Skocz do zawartości
LCC

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl / Clear Sky / Call of Pripyat / Heart of Chornobyl - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

FanEk, bylem na stronie z modami z filefrontu, ale nie wiem o jakiego moda chodzi, ale do rzeczy. Zainteresowalo mnie to ze mowisz, iz istnieja mody ktore ingeruja juz w sam kod gry. Czy natrafiles juz na jakis, ktore za pomoca ntakich narzedzi poprawia wydajnosc w grze? Jutro siadam do STALKERa ale chce najpirw pogrzebac w nim na tyle, zeby nie zastanawiac sie czy aby na pewno nie trace 'potencjalu sprzetu' :D i jednak moge wlaczyc cos wiecej.

Z tego co wyczytalem na forum to:

0*) instalacja patcha? (pewnie nie zaszkodzi :P)

1) zabawa userem z documents and settings

2) poradnik http://www.tweakguides.com/STALKER_1.html

3) -noprefetching

4) zwiekszenie pamieci pliku stronicowego

Czy cos przegapilem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

modów sie narobiło jak mrówków:

@alcen, ten jest mój http://stalker.filefront.com/file/;78200 ale na swoim sprzecie pewnie nie pograsz na tym cfg

poczytaj tutaj http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=56473&st=4500 od Post #4506 w tej chwili jest zdaje sie jakaś nowsza ver tego moda.

0)tak

1,2) jak kto ma czas ;)

3)lipa

4) swap ustaw na sztywno 2gb

na partycji gdzie bedziesz miał zainstalowaną gre zostaw ze 2gb wolnego miejsca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, ze znowu zaczne smecic o wydajnosci, ale widze sporo ludzi odpalalo gre na NV76. Zauwazyliscie jakies roznice w dzialaniu gry w zal. od sterownikow? Cos polecacie? X stron temu widzialem problem z artami na jakis sterach NV, ale juz nie pamietam ktorych. Moze ktos pamieta jakich sterownikow sie ustrzegac, a jakie mozna polecic?

Edytowane przez alcen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ktos pamieta jakich sterownikow sie ustrzegac, a jakie mozna polecic?

zainstaluj 158.16 lub 165.01, albo jeszcze lepiej z extreme XG158.16 , to stery pod serie 8x, ale na Twojej powinny śmigać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem :/

Dzieje sie ciekawa rzecz. Otoz nie moge sobie poradzic z ... takim jakby rozmyciem. Po ok 50m obraz staje sie u mnie straznie rozmyty. Mimo detali na max odleglosc widze taka granice w detalach w texturach jak przy malym load biasie w oblivionie :(. Co ciekawe nie przypominam sobie zeby to wygladalo tak u kumpla. Problem sie zmniejsza gdy zarzuce rozdz. min 1280x1024, no ale z jasnych przyczyn wole u siebie grac na 800x600.

FanEk - na twoim ultra quality cfg nawet nie chodzi to u mnie zle kiedy zjade z rozdz, ale tez mam to takie rozmazanie widoku po jakis 80 lokciach :D.

Nie moge sie tego pozbyc ani kombinowaniem w opcjach gry (czyt. wszystko na max jesli chodzi o widok i detale) ani edycja usera - tu wyczytalem ze r2_tf_mipbias moze za to odpowiadac, ale juz zszedlem do -3 ;/

Ech powoli trace cierpliwosc do gry, a dopiero co ja wlaczylem :( Narazie mam jakis pistolet, ale jesli mialbym mierzyc z AK bez lunety do kogos dalej oddalonego to masakra, przeciez zobacze tylko jakies rozmazane na wskroc pixele.

Nie chce mi sie robic screena, ale jesli ktos kojarzy widok drzew i ich lisci po zmianie aa na on to wie jak rozmazane potrafia sie zrobic przestrzenie miedzy liscmi. Ja mam cos identycznego, tylko ze zawsze dookola siebie po horyzont :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy też macie tak, że podczas grania przy wysokim FPS nagle gra zwalnia do kliku-kilkunastu klatek i slideshow? Zmieniam rozdziałkę, opcje graficzne i nic dalej slideshow... co to może być, nie sądzę aby lagi - w żadnej innej grze tego nie mam. Dodam, że gdy wtedy wyjdę do menu to też wszystko chodzi jak krew z nosa.

Czy poradziłeś sobie może z tym? Mam podobnie: ze 100 klatek potrafi zwolnić do kilunastu. Pomaga ale nie na długo wejście do opcji gry i kliknięcie zastosuj ustawienia. Gram na dujajowcu amd, 2GB ram i 8800GTS 320. Zmieniałem sterowniki, ustawienia rozdzielczości i odpowiedzialne za wyświetlanie i dalej to samo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem :/

Dzieje sie ciekawa rzecz. Otoz nie moge sobie poradzic z ... takim jakby rozmyciem. Po ok 50m obraz staje sie u mnie straznie rozmyty. Mimo detali na max odleglosc widze taka granice w detalach w texturach jak przy malym load biasie w oblivionie :(. Co ciekawe nie przypominam sobie zeby to wygladalo tak u kumpla. Problem sie zmniejsza gdy zarzuce rozdz. min 1280x1024, no ale z jasnych przyczyn wole u siebie grac na 800x600.

FanEk - na twoim ultra quality cfg nawet nie chodzi to u mnie zle kiedy zjade z rozdz, ale tez mam to takie rozmazanie widoku po jakis 80 lokciach :D.

Nie moge sie tego pozbyc ani kombinowaniem w opcjach gry (czyt. wszystko na max jesli chodzi o widok i detale) ani edycja usera - tu wyczytalem ze r2_tf_mipbias moze za to odpowiadac, ale juz zszedlem do -3 ;/

Ech powoli trace cierpliwosc do gry, a dopiero co ja wlaczylem :( Narazie mam jakis pistolet, ale jesli mialbym mierzyc z AK bez lunety do kogos dalej oddalonego to masakra, przeciez zobacze tylko jakies rozmazane na wskroc pixele.

Nie chce mi sie robic screena, ale jesli ktos kojarzy widok drzew i ich lisci po zmianie aa na on to wie jak rozmazane potrafia sie zrobic przestrzenie miedzy liscmi. Ja mam cos identycznego, tylko ze zawsze dookola siebie po horyzont :(

czy ktos w ogole wie o co mi chodzi? :) Bardzo bym prosil czy moglibyscie mi sprawdzic u siebie ta sytuacje. Dajcie detale na max, udajcie sie na jakas polanke i powiedzcie czy w rozdz. 800x600 macie niegrywalnego blura od ok 40/50m ... starszne to jest :( a na wyzsza rozdz. nie moge sobie pozwolic. A nie zjade na DX8, bo wiem ze gre ciagne plynnie na DX9 + 800x600 tylko ze te rozmycia :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy poradziłeś sobie może z tym? Mam podobnie: ze 100 klatek potrafi zwolnić do kilunastu. Pomaga ale nie na długo wejście do opcji gry i kliknięcie zastosuj ustawienia. Gram na dujajowcu amd, 2GB ram i 8800GTS 320. Zmieniałem sterowniki, ustawienia rozdzielczości i odpowiedzialne za wyświetlanie i dalej to samo!

Tak poradziłem, kilka postów wyżej dałem config, wsadz sobie go i będzie OK.

Panowie jak przechodziliście etapy? Bar, Jantar i dopiero Kraina Mroku i Laboratorium, a następnie Baza Wojskowa czy na początku Kraina Mroku i dopiero to co wymieniłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

modów sie narobiło jak mrówków:

@alcen, ten jest mój http://stalker.filefront.com/file/;78200 ale na swoim sprzecie pewnie nie pograsz na tym cfg

poczytaj tutaj http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=56473&st=4500 od Post #4506 w tej chwili jest zdaje sie jakaś nowsza ver tego moda.

0)tak

1,2) jak kto ma czas ;)

3)lipa

4) swap ustaw na sztywno 2gb

na partycji gdzie bedziesz miał zainstalowaną gre zostaw ze 2gb wolnego miejsca

ten twój mod to na ultra high graphic ?? a jak ci smiga na twoim sprzęcie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten twój mod to na ultra high graphic ?? a jak ci smiga na twoim sprzęcie ??

śmiga dobrze, pisałem go na moim PC, choć 2gb ramu by sie przydało.

@alcen podaj screena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba coś przeoczyłem, wiec proszę o wskazówki. Misja w Agropromie, quest z ocaleniem Kreta ( Mole). Wychodzę z kanałów i nawet nie zdążę dojśc do ogrodzenia kompleksu , gdy słyszę strzały i piękny napis "Save Mole - Mission Failed". Próbowałem na różne sposoby - i drogą z obozu wojskowego i kanałami i doookoła i zawsze to samo. Jak tylko dochodzę w pobliże kompleksu od razu Mission Failed. Jakiś pomysł?

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

Podczas burzy to jest miazga, coś pięknego, nie gram już w Stalkera i nie mam zamiaru do tej gry wracać ale ten efekt wyszedl znakomicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta gierka ma jakieś chore jazdy. Z patchem czy bez, na max czy na low fps spada jak głupi ze 100 do 14 :lol:. BTW a te mody można odinstalować nie naruszając gry, tzn czy odinstalowywując jakiegoś moda muszę przeinstalować grę? Bo sprawdziłbym sobie jakiegoś ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta gierka ma jakieś chore jazdy. Z patchem czy bez, na max czy na low fps spada jak głupi ze 100 do 14 :lol:. BTW a te mody można odinstalować nie naruszając gry, tzn czy odinstalowywując jakiegoś moda muszę przeinstalować grę? Bo sprawdziłbym sobie jakiegoś ;).

Tu daje się we znaki procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta gierka ma jakieś chore jazdy. Z patchem czy bez, na max czy na low fps spada jak głupi ze 100 do 14 :lol: . BTW a te mody można odinstalować nie naruszając gry, tzn czy odinstalowywując jakiegoś moda muszę przeinstalować grę? Bo sprawdziłbym sobie jakiegoś ;) .

Mozna odinstalowac bez problemu ale czasami przy niektorych modach jak je usuniesz to savy sie sypia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Binary files are now compiled with large address aware

flag that supports up to 3GB address space (relevant for

Windows VistaT users).

Fixed aspect ratio 16/9. Now the owners of the

widescreen displays will have the benefit from greater

viewing radius.

Patch 1.0003, linka nie mogę podać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://worthplaying.com/article.php?sid=42...ead&order=0 ;)

aha jeżeli macie PL wersję to musicie usunąć grę, zainstalować ponownie i od razu patch 1.000 --> 1.0003 WW (póki co na to wychodzi ot taki bonus dla Polaków i Czechów)

* Added some textures of certain objects (for technical purposes).* Added console command 'sv_listmaps' to view the list of maps queue.* Added the support for additional mouse buttons (now they can be bound to certain actions).* Fixed bugs with player's character health bar in Multi-player.* Fixed the crash upon making the screenshot to a saved game.* Fixed the bug with standing dead bodies upon connecting to the game.* Fixed inventory items placing system (Free for all and Team play modes).* Fixed the enumeration of the game's version.* Fixed the crash with using Numpad in some localizations.* Fixed the crash on the level "Military warehouse".* Fixed the crash while idling on the pause menu* Fixed the crash in dialog with Professor Sakharov on the Yantar level.* Fixed the storyline task "Meet with the Guide", now you can get it by searching Ghost's corpse.* Fixed the bug with NPCs spawning in front of the player.* Fixed the A-life reaction time. Now A-life spawns new NPCs more seldom. Also NPC movement speed is decreased when NPC are on different level then the player.* Binary files are now compiled with large address aware flag that supports up to 3GB address space (relevant for Windows VistaT users).* Added the possibility to record/play the camera fly-around ('demo_record'/'demo_play' commands). Now Stalker is ready for benchmarks.* Fixed aspect ratio 16/9. Now the owners of the widescreen displays will have the benefit from greater viewing radius.* Fixed various crashes with dedicated server.* The network packets have been merged. This will make the ping reduce twice or more.* The correctness of map name is now verified when changing the map using the console.* Fixed the dragging of dead bodies by monsters.* Now dumps will be saved upon the game crashes.* Fixed the in-game patching system for all localizations.* Fixed the problem with the exceedingly long players' names.* Fixed textual problems for 16/9 video format.* Fixed game freezing upon trying to connect to a different version.* Fixed binocular Spectator crash.* Fixed non-existent grenade launcher firing.* Fixed players turning invisible when reduced to a minimal amount of health.* Fixed pre-selected skin not allowing for player spawn.
Edytowane przez LPKorn3324

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi