Skocz do zawartości
TyBiAs

Lutownice & Lutowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam kilka pytan odnonie lutownic. Widzialem w sklepach rozne od małych(15-20zl) po nieco wieksze (>50zl). Do myslam sie ze te drozsze i zarazem wieksze posiadaja wieksza moc lutowania. Czy takie male lutownice nadaja sie do lutowania miedzi?

Jkaby ktos mial jakeis pytania odnosnie lutowania(nie mam pojecia jakie), to niech pisze w tym topicu, moze sie komus na cos przyda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... rozumiem ze ty chcesz lutowac miedz cyna? bo nie widze innej mozliwosci zeby taka lutownica roztopic np srebro czy braz.

jesli chcesz lutowac miedz ze soba do potrzebujesz nie lutownicy , a palnika ew. migomatu/spawarki [spawara to juz niezly hardcore z miedzia ;)].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lutowanie miedzi, znaczy sie plaskowniki i rurki miedzianne, zwykle lutowanie czyli kable(miedzianne cyz jakie tam sa).

POdczas lutowania miedzi i tak trzeba bedzie na palnikiem a do zwyklego lutowania kabli(diody etc) wystarczy pewnei w zupelnosci jakas mala lutownica za 15zl. CHodzi mi o to czy warto kupic drozsza lutownice, comi to da??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie kupuj transormatorowek za 15zl. Bo to pieniadze wyrzucone w bloto. Chodzi mi o takie ktore maja grot w ladny sposob wygiety. Te na dlugim "wysiegniku" miedzianym sa zarabiste.

Po ojcu odziedziczylem cos takiego i musze powiedziec ze do zlutowania kabelkow trzeba ja z 10s rozgrzewac a po 5min lutowania czegos jest juz tak goraca ze sie naklejka odkleja.

Jezeli bedziesz lutowac jakies niewielkie elementy i dosc czesto to polecam lutownice z grzalka.

Jezeli cos grubszego jak przewody >1mm to transformatorowa badz grzalkowa o duzej mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki za rady, o to mi wlasnei chodzilo. Czyli rozumeim ze transformatorowe to takei zwykle proste za 15zl. Widzialem takei elganckie(w ksztalcie pistoletu) z takim wysiegniczkiem za 65zl chyba. DOpytam sie jeszcz jakie to sa dokladnie no i moze kupie.

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi