty/doc/rozplacz110402.doc gdyby kogos interesowalo.Zgadza sie tylko te wkrotce trwa unas jakies 3 lata poraz kolejny pokazujac zalosnosc zapewnien wszystkich kolejnych ekip rzadzacych o wspieraniu spoleczenstwa informacyjnego i innych tych pieknych sloganach co to kazdy przed wyborami szuka na kopy. Poki co lepiej nie ryzykowac z radiem - jak bedzie sensowne prawo - wtedy jak najbardziej. Zyjemy w smiesznym kraju w ktorym potrafia sie przypieprzyc nawet jak masz wszystko legalnie a stany tymczasowe trwaja latami ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Ja mysle ze wiekszych problemow prowider nie bedzie mial jesli ma zezwolenie na dzialanie (z tym nie ma problemu) i jesli w okolicy nie ma sieci ktore mogl by zaklucac (glownie Netia). Co do samego zwolnienia czestotliwosci to mam mieszane uczucia mam nadzieje ze bedzie to jakos madrze pomyslane bo jak bedzie jedna wielka samowolka to chaos w eterze gwarantowany moze nie wszedzie bedzie to sprawialo klopoty ale gdzieniegdzie napewno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Kanclerz Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 wszystko jest legalne - http://www.pcsystem.isys.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 wszystko jest legalne -http://www.pcsystem.isys.pl/Chyba nie przeczytales tego co pisalem. Jest baaaaaaaaardzo niewiele firm ktorych stac na oplacenie zajetosci czestotliwosci. Jedyne co moga miec zalegalizowanie to zezwolenie z URT(iP) ex ministerstwo nacz. szyszłownika kraju na zgode o świadczeniu uslug transmisji danych (wbrew zapowiedzia nie tak latwo je dostac) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 wszystko jest legalne -http://www.pcsystem.isys.pl/ jak dla mnie to ta strona trochę amatorsko wygląda,zwykle firmy nawet małe wynajmują jakąś firmę do zrobienia strony,a na tej 0skryptów,0php itd.itp... choć mogę się mylić ale coś mi w tym capi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Kanclerz Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Marco > jesli je maja to wszystko jest ok? (nie chce stracic pieniedzy i nerwow) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Kanclerz Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Kaczor > dopiero startuja, moze sie poprawia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Marco > jesli je maja to wszystko jest ok? (nie chce stracic pieniedzy i nerwow)Gdyby mieli zarowno zezwolenie na swiadczenie uslug transmisji danych jak i na zajetosc pasma radiowego to tak. Ale na 100 procent maja tylko te pierwsze zezwolenie innymi slowy tych radiolinii Panstwo nie moga tu stawiac ;) W tej chwili w wiekszosci miejsc jest to tolerowane przez wladze, ale czasami niektorym odbija i sie konczy jak firma na slasku ktora demontowali w swietle kamer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Kanclerz Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 swietnie, jesli geniuszom z mojego miasta od.....e to zostane z karta i antenka radiowa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Jest baaaaaaaaardzo niewiele firm ktorych stac na oplacenie zajetosci czestotliwosci. Jedyne co moga miec zalegalizowanie to zezwolenie z URT(iP) ex ministerstwo nacz. szyszłownika kraju na zgode o świadczeniu uslug transmisji danych (wbrew zapowiedzia nie tak latwo je dostac) Nie ma zezwolen tylko potrzebne jest zgloszenie do URTiP. W 100% rozpatrywane pozytywnie w trybie natychmiastowym (przynajmniej na 3 przypadki znane). Co do samych czestotliwosci (tzn dostepu przez radio) zgadzam sie, droga zabawa szczegolnie jesli to ma byc wieksza siec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 jak dla mnie to ta strona trochę amatorsko wygląda,zwykle firmy nawet małe wynajmują jakąś firmę do zrobienia strony,a na tej 0skryptów,0php itd.itp... choć mogę się mylić ale coś mi