Skocz do zawartości
k a m e r e k

Okragle kable ata -chlodniej czy tylko ladniej?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zastosowanie okraglych kabli ata spowodowalo jakis spadek temp w budzie u was? Czy tylk ladnie i porzadnie to wyglada?

Jakie macie kabelki - taie po ok 30zl czy jakies lepsze z ekranowaniem miedz itd uziemieniem , jakie polecacie..

Na razie mam tasmy a blokuja one air flow skutecznie ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wszystkie okragle bo dostalem w prezencie od Abita :wink: Ale ten od DVD/CD-RW byl za kroootki i kupilem 60cm Coolermaster Carbon.

Ogolnie okragle kable poprawiaja estetyke wnetrza, lepsza wentylacja. Tylko oczywiscie tez trzeba je odpowiednio ulozyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam totalny burdel... ponadto... moja dziewczyna miala przez krotki czas takie wlasnie okragle kable i nic poza ich dlugoscia i kragloscia w porownianiu do jej poprzednich tasiemek nie zauwazylem :/

jednym zdaniem: "jestem na NIE" :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie będe zakładał nowego topicu więc pytam tutaj czy kable mają jakiś wpływ na wydajność dysku ? to znaczy np mam ata 133 kabel okrągły ale jakiś no name i czy zauważe przyrost wydajnosci po zmianie na coolemastera czy akasa ? moze to i głupie pytanie ale nie wiem dlatego pytam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja odradzam firmowe okragle kable - no chyba ze ktos jest wielkim esteta, ma okienka i lubi czesto przez nie zagladac do wnetrza budy :P - sam nabylem Antec Cobra i to byla najgorsza inwestycja komputerowa 2003r. ;) poza tym ze fajnie wygladaja to same minusy drogie, maja twarde oslonki przy wtyczkach (co utrudnia dopasowanie/ulozenie), ...

obecnie sotsuje najprostszy z mozliwych patnetow na "okragle" kable (0 ciecia) - standardowe "szmaty" (czy to 40 czy 80) skladam w harmonijke i spinam cieniutkimi opaskami zaciskowymi (takimi do kabli) - "szmaty" sa w kompelcie z plyta glowna wiec koszty to te opaski (kilka groszy szt.) i jest tak samo z przeplywem powietrza jak przy fimowych okraglych

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawiłem sobie prezent gwiazdkowy w postaci takowych taśm (made by Coolermaster) do HDD i FDD. Fajna sprawa, dają się ładnie wyginać i wogóle. :wink:

wcześniej miałem robione "okrągłe", no ale...

Modduję budę więc uważam, że to po prostu lepiej wygląda niż szara taśma. No wiecie - profesjonalnie. 8)

a co do przepływu powietrza - na pewno lepszy niż przy płaskich taśmach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie będe zakładał nowego topicu więc pytam tutaj czy kable mają jakiś wpływ na wydajność dysku ? to znaczy np mam ata 133 kabel okrągły ale jakiś no name i czy zauważe przyrost wydajnosci po zmianie na coolemastera czy akasa ? moze to i głupie pytanie ale nie wiem dlatego pytam :wink:

tak, mają wpływ na wydajność!

zobacz te screeny - mierzone zap omoca HD TACH

Zwykłe kable

Dołączona grafika

Okrągłe

Dołączona grafika

W/g mnie róznica jest znacząca oczywiscie na rzecz okrągłych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wg mnie nie ma zadnej roznicy wydajnosci, bo niby jak? tasma zwykla, czy okragla ma tyle samo zylek, prady sobie biegaja takie same, dlugosc w tym przypadku raczej nie ma znaczenia.

Mevius: wyniki Twoje sa identyczne, roznica bierze sie z niedokladnosci pomiarow, sredni odczyt wyszedl raz 20,1 MB/s a drugi raz 20,2 MB/s wiec roznica w wydajnosci to 0,49% a wiec zadna.

wykonaj pomiary po 10 razy na kazdym kablu i zobaczysz wtedy, ze jak wyniki sie usrednia to nie bedzie zadnej roznicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ma okragle Vantec-i UV reactiv i powiem ze sa ..fajne .Miekkie, ladne i swieca :D. Mam rowniez coolermastera srebrnego i tez jest fajny, miekki tylko ogolnie drogi...:( . Ogolnie nie widze jakos roznicy w wydajnosci ale wzgledy estetyczne sa zauwazalne (oczywiscie na +). Polecam jak ma ktos mozliwosc, okazje to sciagnac to zaa oceanu (rodzinka te sprawy) koszty sa naprwde znikome np. http://svc.com/rc18hd1-uvs.html.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi