Ghazi Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Przydałby mi sie na nagrzewnicę wentylator, ktory zastąpi aktualnie założone 4x80mm. Chciałbym go puścić na ok 7V, bo te które mam tylko na 5V są znośne - a wydajność nikła. Teraz pytanie - czy Papst (ten z allegro pewnie za 7 dych pójdzie) jest jednym rozwiązaniem? Nie można dostać czegoś tańszego a względnie cichego? Proszę o porady. P.S. nie jestem cpecjalnie wyczulony na hałas ale np. wentylator CoolerMastera 80mm z termometrem na 900rpm to dla mnie traktor :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 A wiec: test wentylków 80 mm masz poniżej, przeczytaj może ci pomoże. http://www.sirius.pl/art.php?id=127&typ=test&aid=95 Co do większych wentylatorów to jasne ze jeden wentylator lub dwa są cichsze od 4 pracujacych na tych samych obrotach. Papsta polecam jest naprawde cichy, a dotego nie trzeba zmiejszać jego obrotów bo kreci się i tak wolno. Jeśli przeszkadza ci hałas w obudowie to wycisz sobie ja matami wygłuszającymi, naprawde dużo dają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 ten papst 17,2cm w sam raz na twojego kadetta , ponoc niesłyszalny przy 7V :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Ponoć to ten coolermaster tez jest niesłyszalny. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 hm....... w zasadzie im większ wentyl tym głośniejszy A tak wogóle to gdzie go można kupić :?: bo ja wszędzie szukałem i nie znalzałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 [...] A tak wogóle to gdzie go można kupić :?: bo ja wszędzie szukałem i nie znalzałem :arrow: szukaj na allegro, albo po dobrych sklepach elektrycznych i elektroniczynch. mozesz rowniez kupic w sklepie internetowym (niemieckim sklepie internetowym = euro = duze koszta) producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Wlasnie trzymam Papsta 6224N w lapach - bardzo fajny (nominalne napiecie 24V). Na 12V go slychac dosc glosno, ale wieje jak huragan, na 7V z bliska go slychac (z daleka nie sprawdzalem bo musialem kabelki trzymac by sie stykaly), na 5V nie testowalem. Kupilem go z allegro za 47 zl http://www.allegro.pl/show_item.php?item=18954041. Obudowa do podmalowania, lozyska do przeczyszczenia (skrzypi :? ). Jak ktos kojarzy topic o czyszczeniu wentylatorow niech zapoda, albo niech sie wypowie jak nasmarowac/wyczyscic lozyska kulkowe (a moze po prostu kupic nowe?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 @turtles5 mam takiego samego ;) narazie puszczalem go na 5 i 12v . na 5 nieslyszalny , na 12v niezle wieje [mini huragan ;)] ale troche go slychac. za swojego dalem rowno 40zl ;)) tez gole kabelki. mysle ze wlasnie taki papst bedzie najlepszym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Ja dalem 47+przesylka. Doszedl dzisiaj, iwec tylko sprawdzalem prowizorycznie czy i jak dziala - dzisiaj sie wybiore do elektronicznego, kupie wtyczek i zmontuje. Czysciles go juz jakos od srodka? Malowales? Na 5V slychac Ci lozyska? I jak z odglosami nie wywolanymi przeplywem powietrza? Podlaczyles czujnik obrotow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Czyszczenie wentyli http://dzikie.net/?mode=1&cel=fan_clean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malitek Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 wiadomosc dla ludzi z warszawy , na wolumenie w niedzliele jest duzy wybor wiatrakow , sam sie przymiezam do zakupu kilku pietnasetk, wiatraki nie sa jakies super ale sa tanie za 80mm-ok 5zl , za 15mm ok 12-20zl .sa tez lepsze ale ja tam nie poterzebuej jakis surer bo i tak beda chodzic na 5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 w sumie we wrocku na elektronicznej - po lewej od wejscia - w miejscu z baaardzo starymi rupieciami widziałem ze 2 kartony wentyli ale to takie prawie zezłomowane :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Czyszczenie wentyli http://dzikie.net/?mode=1&cel=fan_clean Czytalem, ale autor nie opisuje lozysk kulkowych. Gdzies czyszczenie wentylatorow z takimi lozyskami bylo opisane, ale nie moge znalezc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 nie czyscilem bo byl wyczyszczony. nie terkocza bo podobno byly wymieniane na inne [lozyska], a to pewnie dlatego ze qpilem od forumowicza ;)) czujnika nie podlaczalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...