Skocz do zawartości
pijafka

problem z dzwiekiem z NF7-SL

Rekomendowane odpowiedzi

czesz

mam nowy sprzet:

płyta NF7 SL

prov Athlon 2200 XP

dyska WD800JB

512 ramu (jedna kosc)

GF 440

Win 98 SE

i jak w temacie mam problem dzwiekiem na plycie. chodzi o to z w wielu grach mam z nim problemy typu trzeszczenie czy zapetlenie sie dzwieku (Earth 2150: Moon Project). CZesto wczasie grania dzwiek wylacza sie calkowicie. Wrzucilem wszystkie stery dolaczone do plyty i nic. Nie wlaczalem, zadnych efektow srodowiskowych dla karty. Co moze byc problemem? sterowniki, plyta glowna, system operacyjny.

Ponadto filmy chodza na nim za szybko i nie da sie ich ogladac. Zeby to napravic musialem wylaczyc w menedzeze urzadzen nVidia nForce MCP Audio processing Unit. Filmy chodza normalnie ale nie po to kupowalem plyte z Sound Stormem By go Wylaczac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyspieszomy dzwiek w filmach i grach da sie poprawic przez wylaczenie lub zmniejszenie akceleracji dzwieku w aplecie directx (dxdiag), problem ten dotyczy tylko systemow win9x/me. z drogiej strony polecam wgrac najnowsze sterki do chipsetu ktore zawieraja tez zaktualizowane komponenty audio dla soundstorma. polecalbym reowniez przejsc nz xp w ktorym problemy tego typu nie wystepuja. jak to sie mowi windows 98 byl przed wojna :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za rady.

Zrobilem co ponizej :

sciagnelem nowe stery do plyty i zainstalowalem. dzwiek na razie jest OK.

Zgodnie z tym co "mówił" Watcher zmiejszylem z akceleracje dzwieku w directX i filmy chodza normalnie przy wlaczonym APU. Problem w tym ze winda nie trzyma tych ustawien i po restarcie kompa akcelaracja jest ustawiona na maxa wiec znowu trzeba ja zmiejszac.

Moze ktos sie orientuje jak zmusic winde do posluchu by na stale trzymala sie ograniczonej akceleracji dzwieku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...