w tym capi :) Tak stronie nie jest atrakcyjna ale skrypty i php nie jest wcale potrzebne i nie mowi o profesjonalizmie, czasem wrecz przeciwnie. Co do reszty coz, staraja sie obnizyc koszty. W naszym kraju nie tak latwo wystartowac z biznesem szczegolnie jesli URTiP rzuca klody pod nogi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Nie ma zezwolen tylko potrzebne jest zgloszenie do URTiP. W 100% rozpatrywane pozytywnie w trybie natychmiastowym (przynajmniej na 3 przypadki znane). Co do samych czestotliwosci (tzn dostepu przez radio) zgadzam sie, droga zabawa szczegolnie jesli to ma byc wieksza siec.Faktycznie teraz to nazwali inaczej. Jeszcze dawniej byla koncesja. Z trybem natychmiastowym jest cokolwiek dziwnie pt. mam przyklad firmy ktorej sie udalo za 6stym razem bo stwierdzano np. ze nie rozumieja definicji "własna lokalna sieć kablowa" itp itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Z trybem natychmiastowym jest cokolwiek dziwnie pt. mam przyklad firmy ktorej sie udalo za 6stym razem bo stwierdzano np. ze nie rozumieja definicji "własna lokalna sieć kablowa" itp itd Coz wszystko zalezy kto bedzie rozpatrywal i jaki bedzie mial dzien, prawdopodobnie plamy na sloncu maja tez znaczenie ;))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Dzięki za odpowiedź Macho> ceny instalacji nie są wyższe niż SDI (670 zł +vat na jedną osobę, przy 5 w bloku już 200), ale abonament tylko 45 +vat, co w porównaniu z Sdi jest dużo taniej; założyłbym SDI, ale nie mam jak rozdzielić na inne komputery w bloku (administracja czuwa :x ), natomiast te 140 zł na miesiąc........ a przez rok ponad 2 tys. z instalacją to lekka przesada ( średnie miasto w podkarpackim – zarobki hee), Xon> dostawców jest dwóch – jeden oferuje 11 kb (to bodajże jak SDI w nocy), a drugi prędkość od 1024 do 2048 kb/s (dopiero zaczynają działalność) – jeśli chodzi o przepustowość i łącza to najlepiej jak ich zacytuje: „Nasza sieć bezprzewodowa "WLAN" oparta jest na najlepszych i najnowocześniejszych technologiach informatycznych oraz teleinformatycznych. W skład całego projektu wchodzą dwa łącza naziemne Polpak -T o łącznej przepustowości 4 Mb/s i jedno dwustronne łącze satelitarne {VSAT} o przepustowości 512kb/s. Cała sieć podłączona zostanie do trzech serwerów ,na których dostępne będą usługi : WWW , FTP i POCZTA. Nasza stacja bazowa podzielona została na dwie lokalne bazy: obsługującą klientów komercyjnych i wtórne stacje bazowe, bridge osiedlowe oraz klientów indywidualnych”. Czy ta przepustowość wystarczy, żeby ściągać jakieś większe pliki ? w testach ta sieć jest mało wydajna http://www.pl.tomshardware.com/network/01q...22/wlan-10.html , ale były one robione prawie rok temu, może coś zmieniło się na lepsze? Czytałem też kiedyś, że jeśli pada deszcz, śnieg czy jest mgła to ta sieć bezprzewodowa nie działa (oparta jest na karcie PCI Intel -2011B PCI i antenie kierunkowej Millenium). Jeszcze jedno – ma to działać w promieniu 10 km Czy warto w to zainwestować?????? :?: pol roku temu sam mialem net przez sieciowke radiowa dostarczany i jakosc polaczenia nie zalezala od warunkow atmosferycznych a przeszkod terenowych takich jak wzniesienia, grube sciany czy nawet pospolite zaluzje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 pol roku temu sam mialem net przez sieciowke radiowa dostarczany i jakosc polaczenia nie zalezala od warunkow atmosferycznych a przeszkod terenowych takich jak wzniesienia, grube sciany czy nawet pospolite zaluzje Byles blisko nadajnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 zeby nie sklamac to daleko nie mialem (150 metrow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 zeby nie sklamac to daleko nie mialem (150 metrow :) To nic dziwnego ze nie miales zaklucen :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...