avw Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Chcę zamontowac dwa wentylatory 80mm na górnej scianie w obudowie mini - nad procesorem i tranzystorami. Ale nie wiem czytakie ustawienie nie bedzie zbyt chałasliwe. Wiatraki bedą mocowane bezposrednio do górnaj sciany... Moze ktos czegos podobnego próbował... Albo ktos ma np. Lian Li z takim wentylatorem??? I wie jak to działa w praktyce... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 chodzi Tobie o zrobienie tzw ciagu kominowego :?: to dobra sprawa - sam tak mialem w bardzo starej obudowie (z pionowym zasilaczem) i bylo calkiem OK co do halasu - ja nie mocowalem bezposrednio do blachy tylko do przelotek (selfmade) - nie chce mi sie teraz szukac ale kiedys to opisywalem - chodzi o to ze ta przelotka byla przyczepiona do blachy a wentyl dopiero do tej przlotki - redukcja wibracji i te sprawy - a i moje wentyle byly na zewnatrz obudowy ... PS jak chcesz zeby nie przenosily sie wibracje to zamiast przykrecac wentyle "przysylikonuj" je (silikonem uniwersalnym z tuby) - to tez ladnie tlumi wibracje i drgania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Albo pod wentyl-blache daj gumowe podkładki lub np. gąbke. Daj jescze wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący wentyl, nie tylko wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący z budy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Można sobie to policzyć, żeby wdmuchwane CFM było mniej więcej = wydmuchiwanemu, wtedy wiatraczki nie będą się marnować... chociaż oczywiście i tak będzie działać, ale lepiej zawsze coś wdmuchać... ja kiedyś nosiłem się z zamiarem walnięcia 120mm papsta na górnej ściance ale jakoś się tego nie udało zrealizować. Spoko pomysł, tylko faktycznie uważaj na wibracje, jak cie będą wpieniać to będziesz musiał coś z tym zrobić... pomysł z silikonem nawet ciekawy ale nie testowałem... powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIULIK Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Kolega ma przyklejone wentylatorki silikonem do sulitu :D Bardzo dobrze to tłumi wibracje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S!nY Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Co do ciągu kominowego ja sobie wymysliłem takie coś : Zalilacz wyciaga powietrze z budy tak jak komin a przy okazji zyskałem sporo miejsca w obudowie i temperatunka spadła mi o około 4*C a co do chałasu to jest ciszej niz przedtem =] same plusy[/img][/img] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Do takich zabaw z kominem bedzie potrzebny kawalek ponczochy bo sie niemilosiernie buda kurzy. Sam mam taki komin(buda z zasilka pionowa) i wiem ze duzo daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 :) fajny ten bagażnik dachowy... No ale taki sam układ ma obudowa midle tower. Kurzu sie nie obawiam - jestem przygotowany... Problem jest w tym, że wentylatory na górnej scianie mogą być bardziej słyszalne niż taki sam układ np. z tyłu (mimo zamocowania na gumkach, silikonie czy czyms tłumiacym) - po prostu bliżej jest im do "uszu". Czy ktoś miał szansę ocenić to w normalnym użytkowaniu? Drugi problem jest taki, że nawet PAPSTy na łożyskach slizgowych nie powinny pracować w poziomie, bo skraca sie ich żywotność (dlatego zakładam że będą to "zwykłe" wentylatory na łozyskach kulkowych połączone szeregowo - muszą startować przy 5-6V). Dobrze by było żeby wentylatory były w wersji slim - np. PANAFLO - tyle że nie wiem gdzie je mozna kupić - no i przede wszystkim, czy mogą pracować w poziomie??? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...