Skocz do zawartości
paczka01

temperatura otoczenia a o/c procka

Rekomendowane odpowiedzi

mam taki problem. komp stoi nad kaloryferem nad czyms w rodzaju parapetu, temperatur w obudowie po godzinie siega nawet 45 stopni, z obudowy jeden wetyl wyciaga powietrze z tylu 80x80 i jeden na sciance wieje w okolice karty graficznej i procka, temperatura gdy komp nie stoi w poblizu kaloryfera czyli otoczenia ma okolo 24 stopni w budzi jest 33-35, zaowazylem ze procesor gorzej sie kreci kiedy stoi na kaloryferze, mianowicie kiedy testowalem go stal w neutralu. stabilnie bylo na 10x200 vcore1,7V lecz gdy komp powedrowal na swoje miejsce nad kaloryfer prime zaczal wywalac bledy mimo ze jeszcze 5 minu temu przeszedl kolo 20 testow, czy to mozliwe?? i czy ma jakies racjonalne wytłumaczenie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JAsna sprawa ze prz kaloryferze komputr sie szybciej spoci niz na luzie bez grzejnika; takie male porownaie liscie gandy samosieji suszy sie przy grzejniku, poniewaz obok jest wyzsza temp. pozwalajaca na szybszą konsumpcje danego towaru ;) podobnie u Ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

paczka01 :> toz poczytaj topic w ktorym uzytkownicy blogoslawia zime i wystawiaja kompa za otwarte okno, aby uzyskac maxymalne wynik O/C. Oczywistym jest, ze im cieplej w budzie tym cieplej ma procek. Mozesz policzyc sobie to dokladnie z bilansu cieplnego, ze latwije jest cos ochlodzic umieszczajac w otoczeniu chlodniejszym niz cieplejszym. Pozdrawiam:

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam innego wyboru mam niereformowalny pokoj nic nie da sie przestawic a kom sie nigdzie nie miesci, dzis wstawilem taka kombinacje wentyli , w zatoce na napedy sa 80 i 60 wieja na cooler tam silent boost odwala robote potem jest 80 na pleckach budzy i wyciaga, dodatkowo na sciance 80 wieje do budy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...