Mario-ssj4 Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Kto mi wytlumaczy co to jest :?: Bo slyszalem juz tyle definicji ze juz sie gubię. Jaki procek (najmniejszy) ma to HT :?: czy moze ht to to samo so 800fsb :?: i czy warto bulić tyle kasy na niego (planuje kupić w styczniu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 No więc HT - wielowątkowość , HT to nie to samo co FSB800 Procesory z HT 2.4(FSB800) , 2.6(FSB800), 2.8(FSB800), 3.0(FSB800), 3,06(FSB533), 3.2(FSB800), 3.2EE(FSB800). Definicje: http://www.intel.com/pl/pressroom/archive/...2/111402dpl.htm Tu mogłeś szukać: http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8...ogle&lr=lang_pl Według mnie warto kupić procesor z HT, przydaje się gdy chcesz np. podczas robienia divx posiedzieć w internecie, albo liczyć seti i pracować w wordzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 najniżej P4 2.4 ale tylko na FSB 800. sąto 2 wirtualne procesory w jednym, tzn mogą wykonywać kilka zadań jednocześnie, niezależnie, podczas gdy zwykły procek robi trochę 1 wątek i trochę drugi, na zmianę. np. jeden program ci coś kompresuje a ty spokojnie możesz w tym czasie grać, jak na P4 1.2GHz i 1.2GHz kompresuje. albo jak kopiujesz z dyskietki to zwykle strasznie muli kompa a z HT nie. jest to jedyna zaleta intela, w reszcie kategorii AMD jest lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Ht to nic innego , jak hiper wątkowość , czyli nic innego jak to ze komputer jest wykrywany przez system jako kilka wieloprocesorowy , napewno jest to przydatne , do czego to juz niech fachowcy od intela ci powiedza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Na prośbę Mario-ssj4 otwieram. Jeśli zaczną się tak durne gadki jak poprzednio od razu zamykam. Temat jest o HT a nie o AMD vs Intel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Co do wydajnosci to kwestia oprogramowania wykorzystujacego HT (Adobe Premiere, 3D Studio MAX, Sandra 2004) Wielowatkowosc sprawdza sie bardzo dobrze podczas pracy w 2-och duzych aplikacjach. Dla pokazania roznic miedzy platforma z HT i bez niej polecam ten filmik ---> http://www.tomshardware.pl/images/thg_vide...deo_5_p4_ht.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario-ssj4 Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 ...ale mam jeszcze kilka pytań. Otórz słyszłem iz jak sie ma ht to czasmi wydajnoscś jest niższa od tych procków co HT nie mają w przypadkach gdy robie tylko jeden wątek. czy to prawda. jesli chodzi o kase to cóz nie mam jej za duzo i dlatego sie wacham czy kupić czy nie. moze poczekać z tym az stanieją... Bo licze nato iz teraz po ukazaniu sie atlona 64 pentium 4 pujdze w dół a jak dodamy stycznowy krach to jest szansa ze bedze mnie stać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ment0s Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Niby wielo ale na razie tylko dwu i to niepełna ! Ale jesli chodzi o kupno, to radze kupić bo inaczej kupisz platworme ktorej juz nie zupdateujesz ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 słyszłem iz jak sie ma ht to czasmi wydajnoscś jest niższa od tych procków co HT nie mają w przypadkach gdy robie tylko jeden wątek nie potwierdzam mialem procka 2,0/533 , 2,66/533 , 2,4/800 i teraz 3,0/800 jedno co moge powiedziec to to , ze z wylaczonym HT procek troche wyzej sie kreci , ale z ta wydajnoscia HT/bez HT to bzdura jesli chodzi o kase to cóz nie mam jej za duzo i dlatego sie wacham czy kupić czy nie. moze poczekać z tym az stanieją... Bo licze nato iz teraz po ukazaniu sie atlona 64 pentium 4 pujdze w dół a jak dodamy stycznowy krach to jest szansa ze bedze mnie stać zbytni optymizm... ceny az tak bardzo nie poleca na dol predzej bym liczyl ze intel wypusci na rynek pentaka 3,4 , 3,6 GHz albo wyzej i starym zwyczajem te wolniejsze mocniej stanieja... lepiej odczekaj , dozbieraj i kup 2,4/800 - nie bedziesz zalowal kreci sie wsciekle , cena do przyjecia (w porownaniu z Athlonem na pewno kosmos) ale procek jest wart swojej ceny swego czasu plulem sobie w brode , kiedy z XP2400+ na RDA przesiadlem sie na 2,4/800 i gigus ik1100 z biegiem czasu zaczalem doceniac : - gigantyczna przepustowosc pamieci (5,6 GB/sek) - o/c (fsb 275 , pamieci dzielnik 1,66 , dual) - temperatura (sporo nizej niz na Athlonie - to samo WC) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...