m_o_d Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Na primary master mam podpiety dysk seagate 60gb (baracuda),a na secondary slave(master tez probowalem) mam podpieta nagrywarke nec 7700. Koniguracje jakie problowalem: 1 dysk primary master nagrywarka primary slave - ustawialem zworkami jak i cabel select 2 dysk primary master nagrywarka secondary master i slave - tez ustawialem zworkami i cabel select. W wszystkich przypadkach mam pio, nie wiem jak poprzednim razem mi sie udalo zrobic UDMA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skamilos Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Ja u siebie już testowałem również jako slave i jako mastera.i wciąż nagrywarka ma dma off(nero tools) i pio4 w windows. a jeśli chodzi o kanały to menadzer urządzeń pokazuje że: podstawowy kanał ide: Urządzenie główne: typ urządzenia:utomatycznie wykrywane(nie mogę zmienić) Tryb transferu:DMA jeżeli dostępne Bieżący tryb transferu : ultra DMA tryb 5 urządzenie podrzędne: typ urządznia:automatycznie tryb transferu DMA jeżeli dostępne bieżący tryb transferu: nie dotyczy pomocniczy kanał ide: urządzenie główne: typ :automatycznie tryb transferu: Tylko Pio(mogę zmienić ale to nic nie daje) bieżący tryb: PIO urządzenie podrzędne: typ :automatycznie tryb transferu: DMA jeżeli dostępne bieżący tryb transferu UDMA tryb 4 Dodam że napędy są podłączone do płyty na wspólnym kablu cienkim. Podejrzewam że na pio przeskoczyło również po zainstalowaniu daemon toolsa... jeszcze nie próbowałem go odinstalowywać,ale jutro to zrobię? a tak z innej beki może powiecie mi jeszcze czy u was azareus lub inne bittorenty przy ładowaniu(sprawdzaniu) torrentów również tak mocno obciąża proca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Nie podłączaj nagrywarki na jednym kanale z dyskiem, jeżeli może być sama. Ustaw 2x master/single na dwóch różnych kanałach, w trybie awaryjnym odinstaluj najpierw sterowniki IDE, później nForce, rebootnij i zainstaluj jeszcze raz nForce. W biosie rozumiem UDMA enabled dla obu kanałów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_o_d Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zrobilem jak podales, nawet kilka razy ale ciagle mam tryb pio juz doslownie nie wem co zrobic. W bioseie mam auto innej opcji nie ma albo UDMA disable albo auto 2004-01-19 Instaluje to juz n razy i z tego co zaobserowalem to uzadzenie instaluje sie kanal ide nagrywarka i mam udma 2, ale po pierwszej probie dostepu do uzadzenia nastepuje zmiana na pio. Ktos moze wie co jest tego przyczyna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skamilos Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 chyba znalazłem co jest z moja nagrywarką! jeszcze nie mam pewnosci, czy to to ale jeden z pinów jest wbity głęboko do środka nagrywarki tak że taśma pewnie go "nie widzi" powiedzcie jak wyciągnać taki pin(wystaje go ok 1/4 tego co reszty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_o_d Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Ja tez mam troche dobity pin moze nawet z 2 dobite, ale chyba to nie byloby przyczyna bo wtey nagrywarka wcale by nie dzialala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skamilos Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 ale u mnie on tylko trochę wystaje! myślę że to może byc powód dzisiaj sprawdzę nagrywarke na innym kompie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 chyba znalazłem co jest z moja nagrywarką! jeszcze nie mam pewnosci, czy to to ale jeden z pinów jest wbity głęboko do środka nagrywarki tak że taśma pewnie go "nie widzi" powiedzcie jak wyciągnać taki pin(wystaje go ok 1/4 tego co reszty. Rozbierz delikatnie nagrywarkę, dobierz się do złącza i wypchnij pin. Już to kiedyś robiłem - klient odwrotnie włożył taśmę. CD-ROM chodził ale tylko w PIO, po naprawie (PINa) wrócił do UDMA2 ale i tak za klika miesięcy padł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skamilos Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 no i mamy odpowiedż dzięki esem :) jutro sie z nia pobawię. teraz mi jeszcze problem z grafą doszedł . Ach te PC(Psujące się Ciągle). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_o_d Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 Własnie sie bawilem i po wyciagnieciu pina mam piekne UDMA esem dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skamilos Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 a ja sobie właśnie spaliłem pieknego chifteca 360W:( i nie wiem czy to nie wina nagrywarki właśnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 a ja sobie właśnie spaliłem pieknego chifteca 360W:( i nie wiem czy to nie wina nagrywarki właśnie... Raczej mała szansa: chociaż zapewne jest to przypadek "około nagrywarki": nerwowość, pośpiech, jakieś zwarcie (zgubiona śrubka, podkładka), coś innego ruszone (grafa?) itd itp. Znam natomiast przypadek odwrotny: facet wcisnął (po ścięciu rogów) odwrotnie molexa do nagrywarki :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...