Skocz do zawartości
webspider

Podkrecanie Celerona 500 (Medocino)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Na tym forum jestem nowy, ale uważnie szukałem czy sie nie powtarzam... więc mam nadzieje, że nie :)

Mam procesor Celeron 500 (Medocion) i płytę główną Abit ZM6. Chciałem go podkręcić przez zmianę FSB. Ustawiłem na 75 i chodzi okey z predkością 563MHz, a przy 83 po ekranach biosu, w momencie, jak ma sie łądować Windows zawiesza się, to zmieniłem napięcie z 2.0v na 2.05, byo lepiej - błędy windowsa, a przy 2.1v do połowy się win łąduje, ale potem albo restart albo się cąłkiem wyłącza. I tu moje pytanie, jak wysoko można bezpiecznie podnieść napięcie. Czytałem, że niektóre Celerony 300 na 2.4chodziły, czy np. 2,25 będzie na 100% bezpieczne? Z góry dziękuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celek 500 to bardzo kiepski procek do @ gora co mozna z niego wydusic to jakies 600MHz - oczywiscie chodzi o zdrowy rozsadek czytaj zeby chlodzenie nie przewyzszylo wartosci calego kompa

jak masz dobre chlodzenie to daj 2.2V wyzej nie ma sensu chyba ze masz WC to do 2.4V moglbys probowac

a tak BTW ZM o ile pamietam po przerobce (sygnaly na pinach w Sockecie) powinien obslugiwac procki FCPGA wiec jakbys bardzo chcial podkrecac to zainteresowalbym sie jakism Celkiem Coppermine

w razie co masz jak przerabiac http://arekksel.webpark.pl/ppgafcpga2.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej stronie jest coś takiego

Teraz już nie tylko Celeron 2, ale także i Pentium 3 możemy założyć do naszego Abita.

Więc na moje rozumowanie, Celeron 2 bez przeróbek powinien działać, prawda? Bo z napięciami problemu nie bedzie bo na mojej plycie jest mozliwość obniżenia napięcia do 1,5V [bo chyba tyle Celek potrzebuje, no, czy tam 1,6] Pozdrawiam i dzięki! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej stronie jest coś takiego

Teraz już nie tylko Celeron 2, ale także i Pentium 3 możemy założyć do naszego Abita.

...

1. autorowi chodzi o to ze po przerobce nie tylko Celerony Coppermine ale i PIII Coppermine beda dzialaly

2. jak widzisz po sygnalach przerobka jest potrzebna ze wzgledy na sygnal RESET - inaczej nie odpalisz kompa bo bedzie "staly" RESET

3. napiecia dla Coppermine sa rozne - zalezy od steppingu cA0 byly o ile pamietam 1.5V a cD0 na 100% 1.75V

4. polecalem dlatego Celka bo tanszy niz PIII a rownie ladnie sie kreci (a nawet lepiej) bo IMO latwiej na chipsecie ZX krecic Cleka z magistrali 66MHz na 100-112MHz niz PIII ze 100MHz na 133MHz

5. pamietaj ze nia kazda seria Calkow Coppermine jest podatna na krecenie - IMO z 66MHz polecam np Celka 633 SL4NY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem kiedys plyte ABIT BM6 (bx)

1. Z Celeronem 500 i procek poszedl na 566 bez bolu, ale na 624(FSB=83) ani razu (sprawdzalem na 2 prockach zaden niebyl stabilny na szynie 83, powodem byl dzielnik na szyne pci ktory na szynie 75 jak i na 83 wynosil 1/2 :(

Więc na moje rozumowanie, Celeron 2 bez przeróbek powinien działać, prawda? Bo z napięciami problemu nie bedzie bo na mojej plycie jest mozliwość obniżenia napięcia do 1,5V [bo chyba tyle Celek potrzebuje, no, czy tam 1,6] Pozdrawiam i dzięki!

2. no zalezy od steppingu danego procesora czy bedzie on dzialal na plycie. np. bo Celeron 533-700(jadro Coppermine) byly wytwarane w 2 wersjach (czyt. steppingach) cB0 i cC0.

Ten pierwszy na pewno ruszy na plycie pod PPGA (mi ruszyl Celeron 566 (SL46T , stepping cB0))

Potem probowalem wsadzic Celerona 900(steping cC0 , plyta teoretycznie powinna obslurzyc ten proc a tu D.U.P.A :(((

modyfikacji na tej plycie nie robilem.

moja rada to zmien se proca choc na model 533 z jadrem Coppermine , steping cB0 i podkrecaj ile sie da :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...