Mario2k Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Conti Sprzet jak w sigu , system Windows XP Pro na poczatku przez pierwsze 2 miesiace start systemu byl 2x szybszy niz obecnie dokladnie 3 kreski tego paska widocznego podczas uruchamiania XPeka , obecnie 5-6 paskow :/ Od teg oczasu zmienialem rozne rzeczy , dopiolem drugiego twardziela ,z 2-3 razy zmienilem bios itp Gdzie dokladnie jest przyczyna owego wolniejszego startu systemu nei potrafie powiedziec , a dodam ze katalog Windows obeznie zajmuje mi 2,3GB :/ SGJ Nasz Guru , ty pewniakiem znasz odpowiedz na moje pytanie Czy jest jakis program albo polecenie itp ktorym moge zamknac kilka uruchomionych w tle programow ?? Dla przykladu : mam w autostarcie oprogramowanie webcam , oprogramowanie do aparatu Canona drukarki itp i chcialbym w razie potrzeby jednym kliknieciem zabic wszystkie procesy dotychczas zabijam je po kolei w Task Managerze :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 notatnik + *.cmd + taskkill Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 (edytowane) SGJ Nie dziala , zrobilem plik txt kill.cmd w nim : taskkill Calmain.exe na odwrot tez nie trybi Calmain.exe taskkill Update taskkill /F /IM nazwa_procesu.exe dziala Dzieki za pomoc Edytowane 15 Lipca 2008 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Nie dziala , zrobilem plik txt kill.cmd w nim : taskkill Calmain.exe na odwrot tez nie trybi Calmain.exe taskkill http://technet.microsoft.com/en-us/library...echNet.10).aspx /im ImageName : Specifies the image name of the process to be terminated. Use the wildcard (*) to specify all image names. Czyli: taskkill /im nazwa_procesu.exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) "Nie można otworzyć woluminu do bezpośredniego dostępu. System przerwał skanowanie." Komunikat jw. pojawia mi się jak próbuje przelecieć dysk poleceniem chdsk po restarcie komputera. Dzieje się to nonstop, myślałem, że to będzie jednorazowe info., ale jednak nie... Nie wiem, co jest tego przyczyną, ale na pewno jeszcze jakiś miesiąc temu cała partycja systemowa podczas rutynowego sprawdzenia, dobiła do 100%. Będę wdzięczny za pomoc. Edytowane 18 Lipca 2008 przez Boxster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Witam Padło mi przypinanie do menu start plików, brak też takowego wpisu po kliknięciu ppm na wybrany plik, listy tez już nie ma tylko puste pole. Jak to odkręcić. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Czy MUI pack PL będzie działał z Home Edition, czy tylko z Pro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Tylko z Pro działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 Witam, mam pytanie. Ponieważ mam dysk 320GB i utworzyłem sobie partycje 5GB (tylko na System) O dziwo mam tam wolne tylko 300mb, system zajmuje 2.41GB (XP PRO x32) + program files 200mb + Documents and settings 150mb Wiecie może co "zjada" reszte dysku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elviso26 Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 (edytowane) plik stronicowania... czyli PAGEFILE... zapewne... ustawienia/system/wydajność/zaawansowane/pamiec wirtualna .. ustaw sobie plik stronicowania na innym dysku niz systemowy i jako rozmiar minimalny i maksymalny podaj takie same wartosci... Edytowane 2 Września 2008 przez Elviso26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 (edytowane) Dobra znalazłem to, tylko jakie liczby mam tam wpisać ? Edytowane 2 Września 2008 przez goru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liseq Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 ja przy 2 gigach ramu czyli tak jak ty, mam cale 256 mega pamieci wirtualnej a i to za duzo moim zdaniem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGhost Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Nie wiem czy dobry temat do konca, ale napisze tutaj. Chodzi mi o dezaktywacje klawisza win. Wczesniej korzystalem z pewnej sztuczki, ktora znalazlem na necie, 00 00 00 00 00 00 00 0003 00 00 00 00 00 5B E000 00 5C E0 00 00 00 00 ale jak zauwazylem dziala tylko na klawiaturach, ktore posiadaja ten klawisz z obu stron spacji. No wiec pytam, czy zna ktos inny sposob? Bo to na klawiature z tzw klawiszami w niestandardowym rozkladzie nie dziala ;/. pisze tu, bo mozna to wsumie zaliczyc do optymalizacji xp ;) a wlasnie system to xp pro sp3 32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Przemapuj go pod funkcje innego klawisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekj Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Witam. Mam problema. Mam Windowsa XP z Service Pack 3 i przy wyłączaniu pisze "Trwa instalacja uaktualnień 1 z 20 ..." i tak po sekundzie pisze "Zamykanie systemu Windows". Aktualki nie zainstalowane i tak wyskakuje za każdym razem. Co poradzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) Opróżnienie folderu dystrybucji oprogramowania 1. Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Uruchom, wpisz polecenie services.msc, a następnie kliknij przycisk OK. 2. W okienku Usługi (lokalne) kliknij prawym przyciskiem myszy usługę Aktualizacje automatyczne, a następnie kliknij polecenie Zatrzymaj. 3. Zminimalizuj okno Usługi (lokalne). 4. Zaznacz całą zawartość folderu dystrybucji systemu Windows, a następnie ją usuń. (C:\Windows\SoftwareDistribution) 5. Upewnij się, że folder dystrybucji systemu Windows jest pusty, a następnie zmaksymalizuj okno Usługi (lokalne). 6. W okienku Usługi (lokalne) kliknij prawym przyciskiem myszy usługę Aktualizacje automatyczne, a następnie kliknij polecenie Uruchom. 7. Ponownie uruchom komputer, a następnie ponownie uruchom usługę Windows Update. Edytowane 11 Listopada 2008 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekj Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 śliczne dzięki. zaraz wypróbuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekj Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 dalej to samo. teraz mi pisze Instalacja 1 z 23 i objawy tak jak wczesniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 W katalogu Windows masz pliczek WindowsUpdate.log. Po resecie poczytaj co tam pisze na końcu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekj Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 oto log: http://www1.zippyshare.com/v/53865486/file.html Co jest nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastooh Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 witam mam xp sp3 - zainstalowane 4GB ramu (2x2gb dual channel) kingstony 800mhz cl5 (chodza na 667 cl4) kłopot w tym że win nie widzi 4 tylko 2 gb (moj komputer > właściwości > zakładka ogólne) natomiast bios widzi 4GB (mobo asus p5b) w biosie funkcje remap memory ustawiłem na enabled (wynika z instrukcji że tak trzeb zrobić instalując wiecej niż 2gb ramu) w menadźeże zadań windows podaje 'pamięć fizyczna KB => 2096236' po odpaleniu 3 sesji ORTHOS i stres ram+cpu uzycie wtedy w menadzeźe zadań pliku stronicowania skacze do 3,9gb czy jest sposób żeby windows widział te ~3,5GB ramu? bede wdzięczny za sugestie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Mam takie pytanie: istnieje możliwość włączanie fast user switching w Windws Server 2003, aby działało tak jak w XP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 (edytowane) Czy wie ktoś jak można to naprawić?: Skróciło mi się to przy instalowaniu chyba jakiegoś programu do customizacji, chciałbym aby ta etykietka była dłuższa tak jak jest standardowo w Windowsie XP. Domyślam się, że pewnie można to ustawić gdzieś w rejestrze tylko nie wiem gdzie ;] Z góry dzięki za wszelkie informacje. System operacyjny to WINDOWS XP SP3 PL. Edytowane 10 Maja 2009 przez BercikMeister Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Wydaje mi się, iż widziałem tą opcję w którymś "tweakerze", ale nie pamiętam nazwy... Wg Google: HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics wartość MinWidth. » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - droga do odpowiedzi http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ta...=Szukaj&lr= http://www.pcreview.co.uk/forums/thread-519938.php http://www.kellys-korner-xp.com/xp_tweaks.htm http://www.kellys-korner-xp.com/regs_edits...ariconsundo.vbs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Dzięki wielkie ;] Jakoś nie mogłem wpaść na tą nazwę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 (edytowane) Włączyłem sobie niedawno w laptopie /NUMPROC= 2 ponieważ mam Pentka DC. Sprawa jest taka, że za pierwszym razem łapie BSODa i resetuje się, by za 2 razem wszystko przeszło gładko. Pyta się potem czy chce tryb awaryjny, ale wybieram zwykły i wszystko się ładnie ładuje. Nie mam pojęcia dlaczego zawsze przy włączaniu 1 boot =BSOD. Chyba to wyłączę, bo różnicy nie odczuwam absolutnie po włączeniu tej opcji, ale chciałbym wiedzieć dlaczego mam takie cyrki. EDYTA: No tak... Mam XP SP3. Edytowane 14 Czerwca 2009 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
00Piotrek00 Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 mam 2 pytania: 1. dlaczego plik hibernacyjny jest zapisywany coraz to dłużej? nie dodawałem pamięci, nie zmieniałem jego lokalizacji, jest ciągłym plikiem. 2. dlaczego gdy system przydzieli 1gb ram to z pozostałym 1gb sobie gorzej radzi? mam 2gb, 0 swap. wc3 gorzej działa.... apg apentute było na 256, teraz na 512 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fumfel20 Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Witam, Panowie dostałem do zrobienia laptopa z legalnym windowsem XP home. Problem polega na tym ze 3 programy antyvirusowe, ktore na nim instalowałem nie chcą sie zaktualizowac, twierdząc ze nie ma połączenia z internetem (kaspersky trial, AVG trial i NOD). Nie działa tez strona windowsupdate.microsoft.com, mimo ze po innych podstronach microsoftu moge normalnie sie poruszać. Połączenie z internetem jest i WP lub Onet sie otwierają normalnie (na IE i operze). Na dysku nie ma wirusów (dysk wyciągany i testowany na stacjonarce Kasperskim). Wygląda to, jak by były poblokowane porty. Wyłączenie windows firewalla nie pomaga. Jakies pomysły? Format nie wchodzi w gre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Jakis syf pewnie sobie przeedytował odpowiednio plik hosts. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fumfel20 Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 znalazłem dwa pliki: hosts i lmhosts.sam w katalogu x:\windows\system32\driver\etc. Wkleje ich zawartos, moze ktos cos wymysli? lmhosts.sam # Copyright © 1993-1999 Microsoft Corp. # # To jest przykładowy plik LMHOSTS używany przez Microsoft TCP/IP # w systemie Windows. # Ten plik zawiera mapowania adresów IP na nazwy komputerów # (nazw zgodnych z NetBIOS). Każdy wpis powinien być w osobnej linii. # W pierwszej kolumnie powinny być umieszczone adresy IP, a następnie # odpowiadające im nazwy komputerów. Adres i nazwa powinny być oddzielone # co najmniej jedną spacją lub znakiem tabulacji. # Znak "#" jest używany głównie do oznaczenia komentarza (sprawdź poniższe # wyjątki) # # Plik ten jest zgodny z plikami Microsoft LAN Manager 2.x TCP/IP lmhosts # i zawiera następujące rozszerzenia: # # #PRE # #DOM:<domena> # #INCLUDE <nazwa pliku> # #BEGIN_ALTERNATE # #END_ALTERNATE # \0xnn (obsługa znaków nie drukowanych) # # Zakończenie dowolnego wpisu w tym pliku oznaczeniem "#PRE" powoduje # załadowanie go do pamięci podręcznej nazw. Domyślnie wpisy nie są # ładowane do pamięci podręcznej, są one tylko analizowane gdy zawiedzie # dynamiczne rozróżnianie nazw. # # Zakończenie dowolnego wpisu oznaczeniem "#DOM:<domena> skojarzy ten wpis # z domeną określoną przez <domena>. Ma to wpływ na zachowanie się przeglądarki # oraz usługi logowania w środowisku TCP/IP. Aby załadować do pamięci podręcznej # nazwę hosta skojarzoną z wpisem #DOM, należy dodać #PRE do tej linii. # Wpis <domena> jest zawsze ładowany, ale nie jest pokazywany gdy wyświetlana # jest pamięć podręczna nazw. # # Użycie "#INCLUDE <nazwa_pliku>" wymusza na oprogramowaniu RFC NetBIOS (NBT) # znalezienie określonego pliku <nazwa_pliku> i analizowanie go tak jak # pliku lokalnego. <nazwa_pliku> jest przeważnie nazwą typu UNC, co pozwala na # przechowywanie i aktualizację pliku lmhosts na serwerze. # ZAWSZE niezbędne jest określenie mapowania adresu IP tego serwera przed # wpisem #INCLUDE. To mapowanie musi używać parametru #PRE. # Dodatkowo nazwa udziału "public" w poniższym przykładzie musi być na liście # LanManServer w "NullSessionShares" aby komputer klienta mogł odczytać plik # lmhosts. Jest to klucz Rejestru: # \machine\system\currentcontrolset\services\lanmanserver\parameters\nullsessionshares # Dodaj "public" do znalezionej tam listy. # # Słowa kluczowe #BEGIN_ oraz #END_ALTERNATE dopuszczają grupowanie wielu #INCLUDE # Powodzenie jednego z zawartych wpisów powoduje pomyślny wynik całej grupy. # # # Ostatecznie, znaki nie drukowane mogą być zawarte w mapowaniach # przez zawarcie nazwy NetBIOS w cudzysłowach oraz użycie zapisu # \0xnn do określenia wartości szesnastkowej znaku nie drukowanego. # # Ten przykład ilustruje użycie tych opcji: # # 102.54.94.97 rhino #PRE #DOM:networking #kontroler domeny # 102.54.94.102 "appname \0x14" #specjalny serwer # 102.54.94.123 popular #PRE #serwer # 102.54.94.117 localsrv #PRE #potrzebny do "include" # # #BEGIN_ALTERNATE # #INCLUDE \\localsrv\public\lmhosts # #INCLUDE \\rhino\public\lmhosts # #END_ALTERNATE # # W tym przykładzie serwer "appname" zawiera specjalny znak w nazwie, # serwery "popular" i "localsrv" są wstępnie ładowane, nazwa serwera # "rhino" jest określona więc może być on użyty w późniejszym #INCLUDE # centralnie utrzymywanym pliku lmhosts jeśli "localsrv" jest niedostępny. # # Zauważ, że cały plik jest analizowany podczas każdego wyszukiwania razem z # komentarzami, więc ograniczenie liczby komentarzy do minimum zwiększy wydajność. # Z tego powodu, nie jest wskazane dodawanie wpisów pliku lmhosts do tego # przykładowego pliku. hosts: # Copyright © 1993-1999 Microsoft Corp. # # To jest przykładowy plik HOSTS używany przez Microsoft TCP/IP # w systemie Windows. # Ten plik zawiera mapowania adresów IP na nazwy komputerów # Każdy wpis powinien być w osobnej linii. # W pierwszej kolumnie powinny być umieszczone adresy IP, a następnie # odpowiadające im nazwy komputerów. Adres i nazwa powinny być oddzielone # co najmniej jedną spacją # # Dodatkowo, komentarze (takie jak te) można wstawiać w poszczególnych # liniach lub po nazwie komputera, oznaczając je symbolem '#'. # # Na przykład: # # 102.54.94.97 rhino.acme.com # serwer źródłowy # 38.25.63.10 x.acme.com # komputer kliencki x 127.0.0.1 localhost Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...