Skocz do zawartości
Niemiec

Przydatne programy dla OC-maniakow

Rekomendowane odpowiedzi

Nom zdarłem jakies stery ze stroby eopoxa zainstalowałem i teraz widze coś takiego  Ultra DMA 5 i Ultra 100 - to znaczy ze ata 100 ? :),ale ja chce ata 133, podobno mozna to zmienic w programiku Hutil, ale ten hutil mi dysku nie wykrywa co robić ?  :o

napisz jaki dysk , jaka plyta :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.samsung.com/au/products/harddis...0812n.asp 

na dole napisali Ultra ATA-133 Compatible, znam goscia ktory ma taki dysk i mu chodzi na 133 :)

a wykrywac i tak go powinien ten hutil :|

napisali ze jest kompatybilny z kanalem 133 , czyli ze nie ma problemu z wsadzeniem tego dysku ( Ata 100 ) pod kontroler ata 133 i tylko tyle , nie wlaczysz 133 nie ma takiej mozliwosci , a dwa roznica pomiedzy 100 , a 133 jest prawie zerowa ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który z tych programów pokaże aktualne taktowanie AGP/PCI? Nie mam w biosie funkcji blokującej AGP/PCI na stałe (66/33). Znalazlem jakąś opcję ale nie jestem pewien czy sie udało. Czy jest jakis program który to pokaże? Z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem opcje w Sandrze, jednak nie udało mi się nigdzie znaleźć informacji o aktualnym taktowaniu AGP/PCI :( Może te wartości nie są podane bezpośrednio tylko w formie jakiś dzielników lub innej, której nie potrafię zinterpretować. Czy ktoś może pomóc w tej sprawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dosc prawdopodobne, ze PCI dziala na 33MHz (dzielnik 1/1), ale czasem te programiki nie do konca potrafia rozszyfrowac wlasciwa czestotliwosc. Sprobuj pobawic sie FSB i zobacz, czy zmienia sie ten odczyt z PCI :idea:

A poza tym skoro wszystko ladnie smiga, to czym sie przejmowac :?: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi