Mrozik Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Hej wyciszyłem swojego kompa w ten sposób: 1. Na grafike zalożyłem radiator od procka zamiast takiego miniaturowego oryginalnego, a na to malutki wentylatorek 40mm na 7v (moja grafika to riva tnt II) 2. Procek - radiator nie uległ zmianie - jedyne co to że teraz wentyl odssysa powietrze znad radiatora a nie wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrza nań. Wentylator podłączyłem rónież na 7v. (mój procek to Celeron II 633mhz) 3.Zasilka tu tylko przesmarowałem panewke i wycięłem ten grill co przeszkadzał powietrzu spokojnie uchodzić z obudowy) Więcej wentylatorów nie mam, innych szumów nie pamiętam a was koledzy szanowni proszę o o pomoc w sprawie wyciszenia hdd który jest najgłośniejszym elementem mojego kompa. Mój HDD to seagate? 19GB 5400rpm i świszczą w nim łożyska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 "seagate?" ? :lol: 5400 robi swoje i zbytnio go nie wyciszysz moze zmien dysk a jak nie ma takiej opcji to wpakuj go w cos tlumiaacego i zapodaj jakis wentyl zeby sie nie grzalo wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Ja mam szajsunga 40gb 5400 i tak samo jak ciebie deerwowalo mnie świszczenie łozysk... akurat mialem pod reka pudełko od cygar 8) nie mialem nic tlumiacego wiec na spod i na boki udelko polozylem gume (cos okolo 2-3mm) z tylu wycielem dziurke na tasme i zasilanie i loozik :) nie dawalem zadnego chlodzenia i chodzi tak od 4-5 miechow... akurat pudelko bylo wielkosci cd-romu i elegancko sie zmiescilo na gorna szyne :D i jestem happy bo nic nie slychac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 :roll: Mrozik trzeba zamknac dysk w jakims pojemiczku - patentow jest wiele - kilka wrzucalem na tym forum ale nie chce mi sie teraz szukac (posiwateczne lenistwo) :P sam mam Szajsunga zamknitego w pojemniku na jedzenie (+wentyl 70x70x25 na okolo 1350 rpm) i jest o polowe ciszej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrozik Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Benek jako autorytet poleć mi najlepsze z rozwiązań tzn że trzeba go w coś wsadzić to wiem ale nie wiem czym to obłożyć? gumą korkiem, styropianem, gąbką, folią z bombelkami? Chce zrobić tak że wsadze go do blach od cd-ka a z przodu zrobie panel na którym będzie malutki wentylatorek wyciągający powietrze z tej kieszeni i ewentualnie jeszcze cos na tym panelku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 powiem ci jak ja wyciszyłem sygate 40GB Medalist 5400. otóż miałem zepsute dvd, w jego obudowę wykleiłem od środka matą do izolowania bojlerów na wodę. z przodu zrobiłem se fanbusa i małą kratkę, a z tyłu mały wentyl 40mm wyciągający powietrze puszczony na 5V, i powiem ci że efekt jest świetny, praktycznie całkowicie zlikwidowałem ten pisk, i jednocześnie zaczełem słyszeć wentyle na 5V :D a polecam to, taka izolacja hjest tania, a temperatury nie tyle wzrosły co spadły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AteistA Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 A pomyślelibyście może, jak ja mógłbym wyciszyć moje HDD? Jest to WD Caviar 80GB 2MB chache. (7200RPM) Świszczy niemiłosiernie :) Podczas odczytu jest relatywnie cicho, ale w idle świst niemalże zabija :) Rozumuję sobie, ze w przypadku świstu łożysk podwieszanie na sznurówkach tudzież gumkach od majtek niewiele dają? Z drugiej strony, dysk grzeje się nimiłosiernie, więc boję się pakować go w coś zamkniętego, żeby go nie usmażyć czasem... Towarzysze, pomożecie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrozik Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Chciał bym sprawdzić działanie programów wyciszających twardziele - jest jeden porblem - nie wiem jak się takowe coś nazywa? I drugi problem - powiedzcie mi co jest najlepsze do wyłożenia tego pudełka - tylko konkretnie prosze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 ja już pare razy wykładałem, filcem, mata korkową, wykładziną podłogową i właśnie ociepleniem do bojlerów . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Benek jako autorytet poleć mi najlepsze z rozwiązań ... :P IMO nie ma uniwersalnego - zalezy co bardziej chcesz cisza na maxa (bez wzgledu na temp.) czy wzgledna cisza (przy zachowaniu bezpiecznych temp.) dodatkowo zbadaj co sie najbardziej grzeje - w moim Samsungu najwiecej ciepla daje elektronika a nie boki dysku :P ad 1 - obkladasz jakimkolwiek pochlaniajacym dziwek materialem - np korkiem - ale materialy pochlaniajace dziwek maja ta wlasciwosc ze kumuluja cieplo - wiec dyskowi moze nie byc zbyt przyjemnie ad 2 - polaczenie pomyslu z 1 z czyms co odprowadza cieplo na zwenatrz (jakis "radiator") a to co juz pisalem (nawet w watku ktory kiedys Ty zakladales - ten z rysunkim 3D) http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=596...ghlight=#596153 obecnie nadal jade na tym pojemniku (bo jak kiedys pisalem radaitory nie miescily sie w budzie) ale mysle nad modyfikacja Drive Sandwichta - zrobic wszystko z plaskownikow Alu - albo dac wieksza blaszke (radaitor) jak w pomysle z plyt MDF (na tym niemieckim forum) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 A czy w polskich sklepach mozna dostać takie specjalne obudowy wyciszająco chłodzące do HDD - takie skrzynki z radiatorów (podobne obudowy do grzejących się urządzeń przemysłowych sprzedaje Fischer Elektronik ale drogie i nie w takich wymiarach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 A czy w polskich sklepach mozna dostać takie specjalne obudowy wyciszająco chłodzące do HDD - takie skrzynki z radiatorów (podobne obudowy do grzejących się urządzeń przemysłowych sprzedaje Fischer Elektronik ale drogie i nie w takich wymiarach). dolaczam sie do pytania (patrz podpis czemu :evil: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 ja właśnie będe robił wyciszenie do dysku bo tez zaczoł mi strasznie świszczeć .Z płyty MDF zrobi takie pudełko wielkości cdroma i obłorze je korkiem w środku i na górze dam wenty z 40x40 wyciągający i do boków dysku przykrece radatory z zasilacza odpowiednio zmodyfikowane :D .Wieczoram wam powiem jak wyszło i jak ktos wrzuci na serverek to wkleje zdjecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 MDF i korek na pewno dobrze wyciszają tylko potem szumi wentylator :? To na nic... Chodzi o dźwiekochłonną i tłumiąca drgania obudowe z aluminium która jest jednocześnie radiatorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrozik Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 jak puścisz wentyl na 7v to nie słychać go - no i oczywićsie jak poprzykręcasz do dysju radiatory to będzie lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 Są obudowy radiatorowe (takie korytka z aluminium) jednak ich szerokośc wewnetrzna to ok. 130mm - czyli dysk mozna przykręcic tylko do spodu a nie do boków radiatora. Typowa obudowa ma na zewnątrz 17cm szerokosci i jakies 4-7 cm wysokosci. Więc jest troche duza jak na dysk - pewnie i dwa by w nia weszły... Oczywiście wymagałaby i tak przeróbek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrozik Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zrobiłe panelek do kieszeni wyciszająco-chłodzącej o które jest tu mowa. Nie chce mi się pisać więc zamieszczam opis z mojej stronki. Panel przedni z wentylatorem i pokrętłem do ustawiania obrotów wentylatora. Obok wyświetlacz led który pokazuje słowo "HI" w przypadku ustawienia obrotów na wysokie (wysokie obroty - 12V) i słowo "LO" gdy wentylator chodzi na niskich obrotach (niskie obroty - 7V) Panel ten będzie służył do chłodzenia dysku który znajdował będzie się za nim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...