Gość WeqWeq Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 (edytowane) Do tych co narzekają na grafikę w STALKER Nie wiem czy zauważyliście ale to jedna z niewielu gier FPS które mogą sie pochwalić tak zaawansowanym dynamicznym oświetleniem. Pamiętam jak na pierwszych trailerach Obliviona było to oświetlenie reklamowane ( koleś podnosił czaszke i widać było jej cień zależnie z której strony padało światło ) ale zrezygnowano z tego w finalnej wersji ( pewnie na tamte czasy za bardzo podniosłoby wymagania, co nawet dziś przy STALKERZe widać co sie dzieje na kompach przy Full Dynamic Lights ). Pamiętam również jak w DEUS EX 2 :IW tez był motyw z elementami dynamicznego oświetlenia ale gracze strasznie narzekali ze gra nawet na silnych wtedy kompach klatkowała więc to usunęli odpowiednim patchem. W HL2 nie ma co liczyć na takie dynamiczne cienie, tak samo nie ma tego w F.E.A.R. Co więcej laboratoryjne sekcje STALKERa trochę nawet przypominają mapy z FEARa . A co do tego ze wszyscy porównują ze Oblivion miał lepsza grafe , to uważam ze to lekka przesada. Tam wszystko pokryte bump-mappingiem (nawet kamienie w celi) świeciło sie jakby było wypolerowane , a jak w Stalkerze tego nie ma i brudno i szaro to moim zdaniem pomaga w budowaniu klimatu. Nie ma sie co czepiać :P Edytowane 2 Kwietnia 2007 przez WeqWeq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 (edytowane) Skonczylem i poznalem 3 zakonczenia, czekam na mody bo gra ma niewykorzystany potecial. Btw, czy zakonczenia w ktorych niezginolem sa prawdzie ? » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « 1 ide do inkubatora, a dziadek idze na obiad 2 niszcze inkubatory i zrobii sie piekny dzien, a ja na trawce leze i mysle 3 chcialem byc bogaty i dostalem smierc Edytowane 2 Kwietnia 2007 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 (edytowane) Rozsmieszacie mnie z ta grafika :D Zobaczcie jakie ja mam opinie o grze, a gram na DX8. G**** wiecie co sie liczy w grze. A Pan Chris to juz wogole sadzi kwiatki takie, ze szkoda mowic. Ta gra nie jest RPG tylko FPP z elementami RPG (ELEMENTAMI ! ). Nie siada niektorym takie rozwiazanie ? To pitac stad i tyle. Mam powiedziec, ze Civilizacja to ch*** gra bo ja osobiscie jej nie znosze ? Nie, mam do niej szacunek bo wiem, ze jest genialna w swoim gatunku ktorego ja akurat nie cierpie. Edytowane 2 Kwietnia 2007 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqrydza Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 No i poznałem dobre zakończenia... więc może coś napiszę na ten temat bo do tej pory nikt nie napisał co tak naprawdę się tam wyjaśnia. Było tylko, że otwieramy kolejny etap, robimy to i tamto i jest filmik i już. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « W pierwszej kolejności napiszę, że wszystkie złe zakończenia(w których ginie nasza postać),ja widziałem tylko "rich", wypełniają pierwszy główny quest gry. hehehe A co do końca końców... dziwne to wszystko trochę, możliwe, że coś mi umknęło ale dobre zakończenie jak i te złe wskazują, że cała zona i to co przeżywamy to tylko ułuda sterowana przez 7 osób(?) umieszczonych w komorach, które na końcu niszczymy. Ten hologram nam wiele tłumaczy i wynika z tego, że to jest eksperyment prowadzony przez obcą cywilizację(?) a lokacja wybrana ze względu na duże bezpieczeństwo i brak ingerowania w to miejsce po katastrofie w elektrowni. Oczywiście system anten również pozwolił na szybką adaptację "zony" i przystosowania jej do potrzeb prowadzonych badań. Początkowo na celu mieli wyeliminowanie negatywnych zachowań czy też cech ludzkości takich jak chciwość, zawiść, złość i takie tam :-D ale coś poszło nie tak jak przewidywali. Popełnili błąd. No i jeszcze za bardzo nie skumałem dlaczego wysłali "mnie" z zadaniem zabicia samego siebie. Pomyłka? Czy może wyrwałem się spod ich kontroli? Dzidzie będą miały drzemkę to puszczę sobie jeszcze raz samą rozmowę z hologramem i postaram się wyłapać to czego nie załapałem. Jeśli na temat rozwiązania tajemnicy macie uwagi i możecie sprostować moją złą interpretację to proszę bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Tym, którzy "cierpią" na "niedoRAMmienie" :D polecam http://stalker.filefront.com/file/Prefetch...k_Mod_v01;77359 U mnie praktycznie zniknął problem doczytywania. Nie sprawdzałem co w nim jest, ale pewnie polecenia do konsoli usprawniające wczytywanie. P.S. qqrydza, jak zwykle wymiatasz screenami :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmmaaarr Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 No i skonczylem, koncowka jak wiekszosc z was miala (smierc ze srubka :)) Ktos pytal o kombinezon ktory podnosi udzwig do 70kg to jest faktycznie ale olalem go (przepuszcza za duzo promieniowania). Czy w Stalkerze istnieje minigun (obrotowka)? bo przegladalem jakas strone o stalkerze (nieaktualizowana to fakt) byla tam, miala wazyc ze 36kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 (edytowane) Miał być... w jednej z pierwszych wersji. Ale obecnie nie spotkałem się z nim, więc raczej nie ma. Jednak nie wątpię, że będzie w jakimś modzie. No i ponownie nawracam, że czekam na SDK :D A tymczasem U.N.I.N.S.T.A.L.L Edytowane 2 Kwietnia 2007 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 (edytowane) Tym, którzy "cierpią" na "niedoRAMmienie" :D polecam http://stalker.filefront.com/file/Prefetch...k_Mod_v01;77359 U mnie praktycznie zniknął problem doczytywania. Nie sprawdzałem co w nim jest, ale pewnie polecenia do konsoli usprawniające wczytywanie. Coś nie kuka. Na pierwszym serwerze ściaga jakiś wideo Oblivion.flv (20MB), a na drugim błąd wyskakuje. edit Już działa. Klinknąłem na ten sam link i zamiast wideo, ściągnął się zip. Edytowane 2 Kwietnia 2007 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqrydza Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zapomniałem dopisać w poprzednim poście, że wyłapałem(widać na dwóch screen'ach powyżej) jak kolesie klęczą i się kiwają... widzieliście takie sytuacje? Wpadają w jakiś trans i wygląda jakby mantrowali... » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « ... co ma związek z wyjaśnieniem zakończenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom3k Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Moje ukochane miejsce, gdzie mam 37 fps, czasem mniej... A ten sobie leży w powietrzu, dodam, że trzeba było go dobić, aby spadł, bo był "jęczący" ... Ta gra jest ładna: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 atom3k, to są screeny zrobione na tym 8800GTX z siga? :huh: :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom3k Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Szawel: tak, AAx0/AFx2 (ustawione w sterownikach 101.02-XP-x32), w grze wszystko max ustawienia w grze: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqrydza Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 AFx2? Daj spokój, zrób x16 w sterownikach albo w opcjach gry na max a w sterach pozwól na kontrolowanie przez aplikację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom3k Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 x16 w sterownikach Nie jest idealnie to samo ujęcie, ale fps z x16 spadło o około 10 w dół przy wielkościach 70 w grze przy wielkościach 100 o 15-20 fps w doł i o około 5 w dół przy moim kochanym miejscu 37fps (na 32) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 i o około 5 w dół przy moim kochanym miejscu 37fps (na 32)mozesz gdzies udostepnic save do tego "kochanego miejsca" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 heh, u qqrydzy wygląda to jakoś tak bardziej kinowo :D lol. pewnie kwestia ustawień. Bo te na początku to tak jak na 7300GT HEHEH. Masz 8800GTX i nie ustawiasz na x16 :D no każdy robi to co lubi :) P.S. Albo qqrydza te foty obrabia w Photoshopie :D LOL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom3k Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 (edytowane) Sulaco: http://orion.media4u.pl/~ogo/save.zip <-865kb zaznaczam, że mam wszystkie detale [ciach!]ły na max z ustawień w grze (oprócz aa/af ustawianych w sterownikach na sztywno) i tam mi chrupie niemiłosiernie na zewnątrz jest ok Szawel: nieeee, qqrydza po prostu umie robić screeny :) Edytowane 2 Kwietnia 2007 przez atom3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqrydza Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 (edytowane) W zasadzie się nie myliłem co do znaczenia zakończenia... dalej piszę co tam jeszcze się wyjaśnia. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « S.T.A.L.K.E.R wytatuowany na ręku Strelok'a oznacza, że jest zwerbowanym agentem na "ich" usługach wysyłanym w strefę by wykonywać różnego rodzaju zadania. "Ich" agenci to zwykli stalkerzy chcący dostać się do centrum strefy i rozwikłać zagadkę wishgranter'a czy też dla innych korzyści. Niestety stworzona przez "nich" "C-Consciousness"(Ś-Świadomość) :-D robi z nich zwyczajnych sługusów. Obiecują im w zamian za ochronę zony i utrzymanie wszystkiego w tajemnicy bogactwa i niesłychane profity. Do werbowania i otumaniania ludzi służy "im" rozbudowany system anten(np: poznany przez nas brainscorcher), który emituje fale mózgowe. ... co tam jeszcze? ... a! Nasze główne zadanie, czyli zabicie Strelok'a to zwykłe nieporozumienie i "ich" pomyłka. Powstanie strefy... jak wiemy B-) chcieli oczyścić planetę ze złych "zachowań" i coś poszło nie tak, w efekcie nastąpiło załamanie i wszystko co widzimy(strefa) jest widzialną manifestacją tego wszystkiego. I tu zastanawiam się czy aby te złe "zachowania" nie ujawniły się w strefie z wzmożoną siłą. To by było na tyle. :-D Jeszcze raz zapuszczę sobie mój dialog z hologramem. :wink: Przy pytaniu co się ze mną stało, holo zabawnie określił, że jestem śrubą, która wypadła z maszyny. hehe Edytowane 2 Kwietnia 2007 przez qqrydza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 zaznaczam, że mam wszystkie detale [ciach!]ły na max z ustawień w grze (oprócz aa/af ustawianych w sterownikach na sztywno) i tam mi chrupie niemiłosiernie na zewnątrz jest ok dzieki. chce tylko sprawdzic jak sie zachowuje SLI i/lub vista w tym miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 i jak sie zachowuje?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 i jak sie zachowuje??wieczorem sprawdze ;) ale ogolnie stalker dosc pozytywnie reagowal na SLI. byc moze jednak sa takie miejsca, ze SLI nic nie daje, podobnie jak w FEAR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqrydza Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 A jak Sulaco Twoje wrażenia z gry? Tylko testy czy jednak się trochę zagłębiłeś w fabułę i akcję? Podoba Ci się grafika? :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 A jak Sulaco Twoje wrażenia z gry? Tylko testy czy jednak się trochę zagłębiłeś w fabułę i akcję? Podoba Ci się grafika? :-Dnie czuje w ogole klimatu tej gry, tak tylko od strony "technicznej" sie nia zainteresowalem. graficznie imho ladnie zrobiona, sczegolnie cienie. z tym, ze wykorzystane techniki do ich uzyskania nie umozliwiaja jednoczesnego wlaczenia fsaa - mowi sie o ograniczeniach dx9 i dopiero latka dx10 ma to umozliwic. tak wiec bardzo ciekawy tytul, ale dla mnie tylko od tej strony ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqrydza Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 ... tak tylko od strony "technicznej" sie nia zainteresowalem. graficznie imho ladnie zrobiona, sczegolnie cienie. z tym, ze wykorzystane techniki do ich uzyskania nie umozliwiaja jednoczesnego wlaczenia fsaa - mowi sie o ograniczeniach dx9 i dopiero latka dx10 ma to umozliwic. Skąd ta wiadomość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Mnie na początku też ale im dalej gram tym lepiej jest. A no i ta gra nie jest dla ludzi lubiących lecieć i strzelać. Tu trzeba czytać dialogi, robić poboczne questy a w walce dużo się skradać i myśleć. Niektorzy to chyba uważają sie za ELITE sceny RPGowej. Sorry, "trzeba czytać dialogi" - a gdzie nie trzeba? Taki juz jest wspolczesny swiat, ze opiera sie na literkach. Nie musisz mi takich rzeczy tlumaczyc. Poza tym, wlasciwie tylko glowne postacie/kluczowe maja do powiedzenia wiecej niz pare zdan. Niektorzy na sile sobie wmawiaja ze Stalker jest taki piekny, ma tony tekstu do czytania, AI jest genialne (poza "drobnymi wpadkami") no i ogolnie gra jest wspaniała. Ale czego sie spodziewac, trzeba bylo dluuugo czekac na ten tytul, ludzie sie tak podjarali klimatem strefy, że teraz mają Czarnobylskie klapki na oczach. Teraz pewnie bedzie kilka odpowiedzi na ten post ala Grzesiek1993 - nie znam sie, nie potrafie czytać, olewam dialogi, gram "na pałe" i nie widze piękna w tej grze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Skąd ta wiadomość?bys moze nadinterpretacja. gdzies czytalem wypowiedz developera o tych ograniczeniach i wspomnial wlasnie o dx10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 (edytowane) No ja rozumiem ze komus ta gra moze sie podobac bo nie jest zla, ale nie lubie jak ktos mi pisze, ze gra mnie nie wciagnela bo: 1. Nie czytam dialogów 2. Mam za slabego kompa 3. Nie potrafie wczuc sie w klimat 4. Nie widze swietnych umiejetnosci AI 5. Traktuje te gre jak następce Serious Sama Poza tym to jest forum i chyba to naturalne ze sobie rozmawiamy, kto tu mowi o spamie czy nabijaniu sobie postów. Jakbym nie miał co robić... Edytowane 2 Kwietnia 2007 przez Pioorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Pioorek tak sie sklada ze wymieniles rzeczy ktore wlasnie wg mnie wplywaja na to czy moze sie komus gra spodobac ;] Jak chcesz poznac swiat gry i w czuc sie w klimat tylko przez zbieranie broni z ziemi i strzelanie do bloodsuckerow. Nad jednym wlasnie ubolewam (po przejrzeniu zawartosci plikow w folderze z gra), tam jest tyle dialogow, roznych rozmow, opowiadaja sobie kawaly, legendy, ale wszystko to jest po rusku, cholernie zaluje ze nie znam rosyjskiego i tyle "ciekawostek" widze i nie moge ich zrozumiec (przydalyby sie napisy). Co do slabego kompa to sie zgodze, to zaden argument, przeszedlem juz kiedys kilka tytulow (swietnych) ktore chodzily u mnie tragicznie a mimo to (mimo tego ze grafa prezentowala sie na moim kompie na najnizszym poziomie) potrafilem znalezc w grze cos przez co gralem dniami i nocami. Co do klimatu, no moze nie czujesz klimatu i to nie twoja wina. Ja duzo sie interesowalem tematem czarnobyla i grzechem bylo by puscic stalkera bokiem, ale nie ukrywam ze na grze sie bardzo zawiodlem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 3. Nie potrafie wczuc sie w klimatPoprostu gra nietrafila w twoje gusta. Koniec i kropka. Po co ciagnac w nieskoncznosc watki ktore mozna strescic w dwoch slowach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Gra na moim kompie jest nie grywalna.Cały czas doczytuje chyba mam za słabą maszyne do tej gry.Odinstalowałem i wróciłem do G.R.A.W i fear combat i paru innych gier z którymi moja maszyna sobie radzi.Napaliłem się na tą grę bardzo no ale cóż zarżnęła mojego kompa i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...