Skocz do zawartości
m_o_d

trzeszczacy dziwiek podczas uzywania cdromu

Rekomendowane odpowiedzi

Na primary master mam podpiety dysk seagate 60gb (baracuda),a na secondary slave(master tez probowalem) mam podpieta nagrywarke nec 7700.

Koniguracje jakie problowalem:

1

dysk primary master

nagrywarka primary slave - ustawialem zworkami jak i cabel select

2

dysk primary master

nagrywarka secondary master i slave - tez ustawialem zworkami i cabel select.

W wszystkich przypadkach mam pio, nie wiem jak poprzednim razem mi sie udalo zrobic UDMA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie już testowałem również jako slave i jako mastera.i wciąż nagrywarka ma dma off(nero tools) i pio4 w windows.

a jeśli chodzi o kanały to menadzer urządzeń pokazuje że:

podstawowy kanał ide:

Urządzenie główne:

typ urządzenia:utomatycznie wykrywane(nie mogę zmienić)

Tryb transferu:DMA jeżeli dostępne

Bieżący tryb transferu : ultra DMA tryb 5

urządzenie podrzędne:

typ urządznia:automatycznie

tryb transferu DMA jeżeli dostępne

bieżący tryb transferu: nie dotyczy

pomocniczy kanał ide:

urządzenie główne:

typ :automatycznie

tryb transferu: Tylko Pio(mogę zmienić ale to nic nie daje)

bieżący tryb: PIO

urządzenie podrzędne:

typ :automatycznie

tryb transferu: DMA jeżeli dostępne

bieżący tryb transferu UDMA tryb 4

Dodam że napędy są podłączone do płyty na wspólnym kablu cienkim.

Podejrzewam że na pio przeskoczyło również po zainstalowaniu daemon toolsa... jeszcze nie próbowałem go odinstalowywać,ale jutro to zrobię?

a tak z innej beki może powiecie mi jeszcze czy u was azareus lub inne bittorenty przy ładowaniu(sprawdzaniu) torrentów również tak mocno obciąża proca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podłączaj nagrywarki na jednym kanale z dyskiem, jeżeli może być sama. Ustaw 2x master/single na dwóch różnych kanałach, w trybie awaryjnym odinstaluj najpierw sterowniki IDE, później nForce, rebootnij i zainstaluj jeszcze raz nForce. W biosie rozumiem UDMA enabled dla obu kanałów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem jak podales, nawet kilka razy ale ciagle mam tryb pio juz doslownie nie wem co zrobic. W bioseie mam auto innej opcji nie ma albo UDMA disable albo auto

2004-01-19

Instaluje to juz n razy i z tego co zaobserowalem to uzadzenie instaluje sie kanal ide nagrywarka i mam udma 2, ale po pierwszej probie dostepu do uzadzenia nastepuje zmiana na pio.

Ktos moze wie co jest tego przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba znalazłem co jest z moja nagrywarką!

jeszcze nie mam pewnosci, czy to to  ale jeden z pinów jest wbity głęboko do środka nagrywarki

tak że taśma pewnie go "nie widzi"

powiedzcie jak wyciągnać taki pin(wystaje go ok 1/4 tego co reszty.

Rozbierz delikatnie nagrywarkę, dobierz się do złącza i wypchnij pin. Już to kiedyś robiłem - klient odwrotnie włożył taśmę. CD-ROM chodził ale tylko w PIO, po naprawie (PINa) wrócił do UDMA2 ale i tak za klika miesięcy padł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja sobie właśnie spaliłem pieknego chifteca 360W:(

i nie wiem czy to nie wina nagrywarki właśnie...

Raczej mała szansa: chociaż zapewne jest to przypadek "około nagrywarki": nerwowość, pośpiech, jakieś zwarcie (zgubiona śrubka, podkładka), coś innego ruszone (grafa?) itd itp.

Znam natomiast przypadek odwrotny: facet wcisnął (po ścięciu rogów) odwrotnie molexa do nagrywarki :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi