Skocz do zawartości
Geralt18

Athlona 1200 Thunderbird

Rekomendowane odpowiedzi

nie tykaj jumperkuw na plycie.one nie zmieniaja mnoznika!!!

nie ma ich poprostu!!!te ORT: ORT: ORT: kturymi sie bawisz sa od czegos innego :)

No to w takim razie po co jest ta tabelka na płycie? :)

tez sie nad tym zastanawialem.

moze jest na kazdej plycie asusa,ale nie wiem.

mam akurat ta sama konfiguracje (plyta,proc) i rozumiem twoj problem.

pozdro :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli twierdzisz, że płyta nie daje możliwości zmiany mnożnika (zworki/BIOS), tylko trzeba to robić ręcznie poprzez v-mody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, a co powiesz na to?

http://www.pl.tomshardware.com/motherboard...amd_760-09.html

"Chociaż FSB i mnożnik można ustawić w BIOS-ie, Asus daje wam możliwość skonfigurowania wszystkiego za pomocą zworek i mikroprzełączników - jest to całkiem użyteczne dla integratorów systemów, chcących zabezpieczyć się przed omyłkową zmianą ustawień procesora przez niedoświadczonych użytkowników."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem nie ma tylko fbs mozna ja mam to szczescie ze mam odblokowany mnoznik bez olowkow itd

ROTFL. Mnożnik mam odblokowany, tylko płyta nie pozwala na jego zmianę. Przez FSB już zmieniałem, co widać np. po podpisie. Cieszę się, że masz odblokowany, ja również tak mam :>>.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FireOwl, co do mozliwości odblokowania mnożnika bez zdejmowania radiatora itd, to taka mozliwosc zasadniczo nie istnieje. No choc mozna by próbowac zmieniac mnoznik łącząc odpowiednie luty z tyłu soketa ale....... musiał bys mieć dziure w obudowie :-) w innym wypadku poprostu musiał bys rozebrac kompa, wyjąc płyte, itd.

A da się w ten sposób zmienić mnożnik? Masz jakieś schematy? Na mojej płycie niewiele mam możliwości... Jakie masz pamięci, że FSB chodzi Ci na 174?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własciwie co do zmiany napięcia czy mnożnika na staruszku t-bird'zie poprzez kombinowanie z pinami to niemam pewności, napisałem w poście chyba "mozna by próbować" :-). Jedynie wydaje mi się, z powodu takiego, iż czy to t-bird, czy T-bred itd procesory są ze soba elektrycznie i logicznie zgodne - działają na tych samych gniazdach i chipsetach więc może tak się da powtarzam - może.

Napewno można zmienic mnoznik poprzez zabawe z mostkami (niepamietam którymi, poszukaj w starych postach tak z przed 2 lat. To samo tyczy się wymuszenia wyższego napięcia).

Jakie mam pamięci, że chodza na 174 Mhz? dokładnie 174,50 MHz Cl 2, 3,6,3 - NO NAME 333 puszczone na 2,8V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własciwie co do zmiany napięcia czy mnożnika na staruszku t-bird'zie poprzez kombinowanie z pinami to niemam pewności, napisałem w poście chyba "mozna by próbować" :-). Jedynie wydaje mi się, z powodu takiego, iż czy to t-bird, czy T-bred itd procesory są ze soba elektrycznie i logicznie zgodne - działają na tych samych gniazdach i chipsetach więc może tak się da powtarzam - może.

Niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć schematów, a mam obawy co do samodzielnych prób w tym zakresie :>.

Napewno można zmienic mnoznik poprzez zabawe z mostkami (niepamietam którymi, poszukaj w starych postach tak z przed 2 lat. To samo tyczy się wymuszenia wyższego napięcia).

Dopóki zabawa ogranicza się do łączenia mostków, to wszystko jest w porządku. Gorzej, jak trzeba dzielić. Zresztą, zdejmowanie za każdym razem wiatraka jest bardzo uciążliwe i dość ryzykowone, może ukruszyć co nieco ;>.

Jakie mam pamięci, że chodza na 174 Mhz? dokładnie 174,50 MHz Cl 2, 3,6,3 - NO NAME 333 puszczone na  2,8V

Tu też musiałbym zaczać bawić się w v-mody i szukać schematów, w jaki sposób podnieść napięcia pamięci, a dodatkowo nie mam gwaracji, że na mojej płycie jest to możliwe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Lanselot

A co do tych 172 FSB, to niestety niezależnie od pamięci płyta nie może być na VIA 266, bo problem z dzielnikami murowany :>.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja odkurzę troche ten wątek :)

Czy ktoś podkręcał/słyszał/widział o Thunderbirdzie (1,2) podkreconym za pomocą mnożnika metodą opisaną na www.ocinside.de? Bo coś u mnie nie idzie, choć procek ma odblokowany mnożnik i jest zgodny elektrycznie z np. Athlonem XP (palomino) A płytą sie nie da bo to K7VZA :)

pozdrawiam!

ponton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...