Skocz do zawartości
Skool

Thermalright + Noiseblocker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zamierza zmienic chlodzenie na bartonie i wymyslilem takie polaczenie :)

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=8026&sid=1

do tego przejsciowka na wentyl:

http://www.4max.pl/produkt.asp?g=80&gg=76&id=109

i wentyl:

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6653&sid=1

jak myslicie dobre bedzie takie polaczednie ?

wejdzie to na abita nf7-s ?

do tego zamierzam dac paste ceramique :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO torche bez sensu - straty na przejsciowce moga byc duze bo ona prawie plaska i czesc powietrza bedzie sie cofac

przeciez ten radiator jest tez przystosowany do wentyli 92mm i ja bym taki zalozyl

co do tego czy ten konkretny model pasuje na NF7 to nie wiem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm

no niby jest przystosowany na 92 ale mozna dac z przejsciowka 120 :P bedzie az taka duza strata ?

tak wogole to dzieki za odpowiedz :) bo nikt sie nie kwapi zeby cos pomoc tutaj...

znalazlem recke tej przejsciowki i wyglada na to ze jest dobra

zobacz na tym plaskim przymocowany jest wentyl ale sam wiatrak wieje w srodek a brzgi wentyla spoczywaja na plaskiej koncowce wiec chyba nie moze byc zadnych strat..revoltec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. wiesz ze nikt nie odpowiada to nie znaczy ze nikt nie chce pomoc - nikt nie zna odpowiedzi bo moge sie zalozyc ze takiego mixu jaki Ty chcesz zlozyc ni ma nikt na forum

2. radiatory TR sa same w sobie niezle i nie trzeba zbytnio kombinowac (120mm wentyle) zeby osiagac na nich niezle wyniki - styka wolonobrotowy (jak chcesz cisze) 92mm z dobrym lozyskem - np jakis PanaFlo na hydrodynamicznymn lozysku

3. o stratach na przejsowce pisze dlatego ze troche sie bawilem ww takie rzeczy i to co zauwazylem to przy zbyt duzym nachyleniu scianek przelotki powietrze potrafi sie cofac - bo wiadomo najwiekszy AirFlow jest na krawedziach wirnika i tam powietrze trafia na scianki przelotki czesc sie zeslizguje a czesc sie cofa ... zamiast wzrostu wydajnosci masz spadek :(

4. przelotki puste w srodku IMO sa do niczego bo powietrze sie w nich miesza - wolalbym przelotke ktora ma w sodku "prowadnice" - cos jak X - powodujace to ze powietrze jest kierowane w dol a nie miesza sie

ogolnie to Twoj wybor i zrobisz jak zechcesz - i uwazaj na te wentyle NoiseBlocker - nie znam usera ktory bylby z nich zadowolony - nie chodzi ze sa kijowe ale ze nie sa az tak rewelacyjne zeby za nie tyle placic - przecietne - niestety to tylko opinnie a nie mam zamiaru sie przekonywac czy tak jest na prawde (czytaj kupowac) bo na worku z kasa nie spie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby nie zapodawac nowego watku to jest dobra okazja zeby sie podkleic :) . Chodzi mi o nastepujace sprawy :

Czy jest sens zamieniac Volcano V7+ na taki zestaw - tz TermalRight + Wenty 92 (przejsciowkom mowimy nie :P) ?? Tz czy na moim 1700@2600 jestem w stanie miec jakis znaczacy spadek temp i decybeli (temp aktulanie 43 idle/ 50 max load). Kasy to kosztuje troche. Moze pomyslec nad WC ?? Problem w tym ze ja nie mam zbytnio czasu na "zabawe" w WC .. czy jest mozliwosc zlozenia rozsadnego zestawu w szybkim czasie na bazie ofert sklepowych ? Tak do 300zl ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie wydawanie czterech baniek na chłodzenie powietrzem które nie bedzie zbyt ciche (34 dba ) to bzdura ale są ludzie którym kasy nie brakuje ja bym wolał chłodzenie wodne cisza wydajność i zajebista baza do oc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ridla

dokladnie tak samo chce zrobic zamiast volcano 7+ dac tego thermalighta + dobry wentyl wc mnie wogole nie interesuje za duzo roboty przy tym ;)

Wit18 34dba to daje noiseblocker 120mm a 22dba daje 92mm :P

wiec cicho i wydajnie bedzie w miare i mniej roboty niz przy wc jakies pompki i wogole :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ridla 

dokladnie tak samo chce zrobic zamiast volcano 7+ dac tego thermalighta + dobry wentyl wc mnie wogole nie interesuje za duzo roboty przy tym ;)

Wit18 34dba to daje noiseblocker 120mm a 22dba daje 92mm :P

wiec cicho i wydajnie bedzie w miare i mniej roboty niz przy wc jakies pompki i wogole :D

Mnie WC kusi ale dzis ciagle trzeba przy tym ostro dlubac bo glony rosna wesolo sobie :wink: albo cos tam rdzewieje. Ja najzwyczajniej nie mam na to czasu. Potrzebuje ciszy + wydajnisci ale wydaniu "zamontuj i zapomnij". Kiedys ostro dlubalem w kompie ale mi juz przeszlo. Potrzebuje go do pracy i tylko to mnie interesuje. A wpracajac do tematu.. zerkam przychylnym okiem na tego TR'a i do tego dalbym jakis wentyl 92 tak na 1500-2000rpm'ow. Nie wiem tylko czy na moim sprzecie jest sens sie w to bawic. Koszty nie sa małe (dla mnie nawet spore) a na JIHUB 1700@2600 przy vcore 1,8 :( mam idle 42-43 i nie wiem czy jest wogule mozliwe zejsc nizej na AC zachowujac przy tym niski poziom dB ? Wiec jak probowal ktos ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze jest sens zawsze w testach wykazal ze jest naprawde dobrym radiatorkiem + dobry wentyl i bedzie super :) napewno wydajniejszy niz V7+ przy zachowaniu odpowiedniej ciszy :)

ja zamierzam na swojego bartonika zalozyc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja planuje natomiast zakup cooler ThermalRight SLK-900A socketA, wdl pclab.pl - jest to jeden z najlepszych radiatorow na rynku. Kupa kasy! Ale na niego naloze z mojego whisperrocka wentylator dosc cichy i zobaczymy co sie bedzie dziac. Co wy na takie rozwiazanie? Licze ma duzy spadek temperatur przez co bede mogl wykrecic pamieci mam nadzieje do 212 i co za tym idzie proca na 11x212.

Mysle ze ten zestaw sobie poradzi z tym, teraz moj whisperROck IV chlodzi procka na 1,675 IDLE 43C i STRES 50C[probe] 52C[gry] Jakby temp spadla do 43 w stresie to bedzie si!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to już będzie ciszej, a na pewno taniej, gdy kupisz zalmana 7000A cu. Jedyny problem, to to, czy wejdzie Ci on na mobo

wejsc na plyte wejdzie ale problem z obudowa, tam sie moze bydle nie zmiescic i bede musial zasilke na zewnatrz trzymac:( Dlatego tez nie kupilem Zalmana 7000 bo mi sie do budy nie miesci.

Zamowilem juz SLK 947U i zobaczymy co z tego wyjdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi