Skocz do zawartości
LCC

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl / Clear Sky / Call of Pripyat / Heart of Chornobyl - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tak na szybko zagrałem (bo nie mam teraz zbytnio czasu) i powiem tak, pingi z pewnością roxują ;o Jeśli chodzi o framerate u mnie to wolę się nie wypowiadać (da się zagrać ale...) Gra z pewnością będzie miała nieziemski klimat i ciekawą grafę.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, gram sobie gram, ladnie plynnie, a tu nagle blyskawica i spadek fps w tym momencie -10 :D

w weekend przysiade to sobie pobiegam troche, bo narazie tak tylko ogolnie sie zapoznalem B)

A to dlatego, że w tym momencie pojawiają się cienie których nie było przed błyskiem ;).

Zawsze możesz grać w słońcu i wówczas jest spoko. Osobiscie gram w 1280x1024 all max bez aa. AA strasznie zabija w tej grze framerate ;/. Az się boję co by było gdyby była fizyka .

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jeśli czegoś w full nie zrobią z wymaganiami i framerate, to czeka mnie na bank zmiana grafy żeby to w ogóle odpalić, a co dopiero pograć :D. Aż żal się rozstawać z zabytkiem który spokojnie daje rade z q4, gta sa, fear, bf2 itp i wydawać kasę dla 1 gry, ale jeśli okaże się dobra, to będę musiał wydać sianko... chociaż na te 7600 GS 256 ddr3 od Galaxy. ;]

Bo jakoś nie wydaje mi się, żeby w 3 tygodnie jakoś specjalnie zoptymalizowali silnik :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCC da sie włączyć jeszcze dynamiczne oświetlenie, realistyczny HDR, poprawilismy gamme i kontrast, a ja włączyłem Temporal Supersampling, spróbuj 2r_aa 1 , bo pewniesz masz same on. Widze żu u Ciebie textury wyglądają słabiej, wiec masz pewnie to wyłączone.

I myśle że jeszcze to nie wszystko :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chociaż na te 7600 GS 256 ddr3 od Galaxy. ;]

Na palita raczej - ja już podjąłem te kroki czekam na mobo + proc i wkładam sonic'a - może popykam w stalkera 800*600 + 2*aa.

A co do 9500pro to wszystko prawda - teraz sobie siedze na 73gt 500/1400 i różnica w multiplayerowych sieciówkach jest zadziwiająco niska - może nawet nie przekracza 20% (TCE- mod et) - tak jakby nawet nie chodziło o bezwzględną szybkość rdzenia 370vs500. W Fear Combat można podnieść rozdzialke do 1024 (wcześniej 800*600+2*AA) ale nie powiem żeby zabawa byla lepsza przez to ;]

A co do stalkera fajnie sie zapowiada. Ci co narzekają na framerate - muszą przyznać, że to norma w ostatnim czasie. Na dx8 będzie pewnie śmigać nawet na staruszku 9500pro, a w dx9 pobawimy się ustawieniami i też jakoś poleci.

-ide w piecu zapalic ;]

Edytowane przez 7600gs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@qqrydza możemy Ci dać ale ta grafa nie ma odwzorowania w rzeczywistości... przy 1280 to ja przy tych ustawieniach (przy ogniu) mam na maxa 6 FPSów. Jak na fullu mam ustawić takie opcje i tak grać to ja podziękuję... Twój 7900 też wymięknie ;)

@Fanek, problem w tym, że Wy chyba macie CRT albo macie super-jasne monitorki bp ta wasza gamma i kontrast to tak daje, że mam na ekranie black hole :) Dajcie lepiej z kumplami z stalker.pl te opcje z obrazem na default.

QQrydza masz:

http://raff.pop.e-wro.pl/user.ltx

Edytowane przez LCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo panowie, konfig dobrze zbalansowany i co najważniejsze klimacior podniesiony o stopień. Natrzaskałem screen'ów co niemiara ale wybrałem te "kilka" :D najfajniejszych moim zdaniem i z miejsc gdzie framerate był najmniejszy. Oczywiście starałem uchwycić moment rozbłysku podczas burzy ze względu na ukazanie pełnej krasy graficznej. Sprzęt na default'owych ustawieniach i jakoś daje radę choć podczas jakiejś potyczki w singlu byłoby cienko.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

ufff...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz te screeny "jakos" wygladaja, bo te pierwsze z bety to byla lipa. Te ostatnie prezentuja sie juz ok, w fullu pewnie jeszcze cos dodadza i bedzie bardzo dobrze, przynajmniej od strony graficznej. ;) Swoja droga framerate nie jest taki zly na 7900gt, chociaz komfortowe granie to to nie jest, ale mysle ze w pelnej wersji bedzie lepiej. Ludzie z jakimis kreconymi gs czy 1950pro powinni w miare dobrze posmigac :)

Edytowane przez qbec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CarsonPoland - myślę podobnie; w nocy te efekty wyglądają pro elo szczególnie jak mamy błyskawice po prostu grafika niszczy ale w dzień... tragedia. Wszystko rozmazane od blooma (a nie HDRu jak ludzie piszą) dla mnie to uniemożliwia grę. Jak oglądam sobie te ostre filmiki z gameplaya to tam jest grafika fajna a tutaj zajebiście przesłodzona :) Bardziej to przypomina baśniowe klimaty Obka niż Czarnobyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem jak wam sie moze podobac taki bloom. wszystko rozmazane, nic nie widac

tu wygląda to tragicznie xD jakby stalker w łeb właśnie dostał :wink: - ważne, że da sie to cholerstwo wyłączyć ;]

_._._._._._._._._._._._

Edytowane przez 7600gs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie tak myślałem, jak ktoś nie lubi to zawsze można wyłączyć. Mnie jakoś nie przeszkadza tym bardziej, że to tylko modyfikacje oryginału. Na pclab'ie jeden z użytkowników również krytykował rozmazany obraz pomimo, że opcja ta była wyłączona czyli ustawienia domyślne bety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu te cienie i ten wytworzony klimat mnie powalają (oprócz bloomu) tylko żeby zamiast błyskawic takie cienie i oświetlenie robiło słońcei to przez kilka minut... to byłoby coś fantastycznego jak bajka :)

http://img148.imageshack.us/img148/2021/xr...13310595yp0.jpg

Gra cieni to jest coś pięknego:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Edytowane przez LCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast tego kapowatego blooma wlaczcie sobie AA (a raczej jego imitacje)

r2_aa (1/0) -wlacza aa

r2_aa_kernel (od 3.0 do 7.0) - reguluje stopien rozmazywania obrazu, bardzo dobrze widoczne na koronach drzew, polecam ustawienie najnizszej wartosci (3.0) wtedy "AA" wyglada na prawde fajnie

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natezenie blooma mozna modyfikowac z poziomu pliku, takze intensywnosc swiatla, bo to na screenach jest az za oczojebne. :]

Dokładnie, i nie przesadzajcie z tym bloomem bo to wygląda nadzwyczaj nierealistycznie. Wyjrzyjcie za okno i powiedzcie czy jest gdzieś bloom :P

Jeszcze chwila i zacnie to wyglądać tak, jak przesadzicie ;)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, i nie przesadzajcie z tym bloomem bo to wygląda nadzwyczaj nierealistycznie. Wyjrzyjcie za okno i powiedzcie czy jest gdzieś bloom :P

Jeszcze chwila i zacnie to wyglądać tak, jak przesadzicie ;)

Aż mnie oczy zabolały od samego patrzenia na ten skrin :lol:.

Ja juz sie nie moge doczekać full bo o dziwo nawet multi moze byc ciekawe a tego sie nie spodziewałem :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi