unknownn Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Witam Mam zamiar wymenic sobie sprzet Chcem oprzec wszystko o Abita NF7 kupilbym NF7s ale nie ma jej w moim sklepie do tego zamierzam dokupic 2x256DDR 400hz no name -tylko nie opierdzielajcie mnie w odpowiedziach za to ze biore no name na razie mnie nie stac na firmowki a pozatym nie bawie sie w overclocking -narazie:).Proc AMD 2600xp/barton ale do rzeczy Slyszalem ze jest problem przy tej plycie jak ma ona pracowac w trybie dual channel 400hz. Czy to jest prawda? jak to ominac? da sie czy lepiej nie zawracac sobie glowy i kupic DDRy 333mhz?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Nf7 nie ma zadnych problemow z dualem przy 400, moze tylko zdazyc sie ze kostki sa jakies lipne. Zamiast nonamow wez Twinmosy - srednio 10 zl drozsze od noname (kostki 256), a na pewno znacznie lepsze, zreszta popatrz co robi z nimi np. Lagier - stabilne 240 na NF7-S (pozdro :wink:). Zastanow sie tez czy 2x 256 ma sens i czy nie lepiej 1x 512 - w koncu niedlugo 1024 mega to bedzie standard, a wtedy dokupisz nastepna kostke zamiast pluc sobie w brode ze masz 2x256. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknownn Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Nawet przy asynchronicznym trybie pracy barton jest taktowany 333 a te RAMy to 400? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 TwinMosy powinny by ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Nawet przy asynchronicznym trybie pracy barton jest taktowany 333 a te RAMy to 400?Tak chodzilo mi o TwinMoski 400. Ramy najlepiej puszczac w trybie synchronicznym wiec jesli proc ma def 166 to ramy tez na 166. 400 i tak sie przydadza bo bedziesz mogl je na 166 z lepszymi timingami dac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harbi Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Ja bym jednak uważał na TwinMosy. Mam bardzo podobny sprzęt do Twojego: Abit NF7-S, Bartona 2500+ i ram 2x256 TwinMos ( http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9703 ). Niestety te kości nie są kompatybilne z moim sprzętem. Komputer przy cięzszym obciążeniu (np. defragmentacja dysku, benchmark) wyłącza się, a o podkęcaniu w ogóle nie myślę. Jestem w 100% pewny, że w moim przypadku jest to wina ramu, bo z innymi kośćmi problemu żadnego nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Hmm to zależy mam podobny konfig ale z Thoroughbredem B0 http://mavers.w.interia.pl/ i TwinMosy stabilne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
del Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 mam kości elixira i na 400MHz w dualu nie idą (na 333 ok), w singlu idą spokojnie na 400, ale w dualu max 360 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 ja oglądam się za Abit'em NF7 i Bartonkiem 2600+, powiedzcie mi, czy dużo stracę jeśli kupię NF7 a nie NF7-S, na czym polega ich różnica, bo w cenie jest znaczna (ok.120zł) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 w dodatkowym wyposazeniu: SATA . IEEE-1394, SoundStorm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
embe12 Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 Różnica w cenie NF7 i NF7-S to ok 100zł, ale weź model NF7-SL roznica juz tylko 70zł, a nie ma tylko przejściówki do sata <-> ata a róznica miedzy z NF7 jest duża, np świetny SoundStorm i w/w. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 Witam Mam zamiar zakupić NF7 bo mam dosć już mojego ECS-a, z tym że słyszałem że są ponoć jakieś problemy z SB LIVE na tej płycie, jeśli ktoś coś na ten temat wie to prosiłbym o podzieleniu się swą wiedzą Z góry thx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 świder ma nf7 i sb live i mu wszystko chodzi, więc nie powinno być problemów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 ja mam pytanie do was. Fakt, inną płyte mam.. ale ok. mam bartona kręconego na 3200, 400Mhz. pamiątki mam 333 na 400mhz.. stabilne.. ale nie o to chodzi. ide do sklepu kupuje 2x512 (400Mhz) do duala. Czy one będą pracować w dualu na 400Mhz? bez jakich kolwiek konfliktów? Bo proc idzie na 400mhz.. czyli synchronicznie by działały w dualu.. zgadza się? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 Teoretycznie powinny zadziałać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 teoretycznie tak, wszystko zależy od samych ramków.. właśnie jakie kupujesz?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 Kingstona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 nie miałem ich u siebie, ale sądze że ,powinny ładnie chodzić, chociaż podobno na nForce2 są problemy z pamiątkami 2X512 w dualu...tylko w twoim przypadku zamiast zminiać na taki ram, wziąłbym lepszą płytke np.NF7, i jedną kość 512, a później drugą, lub 2x256, chyba by lepiej było, bo mógłbyś wyżej proca puścić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 dobry jesteś DoctorPulse :D w jednym topicu pytasz nas o dobrą płytę na AMD, a w tym doradzasz innym jaką brać :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 jak już sie dowiedziałem co jest najlepsze, to doradzam, aby inni nie musieli pytać i wiedzieli co wybrać. Tylko zauważ, kiedy sie pytałem, a kiedy doradzałem, można powiedzieć że dokształciłem sie na forum :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 i dlatego ja kocham wszelkie fora :D to są poprostu czyste kopalnie wiedzy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 A ja mam pytanie. Mama Gigabyte GA7n400 i 2x256 Twinmos 400MHz. Wszystko dziala super, ale chce dokupic jeszcze 2x256 takich samych Twinmosow. Czy w podwojnym dualu wszystko bedzie chodzic ok? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 nie powinno byc problemów, ale raczej weź 1x512 MB dual na AMD jest nieopłacalny, przyrost prędkości klasuje się na ok. 5 %, w intelu jest oczywiście lepiej, ale na athlonach to tylko strata slotór DDR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 ale jak masz 2x256 i chcesz następne, to nie lepiej kupić 1X1GB? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 No raczej bez sensu brac 1x1gb ram, ro lepiej w dualu. A poza tym mam te 2x256 i nie przyjma mi raczej w sklepie w rozliczeniu, wiece pozostaje tylko brac jeszcze 2x256, bo nie chce mi sie bawic w sprzedawanie tych i kupowanie nowych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 ale dual dużo ci nie da, a zajmiesz sobie tylko slot na pamiątki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 Ale powtarzam, ze chce dolozyc pamiec, a nie zamieniec. A poza tym wyjasnij mi na co mi te 4 sloty? Nie planuje wkladac wiecej niz 1 kosc gb, wiec rownie dobrze moga byc 4 po 256. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 małomiasteczkowi też mówią, że im samochody nie potrzebne... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 dokladnie jesli juz bierzcie 1x512MB potem dorzucisz druga kostke i bedzie 1GB w dualu to najbardziej przyszlosciowe rozwiazanie. NF7-S z reguly nie ma problemu z memkami przy fsb 400 chociaz nie ukrywam ze na paru egzemplarzach mi sie takowe przytrafily Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 to nie NF7-S ma problemy z pamieciami, a pamieci z NF7-S - jesli chodzi o noname'y. zwlaszcza wsrod tanszych pamieci mozna trafic na przypadki walenia bladami po wlozeniu na NF2 a nawet nie wstawania w ogole z takimi pamieciami. i nie chodzi o FSB 200MHz a o czestotliwosc pamieci - po ustawieniu pamieci na 166 bywa, ze problem znika (ale aby ustawic je na 166, kiedy plyta probuje wstac na 200...). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...