Skocz do zawartości
LCC

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl / Clear Sky / Call of Pripyat / Heart of Chornobyl - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzesiek1993

bardzo fajna relacja i przyjemnie sie to czyta. choc sam stalker po kilku godzinach grania wieje nuda, jakos mnie nei potrafi wiciagnac na dluzej.

Bo gra rozwija się dopiero po 10-20 godzinach gry :wink: W kilka godzin to ty co najwyżej otworzyłeś ten cukierek :wink:

Mogę tylko powiedzieć, że na początku wygląda to zwyczajnie... ale co się potem dzieje!!!!

Edytowane przez Grzesiek1993

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo fajna relacja i przyjemnie sie to czyta. choc sam stalker po kilku godzinach grania wieje nuda, jakos mnie nei potrafi wiciagnac na dluzej.

Tak, tylko, że cała ta historyjka jest bajeczką, sama autorka się przyznała do tego. Rzeczy mają się "trochę inaczej" niż są tam opisane :) Poszukaj w googlach, warto.

Natomiast zdjęcia, miejsce, budynki są autentyczne, tylko czasem autorka z mężem rekwizyty układała w konkretny sposób, aby zdjęcia bardziej szokujące robić, ot co.

Fajnymi linkiam są też:

http://www.opuszczone.com/galerie/uk_prypec/index.php

http://www.waldek.sewera.pl/czarnob/czarnob1.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie odświeżyłem pamięć i poszukałem screenów z alphy, w którą kiedyś mieliśmy okazje pograć ... kurcze sporo się zmieniło, zwłaszcza pierwsza lokacja.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W oddali nawet było widać Prypeć:

Dołączona grafika

Tutaj most jeszcze się nie zawalił ... ale przez te pare lat to nic nie wiadomo co sie moze stać:P

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Klimat się też trochę ocieplił i podmokłe tereny zdążyły wyparować ;)

Dołączona grafika

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzesiek1993

Dziś udało mi się uszkodzić żołnierzowi broń, kilka strzałów w nią i nie mógł strzelać bo co chwilę się zacinała.

Jedyne co mnie najbardziej wkurza to wszystkie bronie są zrobione na odwrót, w praktyce takiej broni nie można było by normalnie obsługiwać.

Co do bugów i czepiania się to w sumie można się nawet czepiać, że brzydki wzór kafelek w kiblach jest albo, że Bandyci nie mają butów adidasa... jak się chce można czepiać się wszystkiego ja wole iść przez grę i czerpać radość bo ta gra to jest naprawdę dobry kawał "mięcha" a błędy przy tak ogromnej grze zawsze się pojawią. Bugów nie pozwalających grać jeszcze nie zauważyłem.

I co do grania to polecam pograć dłużej niż kilka godzin bo ja po graniu przez 2 dni myślałem, że znam już wszystko... pomyliłem się bo gra mnie zaskoczyła i to nie raz.

@Miazga jak patrze na te screeny to chyba zaczynam się cieszyć, że poczekaliśmy na tą gre.

@korn AI czasami nieźle się spisuje raz zaatakowali mnie bandyci i gdyby nie pomoc grupki Stalkerów która przybiegła mi na pomoc to by było po mnie.

Edytowane przez Grzesiek1993

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miazga82 - oj spooro lokacji wyparowało jutro wrzuce małą galerie "wielkich nieobecnych" ;)

Grzesiek1993- ja dzis wykonując jedną misje w nocy na agropromie przez jakies 5 min oglądałem przez lornetkę jak 2 żołnierzy odpierało atak sfory psów- kryli się, biegali, cofali, wszędzie ciemno tylko latarki na hełmach rozświetlały otoczenie- w takich chwilach dopiero widać potencjał gry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel przesłał mi kilka screenów z wersji KOLEKCJONERSKIEJ :)

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Na płytce jest masa jeszcze nigdy nie publikowanych multimediów.

+ panoramy z gry 360 stopni.

+ najlepsze screeny

+ grafiki, szkice, projekty i inne.

+ porównania lokacji z realu ze światem gry

+ zdjęcia i grafiki pudełek jakie miały być

+ zupełnie inne mapy strefy

+ zdjęcia z samej strefy i z innych wypraw

+ wiele opisów gry, przemyslenia, założenia twórców i innych ważnych informacji...

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Po bocznym menu możecie zobaczyć ile tego jest.

Ja osobiście chyba sobie taką wersję zafunduję :)

I jedna z wielu tapet na pulpit:

http://i14.tinypic.com/2rd9se9.jpg

No i nowa mapa:

Dołączona grafika

Edytowane przez LCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie sa polecenia do konsoli aby zmienic rozdzialke i ustawienia graficzne ??

Uzyj szukajki u dolu bo w tym watku bylo milion razy powtarzane. Dla ulatwienia podam, ze komendy w konsoli odpowiadajace glownie za jakosc grafiki i efektow zaczynaja sie na r2_

Do rozdz. tez znajdziesz. Domyslam sie, ze chodzi Ci o niestandardowe rozdz ?

witam. Jak ta gra chodziłaby na moim sprzecie z podpisu? Chodzi mi o komp desktop, nie laptopa ;)

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz ;)

W DX8 na max detalach w pomieszczeniach powyzej 100fps niemal nonstop. W niekotrych bedziesz mial nawet 150fps.

Na otwartej przestrzeni powinienes miec z 70fps ze spadkami do 30-40fps w ciezkich momentach.

W DX9 bedzie niegrywalna. Chyba, ze ustawisz DX9, a wszystkie detale na min i rozdz najmniejsza, a i tak nie bedzie zadowalajaco.

Moze z 15fps na otwartej przestrzeni wyciagniesz ;)

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 grosze na temat wydajności w różnych rozdzielczościach:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

1680x1050 / 1024x768 / 800x600	29	/	30	/   32

wiadomo detale max łącznie z cieniami itp

save z tym miejscem: http://orion.media4u.pl/~ogo/save.zip

Przy okazji można zauważyć, ze rozdzielczość panoramiczna polega na (gdy jest wybrana z menu) na obcięciu wysokości, a nie na poszerzeniu pola widzenia :)

Oraz, parę takich tam screenshotów:

natomiast na ostatnim zdjęciu widać w TV, jak ktoś gra w stalkera ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już wcześniej sobie wydrukowałem zawartość pliku User.ltx by móc na bieżąco w konsoli mieszać ale teraz jasno jest napisane co jest co. Zabrałem się więc za eksperymenty i oto moje wypociny.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Szczegółowość ustawiona na max. wartość powoduje, że podczas poruszania obraz aż "gryzie" w oczy, trzeba więc to wypośrodkować.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

Muszę przyznać, że delikatny bloom dodaje uroku, nie rozmazuje całego obrazu ale powoduje, że niebo wygląda o wiele ciekawiej.

Obraz żyleta, tekstury pokazują już swój urok z dalszej odległości. Nie zauważyłem jakiś różnic w fps a to ze względu na miejsce, w którym się bawiłem. Pewnie niedomaga procek, jest kierunek, w który patrząc fps spada do 25.

W tej chwili stalkerzy ruszyły buszować po strefie więc nic więcej nie wykombinuję w tej chwili ale zabawa z hdr, światłem słonecznym(choć na tych screen'ach już są wprowadzone modyfikacje) i tym ściemnionym aa jeszcze przede mną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie sprawy mam :)

Po pierwsze na mapie Wild Territory na Stacji znalazłem 2xSeva suit w sejfie :) Sejf znajdował się w tym zabitym dechami domku , od którego daje promieniowanie i w którym jest ta zagadkowa 10 metrowa dziura. Informacje o tym dostałem od trupa jednego z kolesi siedzącego na dachu budynku w budowie.

Druga sprawa to pytanie. Czy da się w tym ulepszonym egzoszkielecie biegać ? Naciskam guzik odpowiedzialny za sprint i zero reakcji. Dodam , że noszę na sobie dwa artefakty dodający każdy po 78% do endurence :)

EDit

Jeszcze jedno, zna ktoś komendy/sposoby na zmianę cen przedmiotów w sklepie. Powgrywałem sobie dwa mody i oba wchodzą w konflikt ze sobą. Przez to teraz 30kulek do TRS301 kosztuje 2500$ , a mam jeszcze mod na mniejszą ilość kasy heh

Edytowane przez Limak122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie sprawy mam :)

Po pierwsze na mapie Wild Territory na Stacji znalazłem 2xSeva suit w sejfie :) Sejf znajdował się w tym zabitym dechami domku , od którego daje promieniowanie i w którym jest ta zagadkowa 10 metrowa dziura. Informacje o tym dostałem od trupa jednego z kolesi siedzącego na dachu budynku w budowie.

Ja znalazłem jeden, a informację miałem od jednego z zombie-stalker'ów zabijanych podczas eskortowania Kurglov'a. Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja znalazłem jeden, a informację miałem od jednego z zombie-stalker'ów zabijanych podczas eskortowania Kurglov'a.

O tym też wiem :) Pozbierałem wszystkie, jednego zostawiłem sobie , a dwa pozostałe sprzedałem, dołożyłem 1500000$ i zakupiłem tego egozoszkieleta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już wcześniej sobie wydrukowałem zawartość pliku User.ltx by móc na bieżąco w konsoli mieszać ale teraz jasno jest napisane co jest co. Zabrałem się więc za eksperymenty i oto moje wypociny.

Zapodaj swój konfig.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapodaj swój konfig.

Jeszcze z nim nie skończyłem.

:D

Polecam zresztą samemu się pobawić bo według siebie można wszystko ustawić i dopasować. Jednemu to drugiemu tamto.

http://www.tweakguides.com/STALKER_7.html

Na tej stronie masz wszystkie komendy ładnie opisane łącznie z wartościami pomiędzy którymi działają. W grze włączasz konsolkę i jedziesz obserwując zmiany na bieżąco. Może wieczorkiem jeszcze coś teges i wtedy podepnę ten plik na forum. Jeśli nie możesz się doczekać albo ręce przyrosły Ci do tyłka :lol: to daj znać na pm. Prześlę Ci na mail'a w takiej formie jaką mam obecnie.

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi