IGI Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 USUWANIE ZAWARTOŚCI PAMIĘCI PODRĘCZNEJ. Proces startu WinXP można niewiarygodnie przyśpieszyć kasując zawartość katalogu c:/windows/prefetch.Sa to pliki, które jak myśli windows przyśpieszą ładowanie i uruchamianie programów.Oczywiście jest w błędzie. Niestety mylisz sie jak juz ktos wczesniej zauwazyl Windows nie uruchamia sie szybciej - co prawda pasek przewija sie u mnie raz zamiast 3 razy ale sam czas startu windowsa zwiekszyl sie o 5 sek (mierzone stoperem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 Bo najlepiej nie kasować wszystkiego tylko to co jest niepotrzebne. W prefetch zbiera się duzo smieci które nie powinny ładowac sie razem z systemem. Wykasowanie tylko niektórych plików i pozostawienia tych z których rzeczywiscie często się korzysta może przyspieszyć uruchamianie. Jezeli ktoś uruchamia codzienie cały czas te same programy to wogóle nie powinien kasowac nic z prefetch. Jezeli uruchamia się duzo róznych programów to potem wszystkie są w prefetch i windows ładuje je do pamięci w czasie uruchamiania systemu a to wydłuza znacznie uruchamianie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opentany Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 Heja ;) To ja tez sie dolacze z jednym pytankiem mam zainstalowanego win-a 2000 i jak go ztuningowac :?: moze macie jakies porady tak jak na XP :?: :?: PZDR ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Gdzieś tam jest rejestr odpowiedzialny za autostart płyt w napędzie. Kiedyś go znalazłem ale nie pamiętam gdzie. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć? Aha i jakie wartości wprowadzić żeby płyty były autoodtwarzane i nie były. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 Zainstaluj sobie Tweak UI dla XP, bedzie znacznie szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chobo Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 Ustawiłem przyspiesznie wyłaczania sie sytemu i łądowania,i co sie oakzuje...po trzecim restarcie brak bootoowania,nawet narpawa za pomocą konsoli nie pomogla,niezle [ciach!]o....System do wymiany;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Bo najlepiej nie kasować wszystkiego tylko to co jest niepotrzebne. W prefetch zbiera się duzo smieci które nie powinny ładowac sie razem z systemem. Wykasowanie tylko niektórych plików i pozostawienia tych z których rzeczywiscie często się korzysta może przyspieszyć uruchamianie. Jezeli ktoś uruchamia codzienie cały czas te same programy to wogóle nie powinien kasowac nic z prefetch. Jezeli uruchamia się duzo róznych programów to potem wszystkie są w prefetch i windows ładuje je do pamięci w czasie uruchamiania systemu a to wydłuza znacznie uruchamianie. No to super :/ Zamiast przeczytać cały topic, to ja zaczełem po kolei klepać tuning.... I zrobiłem ten schemat... i teraz żałuje... Jak powrócić do tego spowrotem? Da rade? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 2.Enable prefetcher - HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001ControlSession ManagerMemory ManagementPrefetchParameterts - zmieniamy wartosc z 3 na 5 (uruchamianie XP) Nie polecam zwiększać tej opcji, a wręcz przeciwnie wyłączyć ją, jak już wcześniej zauwarzył sgj jest tam też wiele śmieci które nie są potrzebne do szybszego działania systemu. A wiecie na czym polega ta opcja?? System do katalogu Windows/Prefetch kopiuje informacje o najczęściej uruchamianych programach. Gdy windows jest ładowany cała zawartość tego katalogu wędruje do pamięci... Czyli tym samym system zajmuje więcej ramu, jak dla mnie ta opcja tak minimalnie przyśpiesza ładowanie i jest w stanie w trakcie działania systemu tak drastycznie go spowolnić, że aktywowanie jej, a co więcej ustawianie większego parametru niż domyślny mija się z celem. RADZE USTAWIĆ NA "0" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Ja już kiedyś o tym pisałem ale napisze jeszcze raz. Tam nie ma po co wpisywać 5, bo taki parametr jest nierozpoznawany, dodatkowo system musi jeszcze sprawdzić wartośc i nic nie robic, bo 5 nie ma przypisanej zadnej funkcji. . Gdzies kiedyś na jakiejs stronie jakiś ciach! napisał że 5 wyłącza prefetch. Bzdura do kwadratu. Wyłącza sie go po wpisaniu 0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 maly odnosnik do tego topicu http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/article...lear_77576.html widze ze stad autor czerpal informacje ale przepisujac lub kopiujac popelnil kilka bledow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanGąska Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 90% tych modyfikacji opisanych przez Antar1us'a wykonuje po dwóch kliknięciach malutki,darmowy programik atomicXP - zmieniajac od razu odpowiednie wspisy w rejestrze. http://www.subzeropc.com/cgi-bin/downloads...gi?AtomicXP.zip albo http://www.krosswirz.net/AtomicXP.zip Tu można go sciągnąc sądze że się przyda, ponieważ jak widze nie wszyscy sobie radzą ;) Sam go używam od dawna bo mi sie nie chce dłubać w rejestrze, a on wszystkie te zmiany ( i sporo innych, jak zmiana menu start na klasyczny itd.) robi w kilka sekund. Kapitan ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F^7 Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Niektóre porady mi się bardzo przydały, dzięki , ale w pewnej zalazłem drobny problem: USUWANIE ZBĘDNYCH KOMPONENTÓW SYSTEMU WInXP podczas instalacji zapodaje nam wszystkie narzędzia jakie ma nie pytając nas o to.Niestety cześci z nich nie można usunąć aplikacją 'dodaj-usuń' ponieważ windows domyślnie 'ukrył' możliwośc ich odinstalowania.W katalogu 'windows' Powinno być chyba 'windowsinf' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 A niech mi ktos powie jak "wylaczyc" folder Dokumenty w Menu Start ? Kiedys pamietalem gdzie sie to w rejestrze zmienialo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F^7 Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 wydaje mi się, że tu: HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced 'CascadeControlPanel' ustaw na 'NO' Większość ustawień odnośnie explorera, menu itd. szukaj właśnie tu: HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depresz Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 JA POLECEM SWÓJ PROGRAMIK, KTÓRY POMOŻE SKONFIGUROWAĆ SYSTEMIK TAK, ABY CHODZIŁ JAK NOWY BEZ POTRZEBY GRZEBANIA W REJESTRZE I INNYCH RZECZACH SYSTEMOWYCH... www.depresz.prv.pl Depresz Optymalizer - Dobry program do optymalizacji Windows XP Professional, ciekawe funkcje: System, Ochrona, Pasek Start, Wydajność, Internet oraz wiele innych (Podkręcanie komputera itepe) www.depresz.prv.pl Zapraszam na stronę i do pobierania programu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 Chyba zaczne zabijać wszystkich którzy w swoich programach dają w oknach dialogowych przyciski w odwróconej kolejności. Program nieprzydatny, tylko kilka opcji, po włączeniu i próbie wyłączenia wyskakuje okienko(własnie to z zamienionymi przyciskami) czy zrestartować system(po co?), przy włączeniu się pyta czy chce uruchomić przywracanie systemu. A niby jak ma to włączyć jak nie mam tego w systemie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depresz Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 WITAM PRZYWRACANIE SYSTEMU JEST W LOKALIZACJI: %SystemRoot%\\System32\\restore\\rstrui.exe Z tej lokalizacji program otwiera przywracanie. Może być ono zablokowane przez Zasady grupy. hehe :twisted: Co do wyłączania programu, to będzie lepiej w nowej wersji. Pozdrawiam SGJ, bo to przeważnie do niego kieruje. Tak na przyszłość SGJ: Jeżeli coś ci nie chce wyjść, napisz do mnie. Mail na stronie www.depresz.prv.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 To zrób jeszcze autowykrywanie przywracania systemu. Ja tą funkcję odinstalowałem, i jak widze przy uruchomieniu programu zapytanie czy włączyć przywracanie to mnie to trochę #$@%^$#^. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaworrq Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SZYBSZE ŁĄCZENIE Z KOMPUTERAMI W SIECI LOKALNEJ Kiedy penetrujemy zasoby innej maszyny w sieci lokalnej, która pracuje pod kontrolą WinXP, nasz system przy każdej takiej próbie sprawdza czy nie czekają tam na niego jakieś zadania. W praktyce, połączenie z innym komputerem może zająć nawet kilkanaście sekund. Aby wyłączyć tą niepotrzebną opcję wchodzimy: uruchom->regedit->HKEY_LOCAL_MACHINEsOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerRemoteCompute rNameSpace i usuwamy klucz o nazwie '{D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF}'. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I TERAZ PRZEZ TO MOI SĄSIEDZI NEIWIDZĄ MOICH SERWERÓW W GRACH JAK SKREUJE :evil: .... PLEASE POWIEDZCIE JAK TO MOZNA ODWRÓCIĆ .... WYDAJE MI SIE ZE TO PRZEZ TO BO WCZESNIEJ NIEPRZECZYTALEM TEGO TEMATU I NIC NIEROBILEM Z KOMPEM I BYLO WSZYSTKO OK ;/ bardzo mi na tym zalezy please help ! :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Dodajemy taki sam klucz jaki usunęliśmy? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Witam Nie wiecie przypadkiem jak wyłączyć checkdisk`a? Ta cholera sie uparła naprawić mi coś na dysku z filmami, ale nie daje rady :)). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poul Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Witam! Ostatnio na WinXP pro zrobilem drugie konto i chcialbym, zeby przy uruchamianiu systemu nie pojawial sie ciagle ekran z wyborem ktorego uzytkownika wlaczyc, tylko wlaczal sie jeden z nich domyslnie. Pamietam, ze kiedys po wpisaniu w start->uruchom czegos w stylu: "controluserpassword2" pojawial sie malutki (i milutki) programik, w ktorym mozna to bylo pieknie zalatwic. Niestety musze cos zle wpisywac, bo po wpisaniu tego wyskakuje blad, ze nie mozna odnalezc pliku :( Moze ktos wie w jaki sposob ten problem rozwiazac ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Control Userpasswords2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 DaMcio a co to ma do tematu? BTW jak ktos chce troche bardziej pobawic sie w optymalizacje i zmniejszanie to polecam trzy rzeczy: - nLite - unattended.msfn.org - board.msfn.org Po polaczeniu nLite z wiedza z tych dwoch linkow mozna otrzymac instalke windowsa, ktora instaluje sie sama bez dotykania klawiatury (wybieram tylko partycje, potem full automat az do samego konca), zawiera w sobie wszystkie hotfixy, ktore do tej pory wyszly + ewentualnie jakies tam programy, ktore i tak zawsze instalujecie. Ja poswiecilem na to prawie tydzien (gdybym mial neta w domu, uwinalbym sie szybciej) i doszedlem do samoinstalujacego sie windowsa w takiej postaci: http://willow.iie.uz.zgora.pl/~ipatalas/WinLite.png Poza widocznymi programami i malo zajmujacym windowsem instaluje sie tez najnowszy DirectX oraz dodaja sie "tysiace a nawet setki" ;] roznych tłików rejestru, ktore znalazlem na forum z podanego wyzej linka i uznalem za przydatne dla mnie. Calosc trwa ok 14 minut (z czego calkiem sporo to instalacja tych kilku kobyl, ktore widac, w szczegolnosci .NET FW), po czym system jest gotowy, wystarczy tylko doinstalowac stery (nie chcialem ich integrowac pomimo tego, ze mozna - screen zrobiony po zasintalowaniu jak widac..) i juz mam sys, w ktorym nie musze nic grzebac, bo wszystko jest zoptymalizowane. Mimo, ze reinstall robie raz na ruski rok to przyda mi sie to, bo zawsze szkoda mi bylo tracic stary sys i wszystkie ustawienia. Dodanie czegos nowego (nowy hotfix/samo instalujacy sie prog/cos do rejestru) do takiej instalki to kwestia kilku minut, w przypadku Ghosta nie ma takiej mozliwosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DaMcio Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 :o sorry ps : [HCU]/control panel/desktop/AutoEndTasks = 1 [HCU]/control panel/desktop/HungAppTimeout = 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipila Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 Cześć, Przeczytałem większośc tego wątku i stwierdziłem, że nie będę sam grzebał w bebechach windy :? . W związku z tym czy mógłby jakiś dobry człowiek polecić program który sam usunie wszystkie zbędne bajery dokona poprawek w rejestrze (ogólnie to co było opisane w tym topiku). Dodam że głównie chodzi mi przyspieszenie windy w grach. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrowienia. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilubek Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 Witam DaMcio BTW jak ktos chce troche bardziej pobawic sie w optymalizacje i zmniejszanie to polecam trzy rzeczy: - nLite - unattended.msfn.org - board.msfn.org Po polaczeniu nLite z wiedza z tych dwoch linkow mozna otrzymac http://willow.iie.uz.zgora.pl/~ipatalas/WinLite.png (...) Dodanie czegos nowego (nowy hotfix/samo instalujacy sie prog/cos do rejestru) do takiej instalki to kwestia kilku minut, w przypadku Ghosta nie ma takiej mozliwosci Ale mi trudność doinstalować to co się chce i zrobić nowy obraz Ghostem. kwestia kilku minut. Cześć, Przeczytałem większośc tego wątku i stwierdziłem, że nie będę sam grzebał w bebechach windy . W związku z tym czy mógłby jakiś dobry człowiek polecić program który sam usunie wszystkie zbędne bajery dokona poprawek w rejestrze (ogólnie to co było opisane w tym topiku). Dodam że głównie chodzi mi przyspieszenie windy w grach. Z góry dzięki za pomoc. Polecam: XPlite and 2000lite Professional i jakiś Tweak Poczytaj topicy picasso zapodane poniżej - łatwo i przystępnie wyjaśnione co i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilubek Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 Witam Coś ubogo u was z tymi tipsami więc zapodam: Porady - optymalizacja Win XP 1 Porady - optymalizacja Win XP 2 Porady - optymalizacja Win XP 3 Porady - optymalizacja Win XP 4 Porady - optymalizacja Win XP 5 Porady - optymalizacja Win XP 6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipila Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 Dzięki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 DaMcio a co to ma do tematu? BTW jak ktos chce troche bardziej pobawic sie w optymalizacje i zmniejszanie to polecam trzy rzeczy: - nLite - unattended.msfn.org - board.msfn.org Po polaczeniu nLite z wiedza z tych dwoch linkow mozna otrzymac instalke windowsa, ktora instaluje sie sama bez dotykania klawiatury (wybieram tylko partycje, potem full automat az do samego konca), zawiera w sobie wszystkie hotfixy, ktore do tej pory wyszly + ewentualnie jakies tam programy, ktore i tak zawsze instalujecie. Ja poswiecilem na to prawie tydzien (gdybym mial neta w domu, uwinalbym sie szybciej) i doszedlem do samoinstalujacego sie windowsa w takiej postaci: http://willow.iie.uz.zgora.pl/~ipatalas/WinLite.png Poza widocznymi programami i malo zajmujacym windowsem instaluje sie tez najnowszy DirectX oraz dodaja sie "tysiace a nawet setki" ;] roznych tłików rejestru, ktore znalazlem na forum z podanego wyzej linka i uznalem za przydatne dla mnie. Calosc trwa ok 14 minut (z czego calkiem sporo to instalacja tych kilku kobyl, ktore widac, w szczegolnosci .NET FW), po czym system jest gotowy, wystarczy tylko doinstalowac stery (nie chcialem ich integrowac pomimo tego, ze mozna - screen zrobiony po zasintalowaniu jak widac..) i juz mam sys, w ktorym nie musze nic grzebac, bo wszystko jest zoptymalizowane. Mimo, ze reinstall robie raz na ruski rok to przyda mi sie to, bo zawsze szkoda mi bylo tracic stary sys i wszystkie ustawienia. Dodanie czegos nowego (nowy hotfix/samo instalujacy sie prog/cos do rejestru) do takiej instalki to kwestia kilku minut, w przypadku Ghosta nie ma takiej mozliwosci. Wzialem sie w koncu, za przygotowanie zautomatyzowanej instalacji systemu. Jest to rewelacyjna sprawa - sami decydujemy co chcemy, a czego nie chcemy w naszym systemie. Mam do Fido pytanie. Chodzi mi o wpis w pliku winnt.sif : [unattended] FileSystem=* UnattendMode=FullUnattended OemSkipEula=Yes OemPreinstall=Yes UnattendSwitch="yes" TargetPath=WINDOWS WaitForReboot="No" Repartition=No Funkcja repartition sluzy do sformatowania danej partycji tak? Czyli z parametrem No - instalka pojdzie bez formatowania partycji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...