Skocz do zawartości
f-lexa

Redeon 9600XT -potrzebna pomoc w wyborze producenta

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam nabyc Radeon 9600XT. Mam pytanie odnosnie producentow markowych (ASUS,Gigabyte,Hercules). Z regoly karty graficzne tych producentow nie sa wykonywane na plytach referencyjnych lecz na wlasnych opracowaniach. Czy tekie karty beda dzialaly bezproblemowo na sterach wydawanych przez ATi (Catalyst),czy tez nalezy czekac na stery od producewnta grafiki (ktore zwykle wychodza duzo pozniej).

Boje sie sytuacji,w ktorej producent po jakims czasie przestaje optymalizowac (polepszac) sterowniki do wyprodukowanych przez siebie kart skupiajac sie na nowszych produktach. Z tego co widze stery wydawane przez ATI w kazdej wersji wnosza jakies poprawki nawet do starszych kart.

Jesli moje zalozenie jest prawdziwe to dle pewnosci wolalbym nabyc grafike mniej markowa np:Saphire ale no referencyjnej plycie 100% dzialajace na sterach od ATI.

Ciekaw jestem waszych opinii. Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepszy producent ati to hercules i biorąc pod uwagę, że sporo kart ati produkowana jes tprzez same ati to nie wiem dlaczcego coś miałoby nie chodzić. poza tym sterowniki np. herca to nic innego jak referencyjne sterowniki ati ze zmienionymi nazwami, tak jak dla nvidii creative robiłswoje i nie nazywał ich gf cośtam ale creative blaster cośtam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjasnie, iz PCB niereferencyjne z regoly ma inne dlugosci sciezek od zalecanych przez producenta.Wiaze sie to z rozna propagacja sygnalow.Zajmuje sie elektronika i zapewniam iz ma to kolosalne znaczenie jesli chodzi o parametry ustawione w Firmware grafy.Co do sterow nie mam pewnosci, ale wydaje sie byc koniecznoscia optymalizacji sterow pod taki karty. Poza tym szczgolem jesli bios karty zglosi ja jako np: ASUS Rad9600xt a instalator sterow nie ma takiej nazwy na swojej liscie to z instalacji nici. Czy ktos z forumowiczow probowal juz kombinacji ASUS-Catalyst od ATI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jezu. : ) Uwierz nam, kazde referencyjne stery ATI beda dzialaly z kazda grafa oparta na czipsecie ATI, choc czasem oprogramowanie dostarczone od producenta (np. Asus) musi byc konieczne do korzystania z VIVO ale to chyba rzadkosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjasnie, iz PCB niereferencyjne z regoly ma inne dlugosci sciezek od zalecanych przez producenta.Wiaze sie to z rozna propagacja sygnalow.Zajmuje sie elektronika i zapewniam iz ma to kolosalne znaczenie jesli chodzi o parametry ustawione w Firmware grafy.Co do sterow nie mam pewnosci, ale wydaje sie byc koniecznoscia optymalizacji sterow pod taki karty. Poza tym szczgolem jesli bios karty zglosi ja jako np: ASUS Rad9600xt a instalator sterow nie ma takiej nazwy na swojej liscie to z instalacji nici. Czy ktos z forumowiczow probowal juz kombinacji ASUS-Catalyst od ATI.

Zobacz na mój Config i napisze tylko że mam zainstalowane najnowsze Catalyst 3.10 i smiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stery konkretnych dirm nie pasują zwykle do innych lub no-name ale detki/catalysty pasują zawsze :!: ja nie mogę zainstalowaćsterów winfasta na innej karcie ale bez problemów moja karta lata na dętkach. po prostu zamiast winfast titanium 200 mam napisane GF3Ti200 i tak będzie u ciebie.

hanu : płyta asus, grafa asus :D jeszcze RW asusa wstaw i będzie komplecik. kiedyśmiałem SB 16 asusa, gania u dziewczyny do dzisiaj i ma jesną unikalną opcję - można zewnętrznymi guzikami sterować vol +/- :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam sapphire 9600xt (kupioną w komputronik.pl za 809 zl), ale nie wiem czy nie lepiej byloby kupic np gigabyte 9600pro za podobna cene. chlodzenie bowiem karty ktora posiadam pozostawia wiele do zyczenia. myslac o podkreceniu pasowaloby sobie do niej dokupic radiatorki na pamiec :[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawialem sie nad taka opcja 9500&9500Pro ale poniewaz nigdy nie ma pewnosci ,ze po odblokowaniu 4 potokow karta nie bedzie siac bledami i poniewaz 9500 sa bardziej zarloczne pradowo (a nie chce wymieniac zasilki) zrezygnowalem z takiego zakupu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednak namawiałbym cię na 9700. Karta nie ma być ładna bo to nie laska tylko szybka i wydajna w gierach. Żadna 9600XT nie dorówna 9700 z prostej przyczyny: 9600XT to architektura 4-1 a 9700 8-1 i niestety to nie ta liga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie sie zgadzam 9700 to karta duzo wydajniejsza i niestety...pradozerny piekarnik.Jak juz pisalem nie chce zmieniac zasilacza.

Co do wygladu: lubie jak produkt wyglada estetycznie tym bardziej,ze mam wmontowana duza szybe w obudowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rowniez mam czarny laminat, a moje pytanie bralo sie stad, ze w komputroniku i benchmarku.pl te kary mialy czerwony laminat i troche inne chlodzenie. Ja rowniez ubolewam nad brakiem radiatorow na pamieciach gdyz mozna je niezle krecic. Ze standartowych 600 mozna dac nawet 800, ja niestety przy 680mhz juz mam artefakty. oteek czy twoj wynik w 3dmarku03 to 3000? Tak przeczytalem w jednym topicu, powiem szczerze to troche malo jak na ta grafe. Ja mam niecale 4000 a moj kolega na celku 2.6 3800. Dziwne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coz... tak. mi tesh wydaje sie troche malo; sprobuje jeszcze raz zrobic 3dmarka. a propos kartki i komputronika, to bylo tak: kupilem sapphire radka 9600xt w komputronik.pl- zdjecie w sklepie przedstawia ladna kartke z czerwonym laminatem i fajnym radiatorkiem+coolerkiem na gpu. tak wiec zamowilem sobie kartke, przyszla po 3 dniach i co?? okazalo sie ze karta nie wyglada jak na obrazku, a jest taka sama (przynajmniej na zdjeciu) jak sapphire 9600 PRO a nie xt...... zadbych radiatorow :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi