Piszczel Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 MB jak w podpisie. Problem taki, że jak włączam kompa rano to BIOS ma zresetowane ustawienia. Komp na noc jest wyłączany przełącznikiem na zasilaczu - czyli jakby wtyczkę z gnizdka. Jeśli go wyłączę normalnie (komp wyłączony ale zasilacz na "stand by" - obudowa ATX) to BIOS zachowuje swoje ustawienia. Chyba mi padła bateryjka na mobo jak sądzicie? W związku z tym mam pytanko: czy po wyjęciu batarii i wymianie jej na nową nic się nie spieprzy (ja myślę że nie ale chcę być pewien). No i jak dobrać rodzaj baterii? BTW to wogóle jest bateria czy akumulator - może to że wyłączam kompa całkiem spod napięcia powoduje jakieś notoryczne niedoładowanie akumulatora? Dodam tylko że zaczęło się od zmiany czasu w zegarze BIOS-u a teraz to już całkiem ustaienia resetują się na default. Kurde muszę przezcekać święta. Aha kompa wyłaczam całkiem bo do przełacznika w zasilaczu podpięta jest pompa od WC i jak jest cicho w nocy to mi trochę buczy (komp w sypialni) Nara. Pozdro na święta :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Stan Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Wyjmujesz bateryjkę. Idziesz np. do zegarmistrza i pokazujesz mu ją. Proszisz o taką samą. On ci daje, płacisz, wkładasz bateryjkę i ustawiasz BIOS-a i cieszysz się nową bateryjką. :D Poza tym to jeszcze sie nigdy nie spotkałem żeby sie komuś bateria wyczerpała. W moim pierwszym kompie 7 lat działała. Potem wszystko poszło na śmietnik. Nawet sprawna bateryjka. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Kumpel miał kiedyś wadliwą płytę główną, która z baterii pobierała prąd ponad 60uA (mikroAmper), przez co bateria regularnie mu siadała co kilka miesięcy. Dla porównania podam, że sprawna płyta pobiera z baterii prąd około 5uA. Być może jakiś kondensator albo dioda miały duży upływ, ale nie chciało mi się w to wnikać - zamiast oryginalnej baterii litowej 3V (wszystkie płyty używają typu CR2032) podlutowaliśmy 2 szeregowo połączone baterie alkaiczne 1,5V (typ AA) i problem się skończył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Wyjmujesz bateryjkę. Idziesz np. do zegarmistrza i pokazujesz mu ją. Proszisz o taką samą. On ci daje, płacisz, wkładasz bateryjkę i ustawiasz BIOS-a i cieszysz się nową bateryjką. :D Poza tym to jeszcze sie nigdy nie spotkałem żeby sie komuś bateria wyczerpała. W moim pierwszym kompie 7 lat działała. Potem wszystko poszło na śmietnik. Nawet sprawna bateryjka. :D ale ty rozrzótny <= ?! jestes ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 THX Też się z tym pierwszy raz spotykam dlatego pytam ... No to już wiem i se ją po świętach wymieniem ... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Miałem szczęście, okazało się że mój ojciec kupił taką kiedyś do pilota do samochodu i mi ją własnie dał. Wymian szybka i bezbolesna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu2 Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 tez mialem taki przypadek kupilem nowa plyte NF7 i bateria zasilajaca BIOS byla rozladowana :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Stan Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Oddałeś płyte do reklamacji??? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu2 Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 problem w tym ze zmiana baterii nic nie dala nawet wylaczylem cache'owanie biosu i dalej nic - bios mi sie resetuje po wylaczeniu calkowicie zasilania pozdrawiam krzychu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliver Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 ja mam podobny problem z epoxem 8rda3i - gdy odlacze zasilanie na min.24h to komp albo wcale nie startuje(zawiesza sie na poscie biosu), albo zmienia sobie tylko taktowanie cpu(godzina, data i inne sie nie zmieniaja) i to na "chybil trafil" - raz jest athlon 1200 a raz 1600+8O po ponownym ustawieniu biosu wszystko wraca do normy. czy w moip przypadku pomoze wymiana bateryjki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 Typ bateri to CR 2032 jak to ci pomoże nie musisz wyciągać starej z kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dangerox Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 W moim przypadku trzymała 6 lat. Ale ja tak szybko kompów nie wyrzucam :) kupiłem nową misubishi :D - koszt 4 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...