Skocz do zawartości
Niemiec

Przydatne programy dla OC-maniakow

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wam

Jest może jakiś programik który sprawdza czy komp nie jest przekręcony :D, tzn czy wszystko chodzi ok na takich ustawieniach jakie się ma, czy sie nie bedzie wiesział przez to podkręcenie itp... :) Jeżeli znacie jakiś to proszę o nazwę :). Z góry THX i pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hallo.

Ja mialem podobny problem z SP0812n .Niby pracuje w trybie UDMA 133-ale tak nie jest.Jesli uzyjesz HUTIL to dopiero ten tryb uruchomisz.Moj stary maxtor bez problemu pracowal w udma133 i bios takze mam na Auto.Pisza co innego i daja co innego !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tu kilka programikow przydatnych dla overclockerow (Ci zaawansownia pewnie je maja, ale dla niedzielnych sie pewnie przydadza ;) )

Grafika uboga, ale nie ona jest tu najwazniejsza. Dopisujcie jak cos dodac.

http://niemiec.piwko.pl

Mod moglby to przykleic.

Dalem to, zeby nie pojawialy sie juz posty w stylu skad zassac Prime95??, SuperPI gdzie to znalesc itp.

nowy adres strony na szybkim serwerze choc czasem ma on swoje kaprysy ;)

www.oc-progz.prv.pl

Mugłbyś dodać opisy do programów bo zabadrzo ich neiznam jakbyś mugł to był bym wdzieczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tu kilka programikow przydatnych dla overclockerow (Ci zaawansownia pewnie je maja, ale dla niedzielnych sie pewnie przydadza ;) )

Grafika uboga, ale nie ona jest tu najwazniejsza. Dopisujcie jak cos dodac.

http://niemiec.piwko.pl

Mod moglby to przykleic.

Dalem to, zeby nie pojawialy sie juz posty w stylu skad zassac Prime95??, SuperPI gdzie to znalesc itp.

nowy adres strony na szybkim serwerze choc czasem ma on swoje kaprysy ;)

www.oc-progz.prv.pl

Mugłbyś dodać opisy do programów bo zabadrzo ich neiznam jakbyś mugł to był bym wdzieczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HUTIL jest prog diagnostycznym do twardzieli samsunga.Podobnie jak IBM/HITACHI TOOL ...Masz mozliwosc diagnozowac stan twardego...Wyl/Zal AAM,i miedzy innymi podniesc tryb pracy ATA(np 100 na 133).

Moj sp0812n pracuje teraz w udma6-(fabrycznie udma5)! oczywiscie darmo.Zadnej utraty danych po uzyciu HUTIL nie mam.

Po wylaczeniu AAM twardziel chodzi glosniej,ale niby szybciej...

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Festplatten leiser machen: Acoustic Management

Ein geringer Geräuschpegel der verwendeten Komponenten ist eine wichtige Voraussetzung für jeden HTPC. Bei Festplatten kann man mit sogenannten "Acoustic Management Utilities" bei geringen Performance-Einbußen um einiges leiser machen. Wir stellen in diesem Artikel die nötigen Werkzeuge für diese Aufgabe vor.

Alle neueren Festplatten haben eine Option "Acoustic Management" integriert. Diese optimiert die Festplattenzugriffe auf minimale Geräuschentwicklung hin. Da damit Leistungseinbußen von rund 10% verbunden sind, ist diese Option bei den meisten Platten standardmäßig deaktiviert. Die Aktivierungsprozedur unterscheidet von Hersteller zu Hersteller, im Folgenden stellen wir die wichtigsten Verfahren vor.

Samsung

Mit dem Diagnose-Tool "HUTIL" von Samsung lässt sich unter anderem auch das Acoustic Management (AAM) aktivieren.

Link: http://www.samsung.com/Products/HardDiskDr...ities/hutil.htm

Seagate

Das AAM-Tool von Seagate (seaaam.exe) steht nicht zum direkten Download bereit. Man bekommt es auf Anfrage vom Seagate-Kundenservice (siehe Link).

Link: http://www.seagate.com/contact/support/H1c.html

Maxtor

Maxtor biete sein Utility "AMSET" (setacm.exe) zum direkten Download an. Man kann das AAM damit nicht nur ein- oder auschalten, sondern auch in unterschiedlichen Stufen regeln.

Link: http://maxtor.custhelp.com/cgi-bin/maxtor....hp?p_faqid=1200

IBM / Hitachi

Für IBM & Hitachi Festplatten gibt es das umfangreiche "Feature Tool", mit dem sich unter anderem auch das AAM konfigurieren lässt.

Link: http://www.hitachigst.com/hdd/support/down...tm#Installation

c't Universal-Tool

Vom bekannten Computermagazin c't gibt es das universelle AAM-Tool "WinAAM". Dieses Programm ist direkt unter Windows NT/2000/XP lauffähig und arbeitet mit den Festplatten der meisten Hersteller zusammen.

Link: ftp://ftp.heise.de/pub/ct/ctsi/winaam18.zip

Die Verwendung aller dieser Tools erfolgt auf eigene Gefahr.

Sorry, tutaj jest kilka przykladow ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opisy beda, nowy lay jest juz na serwie, scagam nowsze wersje progsow, ale w weekend bylem na zjezdzie oc i moders i w miedzyczasie poleciala mi zielona lampa elektronowa w monitorze i zamiast zielonego mam czarny a cala reszta kolorow jest paskudna, oczy mnie bola po 5 minutach siedzenia i kompa wlaczam tylko jak musze wiec wszystko sie opozni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

No opisy sie bardzo przydadzą bo nie chce mi sie tyle szukać który program do czego. ;)

A wogóle to gratuluje tej stronki. Dobry pomysł z zebraniem wszystkiego w jednym miejscu. :)

Troche późno sie skapłem o tej stronce, ale nigdy nie patrze po przyklejonych topikach (nie wiem czemu). :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

strona jest na serwerze, ale nie mam wpelnisprawnego monitora i mam troche zaleglosci w innych dziedzinach. ostatnio nie mam czasu na nic :(

jak ktos jest chetny pomoc to niech przysle mi na PW lub na maila opisy do programow, przynajmniej do czesci to bedzie duzo latwiej i szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

strona jest na serwerze, ale nie mam wpelnisprawnego monitora i mam troche zaleglosci w innych dziedzinach. ostatnio nie mam czasu na nic :(

jak ktos jest chetny pomoc to niech przysle mi na PW lub na maila opisy do programow, przynajmniej do czesci to bedzie duzo latwiej i szybciej.

Czuję tą powinność ;) Coś tam skrobne i wyśle :) ale nie teraz :P Przecież weekend jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No normalnie jestem zachwycony tą stroną. NIedawno drutowałem proca, ale opisu szukałem w googlach itp. i straciłem ze dwie, trzy godzinki, aż w końcu trafiłem na tbredtweak (super programik, pozdro dla twórców). Przydałanby sie jakaś reklama, np .w googlach ;) Poza tym nie widziałem Everesta --> następcy Aidy.

No ale z takimi stronkami są naprawde świetne pomysły!!!.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos moze mi pomóc??

Chce zainstalowac program i wyskakuje mi bład:16-bitowy podsystem Windows treści:"Aplikacja podjęła próbe nieobsługiwanej operacji:bezposredni dostep do dysku twardego.Moze to spowodowac niepoprawne dzialanie aplikacji.Wybierz "zamkniej"...itd"....do wyboru jest "Zamknij " i "Ignoruj"...co zrbobic zeby ten program który chce zainstalowac(Idrisi for Windows) działał poprawnie??

p.s.mam Windows xp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ma pytanko, nie działa mi program RivaTuner zakładka LOW-LEVEL STSTEM TWEAKS zakładka OVERCLOCKING tzn nie idzie ruszyć tych podziałek do podkręcania.Jak uruchamiam RivaTuner to wyskakuje jakiś komunikat coś o display driver prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam że pomysł Niemca na stronę z wszystkimi „niezbędnymi” programami dla O/C‘erów to bardzo dobry pomysł, ALE mam pewne uwagi.

Strona może być prymitywna {z wyglądu} ale nie chaotyczna.

Wydaje mi się że wszystkie programy powinny być pogrupowane wg. przenaczenia:

np. RivaTuner i PowerStrip w kategori „O/C Kart graficznych”

Prime95 etc. w kategori „O/C Procesorów” itd.

Strona powinna być podzielona na takie grupy. Ale to był pomysł Niemca, więc co zrobi to jego sprawa.

Niemiec: jeśli chcesz możesz na mnie liczyć w „budowie” strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi