Skocz do zawartości
SuperGonzo

Duron 1400/1600 a ASUS A7V133 RAID (KT133A)

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że zdobyłem trochę kaski to mam zamiar zmodernizować lekko swojego kompa .

Wychaczyłem na allegro ww. płytę w rewizji 1.04 i tu mam pytanie , czy AXP T-Bred 0,13 mikrona ruszy na tej płycie czy tylko Palomino 0,18 mikrona .

Na tej stronie pisze raz że nie obsłuży a dalej że nie jest to w 100% pewne ( znak zapytania w tabeli What CPU may I use in my Mainboard? przy pozycji L ) .

Więc mam pytanie do forumowiczów , jak to jest w praktyce .

Tylko Palomino czy T-bred też zaskoczy ( T-bred 1700+/1800+ ) .

Bo dosyć tanio znalazłem 1800+ T-bred z odblokowanym mnożnikiem .

PS. Sorry za odkopanie tematu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli mowa o KT133A to pojdzie. Nawet jesli magistrali nie styknie to nadrobisz odblokowanym mnoznikiem. Chociaz nie wiem jaki sens jest kupowac taki złom. Tani jak barszcz Athlon 64 3.0 i najprostsza płyta z AGP i SDRAM/DDR i bedziesz mial procek minimum 2-3x szybszy nz ten T-breed.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem jest brak kasy .

Najtańsza płyta pod S754 to jakieś 46 zł , płyty te ( jak i oparte o s939 ) mają tylko pamięć DDR .

Najtańsza płyta pod S939 to koszt. ok. 99 zł .

Najtańszy Sempron pod S754 to jakieś 48 zł .

Ten Asus A7V133 kosztuje jakieś 38 zł , AXP 1800+ kosztuje 40 zł .

Do S754/S939 musiał bym dokupić RAM , tak z 1 GB conajmiej , czyli jakieś 72 zł dodatkowo .

Generalnie mam zamiar zrobić wymianę tego co mam ( Duron 700 + GA-7ZM + G2MX ) na jakiegoś A XP + Asus A7V133 + R9500Pro/9600 ( jak nie dostanę 9500Pro ) + Zasilacz 300 W ( Delta za ~ 30 zł ) .

Zaś przy zamianie na S754 bym musiał dołożyć dodatkowo 72 zł .

Nie jestem też pewny czy ten zasilacz Delty wystarczy do zasilenia tego ( S754 ) .

Jak narazie cenowo lepiej dla mnie wychodzi Asus + AXP = 79 zł vs. 94 zł ( + 72 zł konieczne ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DELTA DPS-300MB radzi sobie bez problemu z A64 3000+ i GF6600.

Co do ramu to w Gliwicach możesz w Proline kupić 1GB DDR za 59pln.

Ten T-bred 1700 na tej płytce będzie napewno wolniejszy niż na nforce2.

Jeśłi jeszcze nie masz ani cpu ani mobo to rozejrzyj się za jakimś A64, może nawet na am2, wtedy pamieci tańsze.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już jesteś przy cenach itd :P to na allegro płytkę MSI na soc. AM2 na nforce jakimś tam kupisz za 50 zł. Do tego Semprona np. 2800+ już można mieć za ok 40 zł, a do tego 1 GB ramu najtańszego to 37 zł :> czyż nie lepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...