Skocz do zawartości
LCC

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl / Clear Sky / Call of Pripyat / Heart of Chornobyl - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Z komunikatów wynika że tylko po zmianie trybu oświetlenia statyczne-dynamiczne trzeba robić restart. Zresztą jak pisałem występuje róznica w fps tyle że w złą stronę :D Ale spx, porestartuję ją i zobaczę. Jestem teraz w bazie na nasypie i fps sięga 24klatek, kiepsko :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem początku gry i mam pytanie: dostałe polecenie żeby pogadać z kopaczami na wypisku, idę tam a wszyscy martwi. Czy już utknąłem i muszę grac od nowa ? (tak/nie) ver.1.5.05

EDIT

Znalazłem kolesie który prosi o PDA kopacza ale w zwłokach nic nie ma jak i w skrzynce która każe przeszukać. Czyli rozumiem że na rzazie wszystko ok ? Po prostu chce się upewnić , ze nie jest to bug i nie gram na daremnie, jeżeli jest ok to sobie poradzę .

Edytowane przez KaszaWspraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...ciężka sprawa wiesz. Bo w tej misji trzeba czytać/słuchać :P Np. tego, że skoro wszyscy nie żyją musisz przeszukać zwłoki kopacza ;)

EDIT

Znalazłem kolesie który prosi o PDA kopacza ale w zwłokach nic nie ma jak i w skrzynce która każe przeszukać. Czyli rozumiem że na rzazie wszystko ok ? Po prostu chce się upewnić , ze nie jest to bug i nie gram na daremnie, jeżeli jest ok to sobie poradzę .

To zależy. Mówisz teraz o typku który z Wolności który Ci każe iść po dane ze skrzynki. Sprawdź i podaj dane z PDA, główne zadanie. Jeśli będzie "wypytaj kopacza o kła" to znaczy że schrzaniłeś, jeśli fabuła poszła dalej to graj i się nie przejmuj :)

A teraz wyjaśnienie, PDA w zwłokach jako takiego nie było. Za to po przeszukaniu ich wystąpiła rozmowa na ten temat, kazano nam szukać dalej gdzieś tam itd. To tak jak przy odkrywaniu skrytek ze zwłok, fizycznie pda nie bierzesz, ale czytasz mimo wszystko. Więc jeśli przeszukałeś wszystkie zwłoki 3 albo 4 były, to jest OK :)

EDIT 2:

Jest jakaś metoda na zbieranie artefaktów? Jakiś specjalny trik? Nie dość że trzeba wchodzić w samo centrum anomalii to jeszcze sztukę jest wydostanie się stamtąd i w tym samym czasie zapobieganie śmierci z promieniowania. Już dostaje szału, na razie udało mi się zebrać 3 w tym jeden z początku gry (tamto poszło łatwo, a teraz mam wielkie wybuchy z każdej strony, gdzie nie stane tam kończy się na load :/ )

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni patch zainstalowałem. Wydawało się działać ok aż tu nagle problem. Po drugiej wizycie u leśnika i dostarczeniu tego o co prosił otrzymałem karabinek i jako zadnie pogadankę z gościem w wiosce mapa dalej. On pyta czy dowiedziałem się czegokolwiek na temat zaginionych. I tu problem bo jedyną możliwą odpowiedzią jest, iż jeszcze nie. Mam wrażenie iż w tym momencie fabuła mi się urywa bo jakoś kompletnie nie zauważyłem innych przesłanek co dalej robić. Cos przeoczyłem czy też ktoś dał ciała na etapie produkcji?

Inna sprawa to ulepszenia do odszukania. Oprócz 2 znalezionych w skrytkach na początku gry i jednego otrzymanego od szefa wolności nie trafiłem na inne mimo iż sprawdzam każdą oznaczoną skrytkę (oj było tego sporo). Czasem nawet kupuje info bo domyślam się iż tam powinny spoczywać i nic... Czy ilość info o skrytkach u pojedynczej postaci jest w ogóle jakoś ograniczona???

Trzecia sprawa to niestety fakt iż wojna frakcji jest tylko niepotrzebnym bajerem. Przystąpiłem do wolności i próbowałem wybić powinnoś - nie ma szans - w swojej bazie są za każdym razem kiedy do niej wracam.

Co do artefaktów to prosta sprawa - rzucaj śruby to i wyjście znajdziesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy. Mówisz teraz o typku który z Wolności który Ci każe iść po dane ze skrzynki. Sprawdź i podaj dane z PDA, główne zadanie. Jeśli będzie "wypytaj kopacza o kła" to znaczy że schrzaniłeś, jeśli fabuła poszła dalej to graj i się nie przejmuj

Akurat artefakty łatwo się zbiera, 6 już na bagnach a podobno jest 7. Po prostu szukaj właściwej ścieżki, zawsze jest 1 droga szybka i bezpieczna w miarę (1 apteczka starczy ). Niestety muszę grac od nowa, przy szukaniu w zwłokach nie było rozmowy a zlecenie na PDA dał mi koleś z pchli targ i [gluteus maximus], cały czas miałem wcześniejsze zadanie.

Edit

Trzecia sprawa to niestety fakt iż wojna frakcji jest tylko niepotrzebnym bajerem. Przystąpiłem do wolności i próbowałem wybić powinnoś - nie ma szans - w swojej bazie są za każdym razem kiedy do niej wracam.

Bandyci, układ sił, zero bandytów na wysypisku:

post-116203-1223461493_thumb.jpg post-116203-1223461499_thumb.jpg

Po paru minutach wygląda tak:

post-116203-1223461817_thumb.jpg

Wypas, skrypty działają a wojna frakcji to fikcja, ma być jak z góry zostało ustalone.

Nie da się wyprzeć wroga z danego terenu.

Edytowane przez KaszaWspraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że da się wejść w pole i wyjść to wiem. Ale często mi się zdarza taka akcja, że stoję dosłownie (w/g tego całego wykrywacza) na artefakcie i nic, nie ma go w pobliżu, ani się nie materializuje, jedyne co to po zrobieniu kroka anomalia mnie rozwala. Teraz dopiero po 10 loadach, wszedłem w pole i wreszcie się pojawił. Więc dlatego pytam, czy trzeba coś zrobić, czy trzeba mieć szczęście czy też to te kochane bugi takie akcje mi odwalają :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie też są dwa artefakty, które za chiny ludowe nie chcą się ujawnić- detektor wskazuje, że w teorii stoję na artefakcie/ przy ale nic się nie dzieję, raz na ileś tam wizyt przy takich anomaliach dopiero widać, że artefakt podskakuje imho błąd gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafikaStare powiedzenie rzecze „kuj żelazo, póki gorące”. Najwyraźniej studio GSC Game World wzięło je sobie szczerze do serc, bowiem już półtora roku po premierze Cienia Czarnobyla, raczeni jesteśmy kolejną odsłoną S.T.A.L.K.E.R. Biorąc pod uwagę ile czasu powstawała część pierwsza, można uznać to za nie lada wyczyn. Gdyby przyszło nam czekać kolejne sześć lat lub dłużej, wielu osobom mogłoby zabraknąć cierpliwości. Cień Czarnobyla rozbudził apetyty nacji graczy na całym świecie. Do dziś zresztą gra cieszy się wielkim zainteresowaniem, widać to chociażby na łamach forum PurePC gdzie temat jej poświęcony obejmuje prawie 200 stron. Warto zaznaczyć, że S.T.A.L.K.E.R. Czyste Niebo nie jest sequelem, lecz prequelem, którego fabuła została zręcznie dostosowana do znanych już wydarzeń. Docelowo miał to być dodatek, ale szybka kalkulacja najwyraźniej pokazała, ile można zarobić gdy wydany zostanie osobny produkt. Już niemal słyszę, jak pojawiają się zarzuty o serwowanie „odgrzewanego kotleta”. Przyjrzyjmy się zatem z bliska, czy promieniowanie Zony nadal jest tak silne, jak kiedyś ...
Pełna treść publikacji znaleźć można pod tym linkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat zgadzam sie w pelni z opinia recenzenta. Gra wciaga, ma masakryczny :D klimat i poswieca sie jej mnostwo godzin. Co ciekawe, po zakonczeniu, chce sie zaczynac od nowa,. Chocby dla zmienienia taktyki walk (inna bron). A Bugi.. coz, kazda gra je ma. Po ostatnim "puczu" najwazniejsze bledy zostaly naprawione, stabilnosc zapewniona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam gra styka ;). Oczywiście, że potencjał stalker mam GIGANTYCZNY no i twórcom sie nie udało wszystkiego zaimplementować. Mimo tego mi sie gra świetnie, jest klim, jest fajna muza, wreszcie użycie większości broni bardzo dobre (plus dobre reloady - nie wszystkich ofc ;p) imo gra zasługuje nawet na wyższą ocenę (subiektywnie ;p).

Może dziś zapodam "kolejny dzień z życia zony" + bug movie ;p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ocena jest IMHO wlasciwa - giera syci, ma wielka grywalnosc, klimat i daje zastrzyk adrenaliny podczas zabawy - ja akurat procz wywalania na pulpit nie moglem narzekac na uciazliwe bugi - wiec nie biore pod uwage w ocenie urywajacych sie zadan etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym powiedział nawet, że za niska minimalnie 8.5/10 się należy. W sumie jak dotąd utopiłem w tym tytule ok 35-40h i po początkach w stylu "k*** mać co za niestabilne g***! " na 1.5.01 teraz na 1.5.05 jest już wszystko pięknie i gra zyskuje w oczach. Później zapoznam się z całością recki tymczasem eksterminacja powinności czeka :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba się zaopatrzyć w elo wykrywać i problemów z artefaktami nie ma :)

Chyba lepszego od tego za 1500RU nie ma już nie? :P Taki fajny pokazujący dokładne miejsce gdzie jest artefakt...którego zresztą używamy i o nim mówimy. Co nie zmienia faktu, że arty się nie pojawiają często, wtedy kiedy powinny.

Ale "odkryłem" że pomaga na tą przypadłość stanie w miejscu artefaktu a potem qsave i qload i artefakt jest, szybsze od tysiąca prób wejścia tam ;]

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed Limańskiem? To chyba u mnie się znajdzie. Zaraz sprawdzę.

edit:

Czerwony las, magazyny wojskowe.

http://uploaded.to/?id=5nd67s

No i skończone...jedna rzecz jaka mi się nie podoba.

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "spoiler samej końcówki"
Zero szans na przewidzenie, że pod koniec nie będzie nawet gdzie kupić apteczki. Chciałem wrócić aby się obkupić ale też się nie da, po wejściu do Limańska nie da się wrócić, genialne :/

Skończyły mi się na rurze grzewczej, tak na to wołali? No w każdym razie przy ostatnim portalu na końcu :/ Tysiąc prób aż skończyło się na trainerze. Wkurzające dosyć.

Jeszcze mnie ciekawi czy są inne zakończenia? Miałem jakiś tv skaczący i wszystkich stalkerów w trybie epilepsji pod ścianą, tdygali się troszkę, prawie martwi chyba :D Chyba kolejna emisja nastąpiła, nie całkiem wiem, bo guzik było słychać na końcu, poza: "...miała być już stabilna..."

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed Limańskiem? To chyba u mnie się znajdzie. Zaraz sprawdzę.

edit:

Czerwony las, magazyny wojskowe.

http://uploaded.to/?id=5nd67s

Havoc, thx za link ale nie działa a ja też jestem "w potrzebie" :wink: Jak możesz to zrób ponowny upload. Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat zgadzam sie w pelni z opinia recenzenta. Gra wciaga, ma masakryczny :D klimat i poswieca sie jej mnostwo godzin. Co ciekawe, po zakonczeniu, chce sie zaczynac od nowa,. Chocby dla zmienienia taktyki walk (inna bron). A Bugi.. coz, kazda gra je ma. Po ostatnim "puczu" najwazniejsze bledy zostaly naprawione, stabilnosc zapewniona...

Musze dodac, ze zniesmaczyly mnie 2 lokacje. Szpital i Elektrownia... Po kilkudziesieciu godzinach klimatycznej gry, eksploracji zony, przebijania sie przez anomalie, zwiedzania... itp, nagle tworcy zaaplikowali nam quake'owa sieczke. Zadnego klimatu, tylko idzi i zabijaj wszystko, co sie rusza. Koszmar!

Edytowane przez Burdoror

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widziałem takowego, sam od 2 dni bawie się w tą wojenkę i jedno co mogę powiedzieć to: zabugowana jak cholera. Oczyszczam przyczółki - ziomy z frakcji nie kwapią się ich zajmować; eksterminuje całe zastępy wroga- po minucie pustkowie zamienia się w tętniącą życiem oazę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi