Skocz do zawartości
wdowski

Mam wielki problem z ECS N2U400-A

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem ową płyte i Athlona 2400XP+ (throughbred 266MHz)! Zrobiłem wszystko co w mojej mocy ale niestety nie moge ustawić poprawnego taktowania procka. Płyta jest na nForcie 2 ultra 400. Ram 400MHz 512MB.

Sprawa wygląda tak: W Biosie ustawiłem FSB na 133Mhz (czyli tak jak być powinno) Ram na 200MHz. Gdy komp sie ładuje Bios wykrywa mój procek jako 1900XP+ 1464MHz. Ściągnąłem program od nVidii - nVidia System Utility a tam jak wół: procek 1900XP+ 1464MHz cahce L2-512 <wow> i w ogóle widzi go jako Bartona. Kompletna bzdura bo taki procek nawet nie istnieje. Ale co dalej. Przeglądając ustawienia zauważam ze mnożnik ustawiony jest na 11x zamiast na 15x (15 x 133 = ~2004MHz czyli 2400XP+). Na płycie brak jest jakiejkolwiek zworki do mnożnika, w biosie brak ustawień. Pisałem do ECS'a ale odpowiedz dopiero 5 stycznia:( - święta!!!. Może ktoś mi powie prędzej o co chodzi.

DZIĘKI!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemożliwe żeby procek był nie taki jak trzeba. Poza tym kupiłem go od wujka - dealera komputerowego a nie w zwykłym sklepie. On zaopatruje sie w Action 2 a tam sie raczej nie mylą. Kupuje od nich od kilku lat i jeszcze nie miałem przypadku pomyłki. A płyta ma mnożnik zablokowany na 11x i nie ma zadnej mozliwosci przestawienia go

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze pytanie? Co jest za różnica czy to jest thorton czy throughbred?

jakoś inaczej sie je w biosie ustawia? Bo płyta ma mnożnik auto i z tego co wyczytałem procki i ten i ten tez maja auto. A nie ma żadnej możliwości zmiany nożnika ... żadnym progiem ani w biosie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie nic! miałem nadzieje ze bedzie ok! teraz wem ze moglem kupic msi na nforce2.! moj błąd.

a mozecie mi pomoc . powiedzcie co mam zrobic zeby system widzial ten procek jako 2400+ @ 2000MHz

teraz pokazuje 1900+ @ 1464MHz L2=512KB troche to dziwne. cache powinien byc 256 a nie 512...

POMOCY!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

złe wykrywanie procka nie ma wpływu na widzenie cahce'a L2, tak mi sie wydaje...chyba że sie myle. Cache mi widzi 512 czyli taki jak ma barton 2500+. jak ustawie 166FSB to bedzie mi widzial w zalozeniu poprawny procek.

ale jeszcze musze zdjac radiator i zidenyfikowac oznaczenie.

zobaczymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm...

Jak na mój gust to płyta nie jest tu niczemu winna. Wprawdzie ECS, ale bez przesady żeby miała mnożnik zablokowany :D

Możliwości są dwie:

1. Proc jest nie ten. Pomyłki się zdarzają wszędzie.

2. Założyłeś coppershima w ciekawy sposób i pozwierał mostki :D

Może sprawdź proca na innej płycie albo płytę na innym procu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...