LPKorn3324 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 na tym 1/2 screenie widać różnicę w jasności ; w nocy u siebie to sprawdzę ale tak na marginesie u mnie zmiana z high na ultra nie wpływa na fps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Rozumiem ze patch jest na wszystkie lokalizacje i nie musze sie przejmowac tym ze gra bedzie mi sie krzaczyc 3x wiecej? A co do Dx10.1 to zastanawiam sie nad efektami wody i anomalii. Bo screeny zaprezentowane wg mnie roznia sie w <5%? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 tak to jest multilang ALE NIE polecam tego instalować skoro to beta - nie działa wspomniane w changelogu wczytywanie saveów po spacji; ludzie piszą, że gra zaczęła się wysypywać. Wracając do porównania jakości słońca high vs ultra : porobiłem screeny na obu ustawieniach i różnice są widoczne, na ultra cała scena wydaje się być jaśniejsza (zauważyć to można albo o wschodzie słońca albo zachodzie), a cienie stają się dużo łagodniejsze, jaśniejsze, coś bardziej jak soft-shadows. Jak dla mnie są one za jasne. Jutro wrzucę screeny bo teraz już nie mam siły ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rico_13 Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Witam. mam problem: Moj sprzet to: Intel Core Quad 6600 4GB ram GF GTX260 na sterach 178.24 Stalkera mam na patchu 1.5.0.5 i gra mi chodzi tylko na minimum... jak podkrece grafike na max to mam 3 FPS. nie wiem dlaczego .. bo gra powinna chodzic na maxa i miec ponad 20 FPS.. tak w testach wyczytalem.. a ja mam tylko 3fps. o co chodzi?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaś1990 Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 No mi też jakoś cudownie nie chodzi bo niektórym ponoć na max nie spada do 20 a mi na moim kompie to na max(i to nie wszystko na max w prawo) nie jest różowo. Mam catylasty 8.10 i patcha 1.5.04. Coś możnaby zrobić żeby zwiększyć troszkę wydajność?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 No mi też jakoś cudownie nie chodzi bo niektórym ponoć na max nie spada do 20 a mi na moim kompie to na max(i to nie wszystko na max w prawo) nie jest różowo. Mam catylasty 8.10 i patcha 1.5.04. Coś możnaby zrobić żeby zwiększyć troszkę wydajność?? :)Sun shafty daj na low (znaczy promienie słońca daj na low). Praktycznie nie ma żadnej różnicy w obrazie a porankami już tak fps nie spada ;d. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astro Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Ukazał się oficjalny patch 1.5.0.7 http://cs.stalker-game.com/en/?page=patches&item=2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortex Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zdajcie relację, jak sprawuje się gra z najnowszym patchem. Chcę w końcu łyknąć tą grą, a nie wiem czy mam jeszcze czekać na dalsze dopracowanie tytułu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 (edytowane) W końcu zakupiłem. Po odpaleniu na goło jest źle. Gra zwalnia (a to przecież Radeon 4850 ASUS top, I 2 duo 2,53 + 4 GB DDR 800). Do tego wyraźnie nawala dźwięk. łatek jest już przynajmniej kilka. Jak najlepiej spatchować? Proszę o krótkie wskazówki i ciutkę wyrozumiałości. Pozdrawiam. Edytowane 4 Listopada 2008 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Wgrac najnowszego patcha? ;) O ile kojarze, to kazdy patch zawiera wszystkie poprzednie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 W końcu zakupiłem. Po odpaleniu na goło jest źle. Gra zwalnia (a to przecież Radeon 4850 ASUS top, I 2 duo 2,53 + 4 GB DDR 800). Do tego wyraźnie nawala dźwięk. łatek jest już przynajmniej kilka. Jak najlepiej spatchować? Proszę o krótkie wskazówki i ciutkę wyrozumiałości. Pozdrawiam. Wyłącz wymuszone AA (o ile masz wymuszone ;)) w sterach i pomienie słońca daj na low. Ja zapomnialem ze AA miałem włączone i sie załamałem jak miałem od 9 do 15 fps na starcie ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Dzięki, chodzi już niemal o.k. Zamontowałem patch - 1505. Da się grać. Jest duży potencjał (choć fabularnie chwilami rozbrajająco idiotycznie). Najgorsze jest jednak AI przeciwników, które nierzadko sprawia wrażenie jakby to była wersja beta gry (chwilami klęska). Nie mogę wskoczyć na wyższy patch, gdyż nie jest on przeznaczony dla wersji polskiej gry - da się to jakoś obejść? Tak żeby grać po polsku na 1507? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astro Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Nie mogę wskoczyć na wyższy patch, gdyż nie jest on przeznaczony dla wersji polskiej gry - da się to jakoś obejść? Tak żeby grać po polsku na 1507? Mam polską wersje i patch 1.5.0.7 z linka który podałem pasuje. Wgrywałeś retail version? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) Mam patch, operujący konkretnymi wersjami językowymi, bez "retail" (jeżeli o to chodzi). Zaraz sprawdzę ten link, który zapodałeś. O.K. - wszystko się zaktualizowało do najwyższej wersji. Gra ma potencjał po dwakroć. Niestety jest niedopracowana po trzykroć. Ogólnie jednak chyba mnie wciągnęło. Właśnie oczyściłem bagna i lecę dalej. Edytowane 5 Listopada 2008 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yozue Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Po wykonaniu misji dogoń kła (po zejściu do piwnicy w pchlim targu, co napada na mnie dwóch bandytów) i zapisaniu stanu gry po tym, mam problem z ponownym wczytanie save, pojawia się ekran loading i zatrzymuje się na KLIENT: Synchronizacja. Po przejściu do windowsa (ctrl+alt+del) ukazuje się komunikat ze plik xrEngine.exe przestał działac i windows go zamyka. Próbowałem od nowa zainstalowac grę, uruchamiałem po kolei z patchami od 1.5.04 do 1.5.07 i nic to nie dało. Ciekawe jest to że tylko na wysypisku występuje ten problem, gdy przejde np. do kordonu, wszystko jest wpożądku, ale gdy próbuje wrócić do wysypiska gra znów pada. Jesli mógł by Ktoś przetestować u siebie mojego save to proszę sciagać -> save ps. Jeśli to jest istotne używam moda na zwiększenie plecaka (999kg). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathi Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 (edytowane) Witam. Mam problem z tą grą taki, że jak odpalam grę w detalach roz: 1024x768 Oświetlenie : Pełne dynamiczne oświetlenie Detale: Max Stalker Clear SKY PL Wersja 1.5.05 To gra po wczytaniu sejwa i graniu przez ok. minutę to gra wyłącza się bez raportu o błędzie i przełącza rozdzielczość pulpitu z 1680x1050 32bit na 640x480 4bit (przy włączeniu nowej gry to samo). Wiecie jak nad tym zaradzić? Mam aktualnie zainstalowane sterowniki Catalyst 8.10 i System Windows XP Professional SP2 . Jedynie pomaga zmiana oświetlenia na statyczne tylko :/ Komp w sygnaturce . Edytowane 8 Listopada 2008 przez Mathi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 (edytowane) Nie dam głowy ale może sp 3 coś tu pomoże? Mam inny problemik...jak można uaktywnić obsługę dx10? Z poziomu ustawień gry nie mogę odhaczyć tej opcji. Co zatem? btw - właśnie zaliczyłem pierwszą zwiechę, po paru godzinach raczej komfortowej gry. Edytowane 8 Listopada 2008 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathi Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 (edytowane) Nie dam głowy ale może sp 3 coś tu pomoże?Pomogło ! Dziękuje , rispekt :D Jeżeli chodzi o DX10 to chyba trzeba zrobić jak z Crysisem (tylko musisz mieć Viste) . Prawym przyciskiem na skrót > właściwości> Zakładka Skrót> i dopisać do elementu docelowego -dx10 , Albo nacisnąć prawym przyciskiem na skrót i uruchomić w DX10 jak jest . EDIT: Pomogło na chwilę, dalej wywala niestety :/ Zanim mi grę wywali do pulpitu to zauważyłem, że czasem idąc jest czarny obraz przez ok. 3 sekundy i wraca obraz. Edytowane 9 Listopada 2008 przez Mathi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Mam vistę i patch 1.507 - działa raczej stabilnie. Mam z kolei trochę inny probelm. Chodzi o skład na wysypisku; w realizacji zadania ("zajmij skład") wchodzę do składu rozwalając wszystkich na drodze i nic. Po chwili wrogowie teleportują się na dawne pozycje i lipa :blink: kółko się zamyka. W wagonie jest sejf, którego nie mogę otworzyć. Jak u Was przebiegała ta akcja ze składem. Btw jest jakaś łatka na tych pojawiających się non-stop wrogów oraz może coś co korygowałoby nieszczęsny efekt "przelatywania kul" przez wrogów (vide efekt "pocisk we wroga, pocisk przez wroga, następny strzał itd." :mad: ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Mam vistę i patch 1.507 - działa raczej stabilnie. Mam z kolei trochę inny probelm. Chodzi o skład na wysypisku; w realizacji zadania ("zajmij skład") wchodzę do składu rozwalając wszystkich na drodze i nic. Po chwili wrogowie teleportują się na dawne pozycje i lipa :blink: kółko się zamyka. W wagonie jest sejf, którego nie mogę otworzyć. Jak u Was przebiegała ta akcja ze składem. Btw jest jakaś łatka na tych pojawiających się non-stop wrogów oraz może coś co korygowałoby nieszczęsny efekt "przelatywania kul" przez wrogów (vide efekt "pocisk we wroga, pocisk przez wroga, następny strzał itd." :mad: ). To jest normalne :P. Oni zawsze bedą wracać na ten skład a później będziesz dostawał wiadomość radiową ze bandyci znów zajęli skład :lol: ;). Co do drugiego problemu to pierwsze słysze ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 (edytowane) Dzięki after all :wink: Po kilku godzinach, mimo licznych błędów, które tworzą mgiełkę ogólnego niedopracowania, gra może wciągnąć. Jeszcze jeden problem. Po wejściu do Doliny Mroku są zakłócenia grafiki. Niebo jest nieprawidłowo wyświetlane (bardzo nieprawidłowo :wink: ). HELP. => pomogło uaktywnieni obsługi dx 10. Edytowane 9 Listopada 2008 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Dzięki after all :wink: Po kilku godzinach, mimo licznych błędów, które tworzą mgiełkę ogólnego niedopracowania, gra może wciągnąć. Jeszcze jeden problem. Po wejściu do Doliny Mroku są zakłócenia grafiki. Niebo jest nieprawidłowo wyświetlane (bardzo nieprawidłowo :wink: ). HELP. => pomogło uaktywnieni obsługi dx 10. Tak tylko spytam aby fajnie było: ciekawi mnie co wybierzesz u gandzi w barze :P: mocnego kielicha czy lekkiego skręta ;d. Tak ogólnie to nie lubiłem doliny mroku (nie licząc ofc kapitalnego x16) w SoC a tutaj jest nawet klimatycznie właśnie dzięki bazie wolności i fajnej muzyczce ;d. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 (edytowane) Racja. Szkoda, że inne postacie w grze są mało ciekawe i płytkie (tacy statyści zwykli). Ogólnie, namocniejszy punkt gry to atmosfera, a najsłabszy to żenujące chwilami niedopracowanie poszczególnych elementów (czy oni do k#*@y nędzy nie robili beta-testów :wink: ). Gdyby np. specjalista od układania płytek był tak dokładny jak twórcy Stalkera, to mimo całego swego potencjału i uroku wyleciałby na zbity ryj po pierwszej dniówce (metafora może trywialna ale oddaje istotę rzeczy). W sumie, czekam na kolejne łatki i mimo niedociągnięć gram dalej. Jaką broń proponujecie we wstepnej fazie gry. Chodzi mi o "zwykłe" pukawki i nie tylko...AK 47 czy może jego zachodznich kolegów? Sam korzystam z tego pierwszego z full tuningiem. Jest o.k. Przy czym po prau godzinach chciałoby się coś lepszego...tylko skąd, tylko jak? :wink: KOmbinezon mam, póki co, "opracowany w kijowskim instytucie badawczym...którego jedyną wadą jest cena" :wink: Notabene, jak na tle CS wypada SoC. Tak w ogólności? Edytowane 10 Listopada 2008 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortex Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 .... a najsłabszy to żenujące chwilami niedopracowanie poszczególnych elementów (czy oni do k#*@y nędzy nie robili beta-testów :wink: ). ...... W sumie, czekam na kolejne łatki i mimo niedociągnięć gram dalej.Dzięki za info. Poczekam z kupnem, aż dopracują tą gierkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) Dzięki za info. Poczekam z kupnem, aż dopracują tą gierkę. W takim wypadku czekanie może rozciągnąć się w niekończoność :wink: W każdym razie warto przymknąć oko na usterki, gdyż moc zony jest duża. Na ostatniej łatce (1.507) da się grać bez większych problemów. ...Nie mogę się powsztrymać przed wypunktowaniem... In plus: + sugestywny kilmat (te wszystkie anomalie, opuszczone fabryki, artefakty, mutanty, lokalne mity etc...nowa jakość prawie, że...), + rozległy, wiarygodny świat, + dobra grafika i udźwiękowienie, + nienajgorsza fabuła, + dobry system usprawniania sprzętu, + dobry poziom trudności, + KLIMAT PO DWAKROĆ :wink: , Strugaccy wielkich pretensji by chyba nie mieli. In minus: - niedopracowana strona techniczna, - chwilami bardzo słabe AI, - wiele rozmaitych drobnych błędów (od wadliwych questów po dziwaczne zachowania postaci niezależnych), - momentami spłasczenia fabularne (czy to0 była taka trudność żeby trochę bardziej przemyśleć główny wątek?), - raczej monotonne zadania poboczne, - sztuczne ograniczenia, z niewidzialnymi ścianami włącznie...co jest zupełnym przegięciem (czy to gra z lat 90-tych?). Mimo usterek, jak wspominałem, gra się bardzo dobrze. W grze jest "to coś" :wink: . Polecam. Wcześniejsze pytania nadal aktualne... ...Veni vidi vici...właśnie zaliczyłem CS. Ogólnie, jak wspominałem - in plus, w porywach na krawędzi gry wybitnej. Gdyby jeszcze nie ta fura błędów i bardzo słaba, płaska końcówka... Którą częśc S.t.a.l.k.e.r.a. uważacie za lepszą i dlaczego? Nie wiem czy sięgać po SoC (do Limańska byłem przekonany, że tak zrobię, ale całkowita liniowość i nuda końcowej fazy mnie nieco ostudziły). Edytowane 14 Listopada 2008 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektra Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Ja uważam podobnie. Też sięgnęłam po CS post factum, czyli sporo po premierze. Pierwsze wrażenie było ambiwalentnbe. Z jednej strony ambitny ciekawy koncept, z drugiej bardzo dużo niedoróbek róznej treści. Ostatecznie gra mi się spodobała. Choć mam duży żal :wink: do twórców za zmarnowany potencjał. Gdyby grę dopracować i poprawić to żenujące zakończenie - byłoby coś niemal idealnego. A tak jest tylko o.k. Duża szkoda. Klimat w porywach miażdży; są niezbędne dla wyróżnienia tytułu oryginalne rozwiązania; zona ma moc, jak pisał nasz recenzent :wink: , tylko, że doszlifowanie gry jest poza zasięgiem naszych ukraińskich chłopców. Nie będę się rozwodzić ale najbardziej wkurzały mnie te debilne ograniczenia (niewidzialne ściany to skandal) i chwilkami bardzo złe AI oraz rozwodnienie charakterologiczne postaci, które nie mają za grosz jaj (poza Gandzią może). Nie wiem czy sięgać po SoC? Może doradzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 lol ? Też mi pytanie ;]. Siegać po SoC tak czy siak ;]. Obie gry są imo bardzo dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Witam. Zapragnąłem właśnie łupnąć sobie w SoC. Zachęcił mnie jego następca, którego łyknąłem w tym tyogdniu (bardzo mi się spodobał, wyjąwszy błędy i cieniutkie zakończenie). Przechodząc do rzeczy, wiadomo, że Stalker SoC (podobnie jak CS) wolny od niedoróbek nie jest. Powstało od ch#@a poprawek, w których trudno dość się połapać laikowi. Co instalować na goło? Jakie łatki, mody itp.? Tak aby gra chodziła jak najbardziej komfortowo. Z góry dziękuje za pomocną rękę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Czy ktos z Was gra w CS na kartach spiętych w CF? (nie mówię o kartach X2). Gram na najnowszych sterownikach 8.11 i mam wrazenie, że mimo włączonego CF gra wykorzystuje tylko jedna kartę :/ dodam, że wyniki 3dmarków pokazują poprawne dziłanie trybu CF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Czy na radku 4850 mozna liczyc na plynna gre w 1920x1200 (bez jakichs szalenstw z AA czy AF) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...