Skocz do zawartości
LCC

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl / Clear Sky / Call of Pripyat / Heart of Chornobyl - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zostało dużo czasu, niedługo każdy sam się przekona czy gierka poszła do przodu i co się w niej zmieniło. Jak dla mnie nowa fabuła o której już dużo czytałem to największy atut, nie lubię single w fpsach dla samego zabijania ;F Wszystko jest lepsze jak robi się to w jakimś celu, i angażuje się wiążąc z bohaterem :) U mnie tak się stało z pierwszą częścią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Początek gry, zamknięte pomieszczenie

sprzęt z siga

1280x1024, dx9, max. ustawienia, afx8, aa wyłączone

13-20 FPS :lol2:

Wygląda lepiej niż SoC, tak o 20% a chodzi gorzej o 70%. Oj chyba ktoś dobrze zapłacił, żeby te lepsze karty się sprzedawały.

:lol2:

Lipnie... Teraz to mam dylemat czy CN kupić czy nie...

Gra ktoś w ogole na XP w CN ? Zapodajcie jakieś wyniki FPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nowe oświetlenie i cienie zabijają wydajność , po wyłączeniu wydajność rośnie o 100% i wtedy wygląda jak poprzedni stalker z nieco lepszym texturami. To nowe oświetlenie przypomina to z crysisa , ale tam to działa dobrze , a tu zabija karty :lol2:

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w Kordonie i masakra. Mam potyczki z wojakami... z dużą ich ilością, raptem 5... i przy popołudniowym deszczyku 5 FPS. Nie idzie grać. Na dalszych mapach, Dolina itd słabo do 15 FPS :( COŚ mi śmierdzi, że stare mapy są jeszcze bardziej źle zoptymalizowane. GTS 320 wykręcony... 1360x768 all max bez AA na DX10.

Edytowane przez LCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to niezle do#@ali do pieca. Gts to nie jest taka zla karta, zeby na niej 5 fps bylo, tym bardziej, ze rozdzielczosc nie jest jakas kosmiczna. Optymalizacja tragedia.

Edytowane przez qbec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mówicie, że na moim configu nie pójdzie na full, do czego to dochodzi komp 3 miesiące i już mam nowe bebechy kupować <_<, jeśli faktycznie nie będzie żadnej optymalizacji w patchu to ja sobie podaruje niestety ta nową odsłonę tym bardziej, że jeszcze nie skończyłem podstawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwłaszcza, że to karta Nvidii, a SoCh zawierał logo Nvidii, więc tym bardziej jest to wymowne, jak jest to wszystko zoptymalizowane w tej grze...

Clear sky tez zawiera logo nviddii i ma certyfikat NMTBP Nvidia meant to be played... :lol: dobre jajca swoją drogą... hehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W CD Action gra dostała 8+

Zalety:

- klimat

- AI

- nowe obszary (nie wiem o co chodzi bo jest ich mało)

- modyfikacje broni i pancerzy

Wady:

- niezbyt stabilna

- ta sama muzyka (akurat dla mnie to zaleta)

- w miastach mogłoby być gęście od potworów

a teraz najlepsze:

- niezbyt widoczne zmiany w grafice mimo zapowiedzi!!!!!!!!

To ja sie pytam o co chodzi? Jeszcze całej recki nie przeczytałem ale to podsumowanie i ocena jest conajmniej zastanawiająca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Clear sky tez zawiera logo nviddii i ma certyfikat NMTBP Nvidia meant to be played... :lol: dobre jajca swoją drogą... hehehe

To lekka kpina. Przy czym przy grach komuterowych klasyczna definicja wadliwości nie obowiązuje. Jest ogólne przyzwolenie na niedociągnięcia i usterki...A szkoda; nie sądziłem, że SC będzie jak SoC mimo potencjału jedynie kadłubem gry, a nie dopracowanym, przemyślanym tytułem.

Póki co napewno nie kupię, gdyż, mówiąc trywialnie, nie popieram dziadostwa i robienia na od[ciach!]l :wink: Chłopcy od Stalkera wykonali wadliwą robotę i ja im za to nie zapłacę. Przynajmniej nie na razie :wink: (choć z drugiej strony łatanie poprawkami z reguły nie zastąpi porządnej roboty, która jest poza zasięgiem ukraińskiej ekipy).

W ogólnym rachunku, póki co, gra dostaje noty na poziomie 77% (vide Metacritic), co dowodzi, że jest to tytuł przeciętny; w recenzjach powtarza się wątek ogólnego niedopracowania gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To olej ta rackę , różnica jest i to znaczna , zdecydowanie lepsze textury i modele obiektów , lepsza szczegółowość terenu itd o oświetleniu nie wspominając ... pomijam sprawę wymagań ... osobiście gre zamówiłem i myślę że żałować nie będę. jedyny problem to taki że ptzyjdzie mi grać na CRT w 1280x1024 aby odpalić na maxa i mieć jako taka grywalność momentami ... ale jest też plus takiej sytuacji jakość obrazu - żaden LCD nie ma takiego i na CRT gra wygląda lepiej niż na LCD zdecydowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw bo ja już sie pogubiłem: w dzień premieru EU ma wyjść patch tak ? Czy to dopiero podczas premiery US ?

Czy na XP gra też korzysta z jednego rdzenia ? ;p.

Tydzień ze stalkerem na gram.ru

http://www.gram.pl/art_8A7iGO8_Dzien_pierw...tego_Nieba.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ci co graja w cs mają wrażenie że zrobiła sie nawalanka.

zrobiłem jak pisałem wczesniej , zainstalowałem soch, i powiem że sc-jowi daleko do socha.oj daleko

możecie mnie obśmiać ale mnie się kojarzy gameplay z Half LIfe 2 epizod 2 ;)

trochę racji masz w tym co napisałeś... bardziej postawiono na akcję..i strzelanie do swinioprosiąt ;) heheh ale mi to pasuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw bo ja już sie pogubiłem: w dzień premieru EU ma wyjść patch tak ? Czy to dopiero podczas premiery US ?

Czy na XP gra też korzysta z jednego rdzenia ? ;p.

Tydzień ze stalkerem na gram.ru

http://www.gram.pl/art_8A7iGO8_Dzien_pierw...tego_Nieba.html

to tylko wiedzą najstarsi górale ;p PODOBNO,a nawet bardzo PODOBNO patch ma pojawić się wraz z premierą w europie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To oby poprawiał wydajność bo bedzie klops :P. Jutro ide do empiku i jak bedzie CN to go kupje. Trudno sie mówi ;p. Oby chociaż na ustawieniach graficznych podobnych do SoC dobrze chodził i to mi bedzie stykać. Tylko, żeby było dużo klimatycznych scen, zeby było atmosferycznie + fajna fabuła. Może nawet w mp pogram, zobaczy sie ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do recki z cd action. Słowem nie wspomnieli o wymaganich.

Za to koleś był podłamamny faktem że muza taka sama. Jak dla mnie to wynika z założenia i z fabuły i z chęci jak największego połączenia wątków fabularnych a nie z pójścia na łatwizne (choć pewnie w jakimś stopniu też) Tą recenzją CDA mnie mocno zawiodło a wydawać by sie mogło że to jedno z najlepszych czasopism o tej tematyce w polsce.

Ta wideo recenzja mnie napawa optymizmem. Spodobało mi sie :) Kupię na 100% i to postaram się jak najszybciej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi