Skocz do zawartości
LCC

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl / Clear Sky / Call of Pripyat / Heart of Chornobyl - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, Bemx2k napisał:

Jest może wątek  o  STALKER 2  ?  bo szukajka mi go nie znalazła 

To jest wątek o całej serii STALKER od 1, poprzez samodzielne gry/dodatki, no i teraz części 2. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, mam problem taki, jak w załączniku( te białe kropki). Zmieniałem ustawienia w grze, w aplikacji AMD i efektu brak. Ktoś  ma pomysł jak z tym walczyć?  Sprzęt: 5800x3d , mobo MSi b-450a pro, rx7900xt, 32gb RAM. win 10 home 64.20241123090712_1.thumb.jpg.12f8148ec2c419672ce1a67d51d32118.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, Szeryf napisał:

Panowie, mam problem taki, jak w załączniku( te białe kropki). Zmieniałem ustawienia w grze, w aplikacji AMD i efektu brak. Ktoś  ma pomysł jak z tym walczyć?  Sprzęt: 5800x3d , mobo MSi b-450a pro, rx7900xt, 32gb RAM. win 10 home 64.20241123090712_1.thumb.jpg.12f8148ec2c419672ce1a67d51d32118.jpg

Jakie kropki? Generalnie tam się kropki włączają jak przez promieniowanie leziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie promieniowanie, jest coś z ostrością skopane, chyba że screen został przeskalowany. Masz ustawione renderowanie w rozdzielczości natywnej, jakość 100%, filtr ostrości w grze ustawiony na ~10%? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, Grolshek. napisał:

Jakie kropki? Generalnie tam się kropki włączają jak przez promieniowanie leziesz.

kropki związane z promieniowaniem to inna kwestia. Rozróżniam je.

5 minut temu, Caleb napisał:

To nie promieniowanie, jest coś z ostrością skopane, chyba że screen został przeskalowany. Masz ustawione renderowanie w rozdzielczości natywnej, jakość 100%, filtr ostrości w grze ustawiony na ~10%? 

Rozdzielczość natywna. Nawet edytowałem z tego tytułu plik ini. Generalnie gra działa jak należycie, tylko te artefakty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Szeryf napisał:

kropki związane z promieniowaniem to inna kwestia. Rozróżniam je.

Rozdzielczość natywna. Nawet edytowałem z tego tytułu plik ini. Generalnie gra działa jak należycie, tylko te artefakty.

Coś musi być w ustawieniach gry albo sterownikach włączone (upscaling), bo widzę bardzo dużą piskelozę - zobacz chociażby słup telegraficzny. Nie wygląda to na rozdzielczość natywną, stąd moje pytanie. Stalker 2 jak mu obniżasz detale do High, to potrafi sam zmniejszyć też rozdzielczość rzeczywistą.

sadasdasd.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Caleb napisał:

Coś musi być w ustawieniach gry albo sterownikach włączone (upscaling), bo widzę bardzo dużą piskelozę - zobacz chociażby słup telegraficzny. Nie wygląda to na rozdzielczość natywną, stąd moje pytanie. Stalker 2 jak mu obniżasz detale do High, to potrafi sam zmniejszyć też rozdzielczość rzeczywistą.

Też pomyślałem o upsaclingu, ale wszędzie mam to wyłączone. Jeżeli chodzi o detale to gra wygląda tak samo również na Epic.

adrenalin.jpg

adrenalin2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda ze nie pomogło 

tak oglądam te zamieszczone zdjęcie , faktycznie masakra/porażka co to ma być...

zakładam że w innych tytułach taki obraz/problem nie występuje ? 

powyłączał bym w ustawieniach gry wszystko co tylko możliwe i ustawił suwaki na maxa w lewo i obaczył czy obraz sie poprawi, ale pewnie już to zrobiłeś przetestowałeś.      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Grolshek. napisał:

Gra świetna ale działanie...Uff! Ryzen 7500f/5Ghz, 2x16 6000/Cl30, 4080S, 2560/1080 Epickie a efekt? średnio 100 klatek ale wystarczy wejść do Hałdy i dropy na 40. Tragedia. I tak będę grał 🙂

Dropy w Hałdzie, bo CPU tam mocno siada, w zasadzie jak w wielu miejscach gdzie nazbiera się sporo NPC. Jeszcze nie doszedłem do BAR, ale tam dopiero może być ciekawie 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, user33 napisał:

@Szeryfteż mam kartę amd i stalkera wyłącz filtrowanie anizotropowe, dodatkowo mam włączone image sharpening na 100 % i nie mam tych kropek. 

zmieniłem to już wcześniej, ale poprawy nie zauważyłem. 

1 minutę temu, Grolshek. napisał:

No dobra ale w takim razie czego ta gra chce? 12 rdzeni? 3d keszu? Megaherców? Wszystkiego naraz?

Odrobinę więcej optymalizacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na sprzęcie z podpisu gram w FHD i nie mam żadnych dropów i artefaktów. Jak dla mnie gra chodzi bardzo dobrze,

Póki co żadnych większych błędów nie stwierdziłem - oprócz lewitującego gościa na łóżku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

grałem w poprzednie części , teraz w tą nowa i takie pytanie.

dlaczego w Zonie nie ma Dziewoj ? , ino same chłopy.

hmmm ,taka odwrotność "seksmisji" ? 

Bo to gra z tradycyjnymi wartościami tj. kot na drzewie, pies w budzie, stalker w polu, zona w domu 😄

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Caleb napisał(a):

Widzę że też mod na udźwig zaaplikowałeś, chyba że te 991 apteczek i 1362 bandaże to ponieważ prowadzisz szpital polowy 😄

trzeba sobie jakoś radzić 

a apteczki mam, bo ja tam jestem w ramach misji humanitarnej  xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi