Skocz do zawartości
Mario-ssj4

HT

Rekomendowane odpowiedzi

No więc

HT - wielowątkowość , HT to nie to samo co FSB800

Procesory z HT 2.4(FSB800) , 2.6(FSB800), 2.8(FSB800),

3.0(FSB800), 3,06(FSB533), 3.2(FSB800), 3.2EE(FSB800).

Definicje:

http://www.intel.com/pl/pressroom/archive/...2/111402dpl.htm

Tu mogłeś szukać:

http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8...ogle&lr=lang_pl

Według mnie warto kupić procesor z HT, przydaje się gdy chcesz np. podczas robienia divx posiedzieć w internecie, albo liczyć seti i pracować w wordzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najniżej P4 2.4 ale tylko na FSB 800. sąto 2 wirtualne procesory w jednym, tzn mogą wykonywać kilka zadań jednocześnie, niezależnie, podczas gdy zwykły procek robi trochę 1 wątek i trochę drugi, na zmianę. np. jeden program ci coś kompresuje a ty spokojnie możesz w tym czasie grać, jak na P4 1.2GHz i 1.2GHz kompresuje. albo jak kopiujesz z dyskietki to zwykle strasznie muli kompa a z HT nie.

jest to jedyna zaleta intela, w reszcie kategorii AMD jest lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wydajnosci to kwestia oprogramowania wykorzystujacego HT (Adobe Premiere, 3D Studio MAX, Sandra 2004)

Wielowatkowosc sprawdza sie bardzo dobrze podczas pracy w 2-och duzych aplikacjach. Dla pokazania roznic miedzy platforma z HT i bez niej polecam ten filmik ---> http://www.tomshardware.pl/images/thg_vide...deo_5_p4_ht.zip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ale mam jeszcze kilka pytań. Otórz słyszłem iz jak sie ma ht to czasmi wydajnoscś jest niższa od tych procków co HT nie mają w przypadkach gdy robie tylko jeden wątek. czy to prawda.

jesli chodzi o kase to cóz nie mam jej za duzo i dlatego sie wacham czy kupić czy nie. moze poczekać z tym az stanieją... Bo licze nato iz teraz po ukazaniu sie atlona 64 pentium 4 pujdze w dół a jak dodamy stycznowy krach to jest szansa ze bedze mnie stać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słyszłem iz jak sie ma ht to czasmi wydajnoscś jest niższa od tych procków co HT nie mają w przypadkach gdy robie tylko jeden wątek

nie potwierdzam

mialem procka 2,0/533 , 2,66/533 , 2,4/800 i teraz 3,0/800

jedno co moge powiedziec to to , ze z wylaczonym HT procek troche wyzej sie kreci , ale z ta wydajnoscia HT/bez HT to bzdura

jesli chodzi o kase to cóz nie mam jej za duzo i dlatego sie wacham czy kupić czy nie. moze poczekać z tym az stanieją... Bo licze nato iz teraz po ukazaniu sie atlona 64 pentium 4 pujdze w dół a jak dodamy stycznowy krach to jest szansa ze bedze mnie stać

zbytni optymizm... ceny az tak bardzo nie poleca na dol

predzej bym liczyl ze intel wypusci na rynek pentaka 3,4 , 3,6 GHz albo wyzej i starym zwyczajem te wolniejsze mocniej stanieja...

lepiej odczekaj , dozbieraj i kup 2,4/800 - nie bedziesz zalowal

kreci sie wsciekle , cena do przyjecia (w porownaniu z Athlonem na pewno kosmos) ale procek jest wart swojej ceny

swego czasu plulem sobie w brode , kiedy z XP2400+ na RDA przesiadlem sie na 2,4/800 i gigus ik1100

z biegiem czasu zaczalem doceniac :

- gigantyczna przepustowosc pamieci (5,6 GB/sek)

- o/c (fsb 275 , pamieci dzielnik 1,66 , dual)

- temperatura (sporo nizej niz na Athlonie - to samo WC)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi