TyBiAs Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Witam, Mam kilka pytan odnonie lutownic. Widzialem w sklepach rozne od małych(15-20zl) po nieco wieksze (>50zl). Do myslam sie ze te drozsze i zarazem wieksze posiadaja wieksza moc lutowania. Czy takie male lutownice nadaja sie do lutowania miedzi? Jkaby ktos mial jakeis pytania odnosnie lutowania(nie mam pojecia jakie), to niech pisze w tym topicu, moze sie komus na cos przyda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 hm... rozumiem ze ty chcesz lutowac miedz cyna? bo nie widze innej mozliwosci zeby taka lutownica roztopic np srebro czy braz. jesli chcesz lutowac miedz ze soba do potrzebujesz nie lutownicy , a palnika ew. migomatu/spawarki [spawara to juz niezly hardcore z miedzia ;)]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 OK, dzieki rout, a co do mocy lutownicy, to czy jak kupie taka drozsza(pistoletowke ;)) to czy odczuje roznice w uzytkowaniu(podstawowe lutowanie cyna)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 ale co chcerz lutowac co rozumiesz przez pojecie miedz kable,druty,rurki,blachy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 lutowanie miedzi, znaczy sie plaskowniki i rurki miedzianne, zwykle lutowanie czyli kable(miedzianne cyz jakie tam sa). POdczas lutowania miedzi i tak trzeba bedzie na palnikiem a do zwyklego lutowania kabli(diody etc) wystarczy pewnei w zupelnosci jakas mala lutownica za 15zl. CHodzi mi o to czy warto kupic drozsza lutownice, comi to da?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefar Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Im wieksza moc tym wieksze prawdopodobienstwo spalenia, przepalenia itd. Ja do wymiany diod w telefonie uzywam 8W lutownicy na 12V. Lutownica 40W potrafi stopic diode jak troszke za dlugo sie przytrzyma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 czyli np. taka lutownica 40w z miedzia(np.plaskownik z rurka) sobie nie poradzi? i tak bedzie trzeba nad palnikiem ? w takim razie wystarczylaby mi spokojnie taka mala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Tylko nie kupuj transormatorowek za 15zl. Bo to pieniadze wyrzucone w bloto. Chodzi mi o takie ktore maja grot w ladny sposob wygiety. Te na dlugim "wysiegniku" miedzianym sa zarabiste. Po ojcu odziedziczylem cos takiego i musze powiedziec ze do zlutowania kabelkow trzeba ja z 10s rozgrzewac a po 5min lutowania czegos jest juz tak goraca ze sie naklejka odkleja. Jezeli bedziesz lutowac jakies niewielkie elementy i dosc czesto to polecam lutownice z grzalka. Jezeli cos grubszego jak przewody >1mm to transformatorowa badz grzalkowa o duzej mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 a jak lutujesz didy to transformatorowa ciezko bo musisz trzymac diode bo ci sie przykleji do grotu (od pola magnetycznego ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 ok dzieki za rady, o to mi wlasnei chodzilo. Czyli rozumeim ze transformatorowe to takei zwykle proste za 15zl. Widzialem takei elganckie(w ksztalcie pistoletu) z takim wysiegniczkiem za 65zl chyba. DOpytam sie jeszcz jakie to sa dokladnie no i moze kupie. Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...:::Piter:::... Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Nic się nie przyklei do grotu, troche kwasu i luz..... 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...