boro Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 No więc postanowiłem znów pobawić się Linuxem, wybrałem knoppix'a z prostego powodu, poprostu niewymaga HDD, i mój problem polega an tym że za nic w świecie niemoge ustawić Inetu w nim. Posiadam sieć osiedlową i w Windowsie poprostu tsza w TCP/IP wpisać IP, maske podsieci bramke domyślną i preferowany serwer DNS, w Knoppixie robie to tak: klikam grópe programów KNOPPIX, pasek "Network Card Configutration i na pytania które się tam pojawiają odpowiadam (podaje IP itd. ). No i w sumie to powinno byś wszystko, lecz jak klikam ikonke Mozilli nadal Inetu nima . niewiem co mam z tym fantem zrobić, czy popełniam jakiś błąd, a może wogóle wszystko źle robie. Prosze was o pomoc :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasik Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Boro. 1.DHCP czy jakoś tak :NO (nie) 2.IP: 192.168.1.xxx , 3.maska 255.255.255.0 , 4.broadcast: 192.168.1.255 , 5.bramka: 192.168.1.xxx , 6. nameserwer(DNS): 194.204.159.1,194.204.152.34 (jeśli masz łącze od tepsy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 A skad wiesz, ze kolega jest w sieci 192.168.1.x? Jasnowidz? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasik Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Myślę że Boro jest na tyle inteligentny, i nie potrzebuje praktykować rytuałów czarwonic, w odróżnieniu od innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 ja mialem problem z LANem i netem gdy w Mandraku niezainstalowalem sterow do plyty glowej :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boro Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Ok dzięki że się wysililście, ale juz problem rozwiązany :wink: , konflikt na tle sprzętowym, niewiem dlaczego ? Ale miałem zapasową karte sieciową. P.S. wcześniej mogłem wprowadzić w błąd, ponieważ napisałem, że podaje tylko IP (sorki za to :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Do tego wlasnie prowadzi uzywanie graficznych ulatwiaczy. Przy uzyciu zwyklego ifconfiga i route'a byloby latwiej zdiagnozowac problem, ktory pewnie byl zwiazany z modulem odpowiezialnym za obsluge danej karty sieciowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...