piotrekcie Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 Kupiłem ostatnio kartę PixelView Ge Force 4 Ti4200. Włożyłem ją do komputera i zaczęły się problemy po próbie przetestowania jej na grach. W Aquanoxie karta wiesza mi się mniej więcej po pół minuty grania choć przedtem wszystko chodziło płynnie. W Maxie Paynie zaraz gra mi sie wiesza po jej zapuszczeniu. Za to Deus Ex chodzi bez problemu ale jego grafika bazuje na OpenGL. Mam podejrzenia co do dwóch możliwych przyczyn tego stanu rzeczy. Pierwsza to sterowniki. Tym bardziej prawdopodobna, że moja stara karta na tych sterownikach dostarczonych do tej nowej tez sie wieszala na Maxie. Druga możliwa przyczyna to zasilacz dający jej zbyt mało prądu. Chyba mniej prawdopodobna bo w końcu mam Durona 850 nawet nie podkręcanego więc chyba on dużo prądu nie żre. Kumpel miał problemy z zasilaczem przy karcie Ge Force 3 ale on ma Athlona XP 1600. Wiem, że moja karta trochę prądu czerpie ale nie myślę, że aż tyle żeby wysiadała. Nadmieniam, że w Windowsie karta chodzi mi stabilnie, wykłada się w grach. A teraz o środkach, które przedwsięziąłem, a które okazały się nieskuteczne. Zgodnie z radą jednego z moich rozmówców zainstalowałem te najnowsze detonatory 26.42, ale to nie pomogło. Wprawdze Max Payne mi poszedł, ale Aquanox mi się wywalał jeszcze szybciej niż na starych. Pomyślałem, może problem z grą jest jednostkowy, choć na moim starym Geforsie 2 GTS/PRO mi chodziła bardzo dobrze. Zainstalowałem więc 3D Marka, by sprawdzić jak w testach wypadnie. Okazało się, że karta przeszła 2 pierwsze testy a przy ładowaniu trzeciego komp się zawieszał. Co dziwne, karta nie wiesza się bezpośrednio na testach, ale między testami. Gdy puszczam testy pojedynczo, nie cały ich zestaw to idzie. Nie mam pojęcia co się dzieje. Skoro problem sterowników odpadł to może winny jest zasilacz. Mam 300W,ale być może potrzebny jest 350W. Tego jeszcze nie sprawdzałem. Jeśli okaże się, że nie zasilacz to ja naprawdę już pojęcia nie mam co to może być. Problemy z systemem? Płyta główna? Jestem na 100% pewny, że karta jest nieuszkodzona. U kumpla chodzi jak złoto. Wspomóżcie w potrzebie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 zanim zaczniesz wymieniac podzespoly, to moze zrob jeszcze reinstalke windozy...? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekcie Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 Starszy zasilacz mam na gwarancji więc dopłacę parę groszy i kupię ten 350W. Jak nic nie da to skasuje Windoze 98 i zainstaluje XP. Może on cos da Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 a jaki ten zasilacz bo mam huntkey 300W i spox. a najnowsze detki to 30.30 na takich pracuje spróbuj tych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 ja ze swoją nie miałem zadnych problemów. hmm to dziwne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekcie Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 Nie patrzyłem a obawiam sie ze te najnowsze detki tez niczego nie zmienia :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 . Zgodnie z radą jednego z moich rozmówców zainstalowałem te najnowsze detonatory 26.42, ale to nie pomogło. Wprawdze Max Payne mi poszedł, ale Aquanox mi się wywalał jeszcze szybciej niż na starych. Zainstalowałem więc 3D Marka, by sprawdzić jak w testach wypadnie. Okazało się, że karta przeszła 2 pierwsze testy a przy ładowaniu trzeciego komp się zawieszał. Co dziwne, karta nie wiesza się bezpośrednio na testach, ale między testami. Jestem na 100% pewny, że karta jest nieuszkodzona. U kumpla chodzi jak złoto. Wspomóżcie w potrzebie :) Jak dla mnie po pierwsze detonatory najnowsze to 30.30 ( piszesz 26,42 ale pewno ci chodziło o 29,42). Zauważ że karta się wiesza przy aquanoxie który z tego co pamiętam jest jedną z bardziej wymagających( dla grafy oczywioście), podobnie karta wiesza się po zapuszczeniu kilkakrotnie 3dmarka... Otwórz obudowę i sprawdź.Bo po tym co piszesz jak dla mnie wynika że przyczyną może być temperatura... POdaj jeszcze jakie napięcia daje zasilacz, bo to że ma 300W to niewiele znaczy... Mój zasilacz ma 235 W ale trzyma napięcia lepiej niż niejedna 300 W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekcie Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 No wiesz po to kupiłem tę kartę by chodziła płynnie. Ustawiłem w opcjach w Aquanoxie nie takie znów wyśrubowane detale raczej odpowiednie dla Ge Force3 a nie 4 i to Titanium a mimo to się wiesza. Poza tym na GF 2 chodzi płynnie i to nawet z dość podkreconymi parametrami gry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 Sprawdz napiecie +3.3V moze byc za niskie Ja mam na zasilaczu 230, celku800@900, DVD,CDRW i duzo innego dziadostwa i napiecie 3.34 Mozesz to sprawdzic SpeedFanem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 Zainstaluj najnowsze dentki 30.30. Zasilacz napewno nie jest problemem - bez przesady, to nie 200W zeby nie dostarczal napiecia :) Z tymi sterami to zrob tak: 1. Odinstaluj detonatory. 2. Restart windowsa. 3. Zainstaluj stery dostepne na plytce, ktora dostales razem z karta. 4. Dopiero teraz zainstaluj najnowsze 30.30 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 Zainstaluj najnowsze dentki 30.30. Zasilacz napewno nie jest problemem - bez przesady, to nie 200W zeby nie dostarczal napiecia :) Z tymi sterami to zrob tak: 1. Odinstaluj detonatory. 2. Restart windowsa. 3. Zainstaluj stery dostepne na plytce, ktora dostales razem z karta. 4. Dopiero teraz zainstaluj najnowsze 30.30 ale głupoty walisz Kaeres Z tymi sterami to zrob tak: 1. Odinstaluj stare detonatory. 2. Restart windowsa. 4. Dopiero teraz z menadzera urządzeń wybierz kartę graficzną i aktualizuj sterownik na najnowszy 30.30 tak jak Kaeres nie zadziała. testowałem na 4 kompach z różnymi nvidiami a nawet jak zadziała to źle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...