webspider Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Witam! Na tym forum jestem nowy, ale uważnie szukałem czy sie nie powtarzam... więc mam nadzieje, że nie :) Mam procesor Celeron 500 (Medocion) i płytę główną Abit ZM6. Chciałem go podkręcić przez zmianę FSB. Ustawiłem na 75 i chodzi okey z predkością 563MHz, a przy 83 po ekranach biosu, w momencie, jak ma sie łądować Windows zawiesza się, to zmieniłem napięcie z 2.0v na 2.05, byo lepiej - błędy windowsa, a przy 2.1v do połowy się win łąduje, ale potem albo restart albo się cąłkiem wyłącza. I tu moje pytanie, jak wysoko można bezpiecznie podnieść napięcie. Czytałem, że niektóre Celerony 300 na 2.4chodziły, czy np. 2,25 będzie na 100% bezpieczne? Z góry dziękuję :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Celek 500 to bardzo kiepski procek do @ gora co mozna z niego wydusic to jakies 600MHz - oczywiscie chodzi o zdrowy rozsadek czytaj zeby chlodzenie nie przewyzszylo wartosci calego kompa jak masz dobre chlodzenie to daj 2.2V wyzej nie ma sensu chyba ze masz WC to do 2.4V moglbys probowac a tak BTW ZM o ile pamietam po przerobce (sygnaly na pinach w Sockecie) powinien obslugiwac procki FCPGA wiec jakbys bardzo chcial podkrecac to zainteresowalbym sie jakism Celkiem Coppermine w razie co masz jak przerabiac http://arekksel.webpark.pl/ppgafcpga2.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
webspider Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Na tej stronie jest coś takiego Teraz już nie tylko Celeron 2, ale także i Pentium 3 możemy założyć do naszego Abita. Więc na moje rozumowanie, Celeron 2 bez przeróbek powinien działać, prawda? Bo z napięciami problemu nie bedzie bo na mojej plycie jest mozliwość obniżenia napięcia do 1,5V [bo chyba tyle Celek potrzebuje, no, czy tam 1,6] Pozdrawiam i dzięki! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Na tej stronie jest coś takiego Teraz już nie tylko Celeron 2, ale także i Pentium 3 możemy założyć do naszego Abita.... 1. autorowi chodzi o to ze po przerobce nie tylko Celerony Coppermine ale i PIII Coppermine beda dzialaly 2. jak widzisz po sygnalach przerobka jest potrzebna ze wzgledy na sygnal RESET - inaczej nie odpalisz kompa bo bedzie "staly" RESET 3. napiecia dla Coppermine sa rozne - zalezy od steppingu cA0 byly o ile pamietam 1.5V a cD0 na 100% 1.75V 4. polecalem dlatego Celka bo tanszy niz PIII a rownie ladnie sie kreci (a nawet lepiej) bo IMO latwiej na chipsecie ZX krecic Cleka z magistrali 66MHz na 100-112MHz niz PIII ze 100MHz na 133MHz 5. pamietaj ze nia kazda seria Calkow Coppermine jest podatna na krecenie - IMO z 66MHz polecam np Celka 633 SL4NY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 ja mialem kiedys plyte ABIT BM6 (bx) 1. Z Celeronem 500 i procek poszedl na 566 bez bolu, ale na 624(FSB=83) ani razu (sprawdzalem na 2 prockach zaden niebyl stabilny na szynie 83, powodem byl dzielnik na szyne pci ktory na szynie 75 jak i na 83 wynosil 1/2 :( Więc na moje rozumowanie, Celeron 2 bez przeróbek powinien działać, prawda? Bo z napięciami problemu nie bedzie bo na mojej plycie jest mozliwość obniżenia napięcia do 1,5V [bo chyba tyle Celek potrzebuje, no, czy tam 1,6] Pozdrawiam i dzięki! 2. no zalezy od steppingu danego procesora czy bedzie on dzialal na plycie. np. bo Celeron 533-700(jadro Coppermine) byly wytwarane w 2 wersjach (czyt. steppingach) cB0 i cC0. Ten pierwszy na pewno ruszy na plycie pod PPGA (mi ruszyl Celeron 566 (SL46T , stepping cB0)) Potem probowalem wsadzic Celerona 900(steping cC0 , plyta teoretycznie powinna obslurzyc ten proc a tu D.U.P.A :((( modyfikacji na tej plycie nie robilem. moja rada to zmien se proca choc na model 533 z jadrem Coppermine , steping cB0 i podkrecaj ile sie da :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...