Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj, korzystajac z chwili czasu przeprowadzilem maly test. Ostatnio bylo kilka pytan dotyczacych poprawnej wspolpracy roznych modulow pamieci. Do dyspozycji mialem dwa moduly DDR266 (256Mb i 512Mb) i jeden DDR333 (256Mb). Wszystkie kosci firmowala Nanya, DDR266 512Mb i DDR333 256Mb to moduly dwustronne, natomiast 256Mb DDR266 to ulkad jednostronny.

Oczywiscie najpierw sprawdzilem jakosc ww. pamieci pojedynczo, wszystkie pracowaly bezblednie, kolejnym testem bylo sprawdzenie wspolpracy jednostronnych z dwustronnymi. Nie bawilem sie w wyszukiwanie problemow na sile i dwustronna poszla w pierwszy bank natomiast jednostronna w drugi, razem 768Mb DDR266. Wszystkie testy OK. Niestety poza uzyciem modulow pojedynczo byla to jedyna poprawna konfiguracja. Ani 256Mb DDR333 + 512Mb DDR266, ani 256Mb DDR333 + 256Mb DDR266, ani tym bardziej wszystkie razem nie dzialaly poprawnie, bez wzgledu na konfiguracje w bankach i ustawienia w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mala poprawka, mysle ze nikt przeze mnie sie nie nacial. Jedyna poprawna konfiguracja (jak mi sie wydawalo) gdzie uzylem dwoch modulow tez nie dziala poprawnie choc tylko na niej system sie uruchamial to jednak od czasu do czasu zwisy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiłem wczesniej - nie warto brać tego Epoxa - z wieloma kostkami są problemy - zresztą pólnie podobno na 845e/845g są problemy z pamiątkami :( ja na szczęscie Epoxa sprzedałem :) teraz się szykuję na Abita SA7-533 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiłem wczesniej - nie warto brać tego Epoxa - z wieloma kostkami są problemy - zresztą pólnie podobno na 845e/845g są problemy z pamiątkami :( ja na szczęscie Epoxa sprzedałem :) teraz się szykuję na Abita SA7-533 :)

Ja sie nie zgadzam. Epox jest spoko ale trzeba sie wczesniej dowiedziec jakie ma mankamenty. Mialem kupic pamieci ale sie wstrzymalem, teraz kupie sobie 1024Mb i bedzie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...