Skocz do zawartości
Pretorian

Czy zasilacz może mi kompa resetować????? HELP

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak w teamcie tu są jego napięcia czy one są normalne:

Vcore: 1.79V

+3.3V 1.5v

+5V 4.70v waha sie do 4.73v

+12V 12.28V

-12V 1.46V

-5V 1.39V

+5VSB 5.30V

VBAT 3.12

Mój aktualny konfig:AthlonXp1600+@1575(150FSB) , 1x 256Kingstone(2.8v) , CDRW LITEON 24x , TEAC 40 , HD samsung 30GB , Hd BIII 40GB

Gainward GF3ti200 , SBlive 5.1 MAINBOARD EPOX 8KHA+ , dodatkowo 2 coolery pod hd 80x80. czy to są dobre napięcia czy nie .Komp mi sie sam resetuje i nie wiem czego to wina stawiam na zasiłke ponieważ chyba tylko ona została niesprawdzona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to rzeczywiscie nie wyglada najlepiej. dobrze by bylo jakbys mial od kogos pozyczyc zasilacz - sprawa prosta. ale roznie dobrze moze byc wina plyty. moja rada: zamien sie z kolega na chwile na zasilacze, ty jego, on twoj i zobacz co bedzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo prawdopodobne że winę ponosi zasilacz. Możesz to sprawdzić poprzez zmiane grafiki na jakąkolwiek inną (np. rivę)będziesz miał wtedy znacznie mniej obciążony zasilacz niż obecnie i sprawdź czy będzie wtedy komp stabilny.Teoretycznie jeszcze winne mogą być pamięci.To wtedy zjedź z magistralą niżej i sprawdź.

A co do obciążenia zasilacza to możesz też nie podpiąć cd i drugiego dysku i też powinno przynieść skutek aczkolwiek mniejszy niż zmiana grafiki na jakąś leciwą (nawet na PCI)...

Napisz jeszcze kiedy ci się komp resetuje i jakie masz temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli reszta komputera chce za duzo pradu z zasilacza to moze on faktycznie nie wyrabiac (bezpiecznik i reset), ale moze to byc takze wina plyty. W jakiej sytuacji komp sie resetuje? Moze przy przegrywaniu w locie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc tak temp. na procku mam kolo 39-40 teraz bo w upały to wiecej

paiątki wymieniałem 2 tygodnie temu teraz mam jedną kość KINHSTONA

na kościach NANYA dwustronne a komp mi sie resetuje w różnych momentach np.jak sobie czytam jaką stronke i reset coś sobie robie w wincomanderze i reset i tak dalej.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc tak temp. na procku mam kolo 39-40 teraz bo w upały to wiecej

paiątki wymieniałem 2 tygodnie temu teraz mam jedną kość KINHSTONA 

na kościach NANYA dwustronne a komp mi sie resetuje w różnych momentach np.jak sobie czytam jaką stronke i reset coś sobie robie w wincomanderze i reset i tak dalej.....

Więc jak dla mnei nie jest takie oczywiste czy winę ponosi zasilacz.

Te pamięci jal sa ddr2100 to one mogą byc winne. Zjedź na cl.2.5 i sprawdź czy będzie lepiej. BO jak dla mnie komp resetowałby się głównie np. w czasie grania (największe obciążenie czyli największe zużycie prądu) gdyby to zasilacz nie wyrabiał.

Więc moja rada sprawdź pamięci...

A trochę to dziwne że na procku masz 40 stopni?

Obciąż go cpuburnem i wtedy podaj. Zobaczysz też że jeśli komp zwiśnie to winny może być procek a jak się zresetuje to albo zasiłka albo pamięci (ewentualnie mogłaby być winna płyta ale to raczej mało prawdopodobne)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet ci się nie chciało w google wpisać cpuburn.Ale masz http://users.ev1.net/~redelm/

Potem włączaj k7 coś tam. I otwiera ci się okno z migającym kursorem. Pozostaje włączyć np. speedfana lub cpu cool by sprawdzać temp. Jka sie cos zacznie sypaćto albo komp zwisa albo jakieś błędy wystakują, ewentualnie reset...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...