Skocz do zawartości
wako

Philips 107p40/p4/p4+

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem niewątpliwie szczęśliwym posiadaczem tego monitora, jednak nasunęły mi się pewne pytanie, dlatego chce Was zapytac o zdanie i ew. poradę.

1. Jakie sterowniki zainstalowac???? 8O

W instrukcjach nie ma podanej dokładnej nazwy jaki plik nalezy uznac za sterownik. Początkowo wybrałem 107p4+ i parametry były ok (takie jak na stronie producenta/komputronika i jeszcze w innych sklepach internetowych) później tak patrzę na ten monitor i widze, że w lewym górnym rogu nie mam tego + wiec powinienem zainstalować sterowniki do modelu 107p4... zainstalowalem i parametry były gorsze, w menadżerze mialem informacje, ze np. przy 1600x1200 mam 70Hz, a przy tych dla 107p4+ 75Hz. W każdym razie myślę, że chodzi jednak o sterowniki dla wersji z +, gdyż jak windows wykrywa mi monitor "plug & play" to parametry są jak przy zainstalowanych sterownikach dla wersji +.

2. Szukając monitora zwracałem uwagę na odświeżanie... W jednym z sklepów powiedziano mi, że ten philips ma odświeżanie tylko 85Hz (1024x768), dowiedziałem się, że na te monitory została założona blokada i więcej nie wyciągną (co jest nie prawdą...). Blokada założona była dlatego, iż przy 100 i więcej Hz monitory te się szybciej niszczą... czy to prawda? Obecnie pracuję na 85... a 100 jest nadal w zasięgu (we wlaściwościach pulpitu moge ustawic 100Hz - windows pokazuje, że jest to bezpieczny tryb...)Pytanie brzmi więc czy można/czy jest bezpieczne dla monitora ustawienie 100Hz, oraz czy warto sprobowac wiecej - 120Hz tez jest osiągalne (ale nie posiada od windows informacji o bezpiecznym trybie)

3. Jeżeli miałem zainstalować sterowniki do wersji 107p4+ to mam pytanie co oznacza skrót GS3 podany w właściwościach systemu?? Jest tam również skrót LF3, ale tu wiadomo o co chodzi ;-).

Dziękuje wszystkim, którzy wypowiedzą się i poradzą mi...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

philips cośprzegiął, w info pisali max odświeżanie dla 1024x768 120Hz a ustawia 100, pewnie 120 to max a 100 to zalecane.

ja jadę cały czas na 100Hz, mniej nie ma sensu, a 120 nie włączałem więc ne wiem czy jest wtedy lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi