SGJ Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Tak samo jak wszystkie inne service packi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esper Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 a czy w trakcie takiego laczenia nie strace tego milego dodatku ze moja plytaz winXP od della nie pyta sie mnie o klucz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Szukam jakiegos uniwerslanego programu monitorujacego system windows XP , tak abym mogl zobaczyc uruchomione w danym momencie aplikacje ich skladniki a Szczegolnie ktore z nich komunikuja sie z internetem . np siedze teraz przy kompie i cos mi nonstop czyta z dysku ? nic nie sciagam a mam na uploadzie ciagle 2-3 czasami 6-7 KB/s System przeskanowany 3 antivirusami i 2 progsam i AntySpyware ? uzywam Proces Explorera , ale ten nie pokazuje ktora aplikacja lonczy sie z netem UPDATE: Dzieki SGJ ale znalazlem lepsze nazedzie ANASIL to istny kombajn Edytowane 17 Stycznia 2008 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 netlimiter monitor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promieniowanie Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Witam, mam maly problem z optymalizacja xp. Stosujac kolejne sztuczki z pierwszego posta doprowadzilem system do wiecznie pustego folderu prefetch (wczesniej sie odnawialy pliki po skasowaniu). Skutkuje to dlugim mieleniem i uruchomianiem kazdego programu przy starcie systemu. Jak doprowadzic do stanu sprzed, aby prefetch normalnie sie zapelnial i pozwalal na szybkie (normalne) uruchomianie programow z autostartu i nie tylko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promieniowanie Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) Przed dodaniem Fixa (są to działające ustawienia z mojego Win. Xp Sp2;) zrób backup rejestru: Start > Uruchom > regedit > Plik > Eksportuj... Pobierz Fix > zapisz na pulpicie > dwuklik na plik FIX.reg > potwierdź dodanie info. do rejestru-klik Tak > restart PC > skasuj FIX.reg z pulpitu ;-) Dzieki za pomoc. Gwarantujesz ze to dobry towar :wacko: nic tym nie uszkodze? Edytowane 12 Stycznia 2008 przez promieniowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promieniowanie Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Raczej nie powinno dojść do jakiegokolwiek uszkodzenia, ale tak jak napisałem na wstepie na wypadek uszkodzenia zrób kopie bezpieczeństwa rejestru. BTW. Napisz czy FIX pomógł ;-) Zaladowalem Twoj plik ale prefetch nadaj swieci pustkami po kilkukrotnym uruchomieniu. Czy ten fix to nie za maly plik? jak zrobilem backup swpjego to plik wpisu rej. mial ponad 35MB a Twoj fix mial 3KB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promieniowanie Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Backup jest całego rejestru więc gry soft stery itd. itp. w nim są. Spróbuj jeszcze za pomocą programu odpalić prefetch http://www.tweaknow.com/powerPack.html odpal TweakNow PowerPack wejdź w System Optimizer > Windows i zaznacz np. Monitor Boot File Launch Only (recommended) > Save > wyjdź z programu i potwierdź restart systemu. Probowalem dzisiaj jeszcze zaladowac caly backup rejestru zrobiony na innym komputerze niedawno windowsowanym i... zaladowalem, potwierdzilem, restart i koniec, wiecej sie moj windows nie podniosl. Efekt koncowy: mam swiezutki system, godzine temu zainstalowany, z normalnie dzialajacym prefetchem. :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 wczoraj zainstalowalem SP3, zadnych zmian nie zauwazylem, nie odczulem przyspiesznia ani tez zamulenia windy, wiec nie jest zle ;] jak cos mi sie rzuci szczegolnie w oczy to dam znac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Probowalem dzisiaj jeszcze zaladowac caly backup rejestru zrobiony na innym komputerze niedawno windowsowanym i... zaladowalem, potwierdzilem, restart i koniec, wiecej sie moj windows nie podniosl. Efekt koncowy: mam swiezutki system, godzine temu zainstalowany, z normalnie dzialajacym prefetchem. :-|dziwisz sie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Jest już coś wiadomo na temat SP3 i jego w końcu oficjalnej premiery ? Mam maszynę na na XP SP1 i nie chce mi sie instalować XP SP2 a potem bawić się z SP3 jak można by od razu SP3 załadować :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Jest już coś wiadomo na temat SP3 i jego w końcu oficjalnej premiery ? Mam maszynę na na XP SP1 i nie chce mi sie instalować XP SP2 a potem bawić się z SP3 jak można by od razu SP3 załadować :/Z tego co wiem, to premiera planowana jest na 1 pol. 2008 r. Ale pewnie bedzie to 1 pol. 2009 r. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Z tego co wiem, to premiera planowana jest na 1 pol. 2008 r. Ale pewnie bedzie to 1 pol. 2009 r. :lol: Odechciało mi się już czekać zainstalowałem 2003 SP2 i musi być dobrze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 po co czekac jak juz SP3 jest normalnie dostepny na stronach microsoftu? http://www.microsoft.com/downloads/details...;displaylang=en tylko ze sa wersja jezykowe angielska/niemiecka/japonska wiec trzeba posiadac windowsa w takiej wersji ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 No to i tak trzeba czekac na wersje PL :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Jest dostepny SP3, ale to i tak nie jest wersja finalna. Poza tym mozna go zinstalowac modyfikujac rejestr, przy czym system staje sie czesciowo anglojezyczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Mnie interesowała tylko i wyłącznie wersja finalna bez żadnych tam modyfikacji rejestru aby zainstalować na PL systemie. Ten komputer ma działać nie mam czasu ani chęci co chwila do niego przychodzić i coś zmieniać, postawiłem na 2003 na serwerze u mnie działa od lata i zero problemów wiec i tu mam nadzieję będzie podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 chciałbym zauważyć, że spora część tych optymalizacyjnych tipsów nic nie daje albo jeszcze pogarsza sprawę (przynajmniej na obecnych, dość szybkich kompach) http://home.comcast.net/~SupportCD/XPMyths.html to moje ustawienia [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]"DisablePagingExecutive"=dword:00000001"LargeSystemCache"=dword:00000000[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters]"EnablePrefetcher"=dword:00000003[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\]"WaitToKillServiceTimeout"=dword:00000001"SystemStartOptions"=NOEXECUTE=ALWAYSOFF FASTDETECT TIMERES=9800 NODEBUG PCILOCK[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem]"NtfsDisableLastAccessUpdate"=dword:00000001"NtfsDisable8dot3NameCreation"=dword:00000001 PS Korzysta ktoś z TaiPan Petch albo z plików NTLDR i NTDETECT.COM z Windowsa 2003? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Ta, jakbym nie pisał juz o tym pare lat temu.... Pliki z 2003 tez nic nie dają, bo w ogóle nie słuzą do tego co podobno mają robic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 hehe :) to trzeba zaktualizować pierwszego posta, nie przedzierałem się przez cały topic :P tylko ostatnio mnie znowu ostro wzięło na optymalizację pod kątem niskiego latency, no i kombinuję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marjuszo Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 coś nagrzebałem w systemie i teraz nie moge programem xp-Antispy zmienic ilosci polączeń, bo ciągle mi powraca na 10;/ co to może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Zmien w trybie awaryjnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marjuszo Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 już naprawiłem. ustawiłem wcześniej folder WFP w FreshUI, czyli Windows File Protection i bez mojej wiedzy system sam przywracał plik, wywaliłem folder i jest już OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Ta, jakbym nie pisał juz o tym pare lat temu.... Pliki z 2003 tez nic nie dają, bo w ogóle nie słuzą do tego co podobno mają robic... Które konkretnie ustawienia nic nie dają? Ja wyłączam prefetchera, bo dzięki temu system się szybko włącza, disable paging executive nie ruszam, bo kilka razy jak to zmieniłem miałem błędy "pamięć nie może być written" i tylko reinstall pomagał. large cache tez nie uzywam. a o [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\] "WaitToKillServiceTimeout"=dword:00000001 "SystemStartOptions"=NOEXECUTE=ALWAYSOFF FASTDETECT TIMERES=9800 NODEBUG PCILOCK [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem] "NtfsDisableLastAccessUpdate"=dword:00000001 "NtfsDisable8dot3NameCreation"=dword:00000001 nawet nie pamiętałem. Czy któreś z nich robi zauważalną różnice? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Po długich bojach w końcu zapytam się mądrzejszych, bo ja już nie mam pomysłu. Na poprzedniej platformie (a64 3500 + nForce) WinXP uruchamiał się i zamykał migiem. Przy uruchamianiu "pasek" "przechodził" tak ze 3 razy i to na ponad rocznym, może i 2-letnim systemie. Zmiana na c2d + P35. Format c:, nowo postawiony system z takim samym oprogramowaniem jak na poprzednim kompie. Uruchamianie wlecze się. Pasek potrafi przejechać i 20 razy, ładnych kilkanaście sekund tkwi ekran "zapraszamy". Wyłączanie to samo ...... Oczyszczacze rejestru nic nie dają, defragmentacja rejestru jak i c: nic nie daje. Sp3 nic nie zmienił. Ponowny format c: i świeża (NIE ghost) instalacja wszystkiego - bez zmian. Jak to się już uruchomi to wszystko ładnie chodzi. Jedynie irytuje mnie dłuuugi start i wyłączanie. Jakieś rady, czy też tak ma być ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Tak ma być. Z uruchamianiem jest tak ze nawet na 2 identycznych konfigach moze byc całkiem inaczej. Mozesz sprawdzic bootvisem co wydłuza uruchamianie, tylko nie uzywaj go do optymalizacji startu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 (edytowane) Z bootvisem to jest ciekawie. Na wykresach wykazuje jakąkolwiek aktywność przez pierwsze 5 sek uruchamiania, potem dugo nic, znowu z 15 sek pełnej aktywności - obciążenie procka, zapis / odczyt dysku, potem po trochu... trwa to 2 minuty. Ale jeśli tak ma być, to się od...czepiam. Będzie czas na zrobienie herbatki. Edytowane 5 Lipca 2008 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Po długich bojach w końcu zapytam się mądrzejszych, bo ja już nie mam pomysłu. Na poprzedniej platformie (a64 3500 + nForce) WinXP uruchamiał się i zamykał migiem. Przy uruchamianiu "pasek" "przechodził" tak ze 3 razy i to na ponad rocznym, może i 2-letnim systemie. Zmiana na c2d + P35. Format c:, nowo postawiony system z takim samym oprogramowaniem jak na poprzednim kompie. Uruchamianie wlecze się. Pasek potrafi przejechać i 20 razy, ładnych kilkanaście sekund tkwi ekran "zapraszamy". Wyłączanie to samo ...... Oczyszczacze rejestru nic nie dają, defragmentacja rejestru jak i c: nic nie daje. Sp3 nic nie zmienił. Ponowny format c: i świeża (NIE ghost) instalacja wszystkiego - bez zmian. Jak to się już uruchomi to wszystko ładnie chodzi. Jedynie irytuje mnie dłuuugi start i wyłączanie. Jakieś rady, czy też tak ma być ?? Próbowałeś powalczyć ze sterownikami Intela do chipsetu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 (edytowane) za pierwszym razem były z płyty cd dołączonej do płyty głównej. Za 2-gim razem ściągnąłem najnowsze ze strony gigabyte. To spróbuje coś zassać od intela. EP35-DS4_driver_chipset_intel 8.3.1.1009 Gigabyte_driver_chipset_intel 8.3.1.1011 Intel INF Update Utility P35 v9.0.0.1008 bez większych różnic Edytowane 5 Lipca 2008 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bushidoblade Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 witam mam taki problem z xp pro,na starym wszystko dziala jednak gdy wgram innego nowszego to ,wyskakuje mi blad fiskacji i nagrywarka nie nagrywa plyt,jednak ktos juz doszedl do tego i musze odinstalowac marvela najpier i wgrac steru IDE a dopiero pozniej marvela,jednak marvel sie automatycznie wgrywa sam niby jest ustwiony ze recznie powinien sie wgrywac , a i tak automatycznie idzie a nie powinno byc ze ja dopiero jak orzekne????moze jeszcze ktos napisac czy da sie go jakos wylaczyc zeby mozna go bylo za moim orzeknieciem go zainstalowac a nie zeby sam sie instalowal zaraz po restarcie????za odp z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...