Skocz do zawartości
k a m e r e k

Panteon ciszy - ciche zasilacze!

Rekomendowane odpowiedzi

Jak oceniacie wasze zasilki pod wzgledem dzwieku jaki produkuja - chodzi o modele od 360W wzwyz wszystkie firmy (m.in.chieftec, antec, seasonic, huntkey, zalman, fortron, Tt, enermax....)

Co sadzicie o zasilkach chlodzonych pasywnie...

szczegolnie zas mnie interesuje porownanie huntkeya active pcf silent z chiefteciem DF

jakie macie w nich temperatury przy danych rpm i dB?

ktory wg was jest najcichszym dostepnym na rynku w PL ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gie en zet

po 1 ten temat ma zebrac info zeby ludziska nie szukali

po 2 mam tego chiefa df wiec wiem jak chodzi

po3 chodzi jak widac w tresci 1 posta o POROWNIANIE

po 4 warto przeczytac posta nr 1 zanim sie mowi ze juz cos bylo

ent

"Zasilacz Chieftec 360W został przystosowany do współpracy z bardzo rozbudowanymi zestawami komputerowymi (dodatkowe wentylatory, termomoduły Peltiera). W zasilaczu zastosowano układ aktywnego PFC (Power Factor Correction). Zasilacz wyposażono w dwa wentylatory ułatwiające chłodzenie jednostki. Przystosowany do pracy z INTEL P4®.

SPECYFIKACJA:

- aktywne PFC

- 2 x Wentylator podwójnie łożyskowany

- złącze dla procesorów INTEL P4®

MAX.OUTPUT POWER: 360W

DC OUTPUT:

+3.3V=28.0A +5V=35.0A +12V=17.0A

+5Vsb=2.0A -5V=0.3A -12V=0.8A "

to jest aktywny PFC :) a nie chlodzony pasywnie bo sa wsyzkie aktywnie chlodzone a pfc to tyle ze pobiera z sieci tyle ile mu trzeba w danej chwili a wiec sie mniej grzeje wiec mniej musi wiac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwesti ciszy ja bym stawial na zasilacze z jednym wentylatorem 120mm, cos w stylu Fortona FSP350-60PN. Wydajnosc takiego wentylatora, przy takim samym poziomie halasu, odpowiada conajmniej 3 wentylatorom 80mm. Dzieki jego umieszczeniu wewnatrz obudowy komputera a nie na tylnej sciance obudowy, zrodlo haslasu jest bardziej odizolowane i wytlumione. Dodatkowo, poprzez wieksza wydajnosc takiego wentylatora, mozemy zmniejszyc liczbe wiatrakow w obudowie co korzystnie wplynie na wyciszenie calego zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja tylko moge powiedziec ze porownawczo (na ucho)

SeaSonic SS-300FS jest cichszy od Sirtecow HPC-300-202 (tu sprawdzalem z wersja cichsza i glosniejsza), HPC-340-202 i HPC-360-202 - oczywiscie wszystko sprawdzane gdy zasilacz byl obciazony (podlaczony do kompa) bo na sucho to zadne sprawdzanie (bez obciazenia wentylki w kazdym z nich ledwie sie kreca)

PS gdyby ktos byl zainteresowany SeaSonicami to powiem tylko ze juz dotarly do Polski - a raczej zostaly "przemycone" ;) w komputerach MaxData (wiecie producent Belinea ...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi