ModdingKing Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Te co mam do sprzedania są podświetlane folią wiec świecą idealnie ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 a to jest to podswietlenie mocniejsze czy to slabsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 To które jest bardziej równomierne i lepiej wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ModdingKing Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 To które jest bardziej równomierne i lepiej wygląda.LCD podświetlany diodami jest jasny ale najlepsze to foliowe chodz cieżko zmienić kolor podświetlania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...:::Piter:::... Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Kolor podświetlenie jest łatwo zmienić wymieniasz folie i masz, nie takie trudne, może być gorzej z skołowaniem foli:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom1 Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Podświetlenie folią jest fajne... ale: 1) Potrzebna jest przetwornica do folii o czym nie każdy wie (tzn. kupując sam wyświetlacz masz i tak wyświetlacz bez podświetlenia ;) trzeba dokupić jeszcze przetworniczkę - a to dodatkowe koszty...) 2) Podświetlenie folią EL - praktycznie nie nadaje się do podświetlenia ciągłego - sprawdźcie sobie w specyfikacji producenta czas trwałości takiej foli... Kolejną sprawą jest co owy czas oznacza? Ano podany czas to zazwyczaj spadek luminescencji o 50% - co oznacza że folia podlega cały czas zużyciu (coraz słabiej świeci) - po podanym okresie - świeci już tylko z połową wydajności (=ciemno) Ad. podświetlenia diodowego - to jak ktoś pisał poprzednio - 1) są wyświetlacze które mają kilkadziesiąt diod ( = podświetlenie jest równomierne i nie odbiega od podświetlenia folią, no i takie podświetlenie zużywa całkiem spory prądzik ;) ale bez przesady...) 2) i są tanie wyświetlacze (te z allegro po 25zł) na których bez problemu możemy te diodki policzyć (co widać na zdjęciu zamieszczonym przez mojego przedmówcę) - tu niestety do równomierności wiele mu brakuje... Kolejną sprawą jest sama jakość wyświetlacza - czyli jego kontrast... tu wyświetlacze bardzo się różnią - zarówno jakością - jak i ceną... Ja niestety trafiłem na marny ten z allegro - nie dość że ma całkowicie marny kontrast - to jeszcze nierównomierny na całej płaszczyźnie ;( (pomijając to, że trzeba uważać = sprawdzić w specyfikacji) do jakiego "patrzenia" jest on przewidziany (oznacza się to godzinowo - do pionowego montażu - kąt patrzenia musi być na godz. VI, do wyświetlacza który leży płasko - szybką do góry - godz. XII Podsumowując... Są wyświetlacze i wyświetlacze A na ich cenę i użyteczność nie wpływa tylko rozmiar i to czy są podświetlane ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 a ja nadal mam pytanie czy da sie zrobic (kupic) taki wyswietlacz aby tlo bylo czarne a literki biale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Podświetlenie folią jest fajne... ale: 1) Potrzebna jest przetwornica do folii o czym nie każdy wie (tzn. kupując sam wyświetlacz masz i tak wyświetlacz bez podświetlenia ;) trzeba dokupić jeszcze przetworniczkę - a to dodatkowe koszty...) 2) Podświetlenie folią EL - praktycznie nie nadaje się do podświetlenia ciągłego - sprawdźcie sobie w specyfikacji producenta czas trwałości takiej foli... Kolejną sprawą jest co owy czas oznacza? Ano podany czas to zazwyczaj spadek luminescencji o 50% - co oznacza że folia podlega cały czas zużyciu (coraz słabiej świeci) - po podanym okresie - świeci już tylko z połową wydajności (=ciemno) Ad. podświetlenia diodowego - to jak ktoś pisał poprzednio - 1) są wyświetlacze które mają kilkadziesiąt diod ( = podświetlenie jest równomierne i nie odbiega od podświetlenia folią, no i takie podświetlenie zużywa całkiem spory prądzik ;) ale bez przesady...) 2) i są tanie wyświetlacze (te z allegro po 25zł) na których bez problemu możemy te diodki policzyć (co widać na zdjęciu zamieszczonym przez mojego przedmówcę) - tu niestety do równomierności wiele mu brakuje... Kolejną sprawą jest sama jakość wyświetlacza - czyli jego kontrast... tu wyświetlacze bardzo się różnią - zarówno jakością - jak i ceną... Ja niestety trafiłem na marny ten z allegro - nie dość że ma całkowicie marny kontrast - to jeszcze nierównomierny na całej płaszczyźnie ;( (pomijając to, że trzeba uważać = sprawdzić w specyfikacji) do jakiego "patrzenia" jest on przewidziany (oznacza się to godzinowo - do pionowego montażu - kąt patrzenia musi być na godz. VI, do wyświetlacza który leży płasko - szybką do góry - godz. XII Podsumowując... Są wyświetlacze i wyświetlacze A na ich cenę i użyteczność nie wpływa tylko rozmiar i to czy są podświetlane ;) ja mialem ten z allegro w starej budzie i faktycznie podswietlenie bylo do bani ale na kontrast nigdy nie narzekalem. nie wiem dlaczego ty narzekasz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 a ja nadal mam pytanie czy da sie zrobic (kupic) taki wyswietlacz aby tlo bylo czarne a literki biale Np. w seguro: http://www.seguro.pl/cgibin/shop?info=3503...03&sid=7dcbdb73 Znaki świecą na pomarańczowo ale może da się wymienić LEDy na inny kolor. Zapytaj też w www.gamma.pl mają spory wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Storm211 Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Apropos... ajkby skołowac sobie takie diody jak np jest taka jedna w płycie abit nf7 i wmontowac je do lcd dało by rady?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreed Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 dobra nie meczcie ludzi dziwnymi pytaniami ja mam jego powazne SPECE :] POleccie mi jakis bo chcem kupic ;D ma byc dobry taki jaki sam byscie kupili pomozcie ;D tylko nie wyskakujcie z cena 1000zł ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CAREK13 Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 a ja nadal mam pytanie czy da sie zrobic (kupic) taki wyswietlacz aby tlo bylo czarne a literki bialejasne ze da sie, musisz po prostu odwrocic polarysator swiatla ( czy jak to sie tam nazywa) o 180 stopni. Jest to taka cienka folijka, tyle ze czasami po prostu jest ona przyklejona i moze byc ciezko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...