Dekrek Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Wiec mam problem: instaluje sobie wszystko ok - robie sobie nowego usera (adduser) - czyli mam 2 userow - root i ten 2 - mariusz . Loguje sie jako root i montuje partycje - fat 32 i ntfs - wszystko jest ok - wylogowuje sie jako root robie reboot - logoje sie znow jako root i jest problem montowane partycje fat32 sa ok wszystko widze ale gdy chce wejsc na katalog z zamontowanym dyskiem to wchodze do pustego folderu i tyle - nie ma danych. Gdy montuje dyski na koncie usera - mariusz to przy partycjach fat 32 mam access denied a przy ntfs odrobine inny komunikat ale chodzi o to samo - nie mam na nie dostepu. Montuje dyski za pomoca komendy np. mount /dev/hda1 -t ntfs /home/mariusz/c przy robieniu reboot widze cos takiego "read only" czy ma to jakis zwiazek z moim problemem ? Gdzie tkwi problem ? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whiller Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 1. Hmmm jak dobrze zrozumialem to dyski na Fat31 tez montujesz komenda mount /dev/hda1 -t ntfs /home/mariusz/c ?? :P Jezeli tak to blad ... -t vfat powinno zalatwic sprawe :P 2. Aby zapisywac na NTFS musisz skompilowac jadro jeszcze raz :) I wlaczyc mozliwosc zapisywania ... jednak jest to niebezpieczne gdyz moze zrypac caly system plikow. Dlatego wyskakuje read-only ... Jezli cos zle napisalem to mnie poprawcie :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dekrek Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Dyski fat32 montuje z -t vfat a problem lezy w tym ze ja nie moge wogole nic odczytac z zadnego dysku a co dopiero zapisac cos tam . Wyskakuje access denied. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 A masz odpowiednie prawa dostępu? ;] Pewnie nie, pewnie są dla roota tylko? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dekrek Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zasad ustalania praw dostepu jeszcze niestety nie znam - jak ustawic je dla zwyklego usera aby mial dostep do dyskow - odczyt i zapis ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 dopisz users w odpowiednich miejscach w /etc/fstab, poza tym man chmod. whiller: zapis na ntfs to z tego co sie pamietam w 2.6.0 juz nie jest experimantal, ALE z tego co mi sie wydaje to zapis polega na nadpisywaniu istniejacych plikow, nie zmieniajac ich wielkosci. ponadto zdaje sie ze pliki musza byc wieksze niz 512 bajtow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...