wojwar Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Mam pytanko. Jakiś czas temu mojej lepszej połówce kupiłem HDD WD Caviar 40 GB 7200/8MB - ostatnio zauważyłem w biosie w ustawieniach dysku nową opcję: silent mode. Włączyłem to - faktycznie dysk ciszej chodzi, głowice tak nie żężą i ogólnie jest sporo ciszej. Chciałem się zapytać - czy taki tryb jest bezpieczny dla HDD (w związku z tym, że nie jest to tryb standardowy) ? Czy może obniży długość życia dysku ? a może jest zupełnie inaczej. Macie jakieś sugestie i doświadczenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart!nek Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 ...podaj model płyty głównej!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 ...podaj model płyty głównej!! model mobo ? w sumie po co ? pytanie dotyczyło HDD - czy silent mode skróci jego żywot (faktycznie dysk ciszej chodzi, głowice ciszej żężą niż na default) ? czy może wydłuży. Mobo jest compaqa - na intelu i815 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 gdzie wlaczyc ten silent mode?? w biosie mobo czy w biosie hdd?? jak w biosie hdd to jak sie tam dostac?? mam identyczny dysk co do bezpieczenstwa takiej operaci to dla maxtora niec nei bylo po poltora roku uzytkowania w trybie silent. jedyne czego mozesz sie spodziewac to spadek transmisji i wzrost czasu dostepu. (w maxtorze czas dostepu wzrosl o 2ms a transfer nie zmienil sie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 gdzie wlaczyc ten silent mode?? w biosie mobo czy w biosie hdd?? jak w biosie hdd to jak sie tam dostac?? mam identyczny dysk co do bezpieczenstwa takiej operaci to dla maxtora niec nei bylo po poltora roku uzytkowania w trybie silent. jedyne czego mozesz sie spodziewac to spadek transmisji i wzrost czasu dostepu. (w maxtorze czas dostepu wzrosl o 2ms a transfer nie zmienil sie) Jeśli idzie o silent mode - to po podłączeniu tego dysku w biosie mobo pojawiła się nowa opcja, którą można włączyć (default jest performance mode). Wiem że są też programiki do tego. Dysk wyraźnie ciszej bangla ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 to przy nastepnym rstarcie bede musial zobaczyc czy mam taka opcje w biosie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 moze moj Caviar tez cos takiego ma :> :> :> musze sprawdzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 u mnie w biosie nie ma takiej opcji :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Co to za model Compaqa, Prosignia? U mnie na ECS (BX) po podłączeniu WD400JB takiej opcji nie znalazłem. Jakiej firmy masz płytę? Podaj też model. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart!nek Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Blee... u mnie też nie ma :( Jaki masz bios na mobo? Ja mam awarda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Co to za model Compaqa, Prosignia? U mnie na ECS (BX) po podłączeniu WD400JB takiej opcji nie znalazłem. Jakiej firmy masz płytę? Podaj też model. Compaq to deskpro EXD P733 - płyta na intelu i815 - procek p3 733 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Co to za model Compaqa, Prosignia? U mnie na ECS (BX) po podłączeniu WD400JB takiej opcji nie znalazłem. Jakiej firmy masz płytę? Podaj też model. Compaq to deskpro EXD P733 - płyta na intelu i815 - procek p3 733 Deskpro - miałem taki w poprzedniej pracy. Czy Twój jest w obudowie desktop, czy desktop z możliwości przebudowy tower. :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 Może to nie nowość, ale WD400JB PATA i WD800JD SATA udało mi się bez problemów przełączyć na Quiet Mode. Hitachi Feature Tool 1.92 :arrow: Advanced Accoustic Manager. Na WD400JB spadł Random Access Seek Time (HDTach 2.70) z 12,8 na 17,6 ale i tak jest dobrze. PS. WD800JD w sumie i tak cichutko pracuje - mam na myśli pracę głowic. Dlaczego mogę tylko wybrać albo wartość 128 albo 255, a nie np. 250 :?: Bez względu na wartość i tak pracuje w Quiet Mode 128 albo 255 Normal Mode. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...