Adam78 Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Na politechnike to juz dla mnie za pozno. Mierniki energii elektrycznej zliczaja calkowita moc pobierana przez urzadzenia. Wspomnialem tylko o tych mocach biernych i pozornych zeby uswiadomic kolegom ze nie mozna tak liczyc dodajac moc pobierana przez poszczegolne urzadzenia w kompie, bo sprawnosc zasilacza i charakter obciazenia jaki wnosi moze spowodowac ze komp z gniazdka pobiera wiecej mocy niz pobieraja jego wszystkie komponenty lacznie Dodajac te moce założyłem pewne uproszczenia i dla każdych urządzeń jest to max moc jaką pobierają. Sprawnosc zasilacza też będzie inna dla różnych napięć...ja uwzględniłem najgorszy przypadek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unkes15 Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 jak nie mialem kompa przez miesiac (włączony 5-6h dziennie) to rachunke za prad zmalal o 50 zl! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...