Skocz do zawartości
SkAtaN

Przepływ a temperatura, do posiadaczy pomp CO (i nie tylko;)

Rekomendowane odpowiedzi

"Woda oddaje cieplo proporcjonalnie do roznicy temperatur miedzy soba a tym, gdzie oddaje. Przy szybszym przeplywie roznica jest wieksza, wiec przenosi sie wiecej ciepla, ale z wiekszej ilosci wody. "

woda tak, ale chłodnice różnie - mnie chodziło o chłodnice ... nie zawsze podniesienie cisnienia w układzie powoduje na tej samej chłodnicy wzrost wydajnosci układu ... 

a o tamowaniu przepływu nie bedę opisał bo musiałbym wszystko rysować i gadać godzinę

nara

Na tej samej chlodnicy podniesienie cisnienia (wiec i zwiekszenie przeplywu) powoduje albo zwiekszenie wydajnosci albo zmniejszenie, zadne nie zawsze, tak lub tak :) , a zalezy to tylko od chlodnicy. Juz o tym bylo wspomniane wyzej

czesc :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie szukaj problemu tam, gdzie go nie ma..

..woda przy wyższym przepływie ma "mniej czasu na oddanie

ciepła w chłodnicy", ale jednocześnie 1cm3 wody ma tego ciepła do

oddania mniej..

..pojemność cieplna i przewodność termiczna nie są tym samym - nie

myl pojęć..

..summa summare w ogromnej większości układów (tymbardziej

"nierozgałęzionych"..) zwiększenie przepływu cieczy, zrobi dobrze

temperaturze (przynajmniej do pewnego momentu..)..

..co do Twojego pytania o konwektor..

..nieskomplikowany układ: 1x blok + konwektor + pompa >1500l,

(ew. układ szeregowy..) w miarę możliwości położenie całego układu na

jednakowej wysokości, oraz konwektor do obiegu włączony zaraz po

pompce - przed blokiem..

..i powinno być dobrze..

..oczywiście przepustowość konwektora pozostaje tu sprawą otwartą - to

od niej najprawdopodobniej będzie zależeć, jaki przepływ w układzie

będzie optymalny..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej samej chlodnicy podniesienie cisnienia (wiec i zwiekszenie przeplywu) powoduje albo zwiekszenie wydajnosci albo zmniejszenie, zadne nie zawsze, tak lub tak :) , a zalezy to tylko od chlodnicy. Juz o tym bylo wspomniane wyzej  

czesc  :P

hihi a nie, tak albo tak ? :) A to nie jest tak przypadkiem ze czym bardziej woda zostaje rozbita na drobniejsze kanaliki inaczej mowiac powierzchnia oddawania ciepła przez wode zostaje zwiekszona (płaskowniki) tym przepływ powinien być wiekszy gdyż pojemność cieplna wody w tych kanalikach jest dość mała. Szybkiemu oddawaniu ciepła sprzyja tesh turbulentywność ( kadecik ma takie faliste finy) a wrast ze wzrostem przepływu wzrasta turbulentywność na tej powierzchni. Coś sobie nie moge poukładać tego ze wraz ze zmniejszeniem przepływu na chlodnicy jej wydajność maleje. Czy mały przepływ jest dobry w chłodnicach takich jak skraplacze, ze jest jedna długa rurka ( bo przepływ jest tam liniowy, spora pojemność cieplna spowodowana średnicą rurki [ciepło w środku rurki zostaje oddane troche poźniej <= czy to jest sensowne]. pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc  :P

hihi a nie, tak albo tak ? :) A to nie jest tak przypadkiem ze czym bardziej woda zostaje rozbita na drobniejsze kanaliki inaczej mowiac powierzchnia oddawania ciepła przez wode zostaje zwiekszona (płaskowniki) tym przepływ powinien być wiekszy gdyż pojemność cieplna wody w tych kanalikach jest dość mała. Szybkiemu oddawaniu ciepła sprzyja tesh turbulentywność ( kadecik ma takie faliste finy) a wrast ze wzrostem przepływu wzrasta turbulentywność na tej powierzchni. Coś sobie nie moge poukładać tego ze wraz ze zmniejszeniem przepływu na chlodnicy jej wydajność maleje. Czy mały przepływ jest dobry w chłodnicach takich jak skraplacze, ze jest jedna długa rurka ( bo przepływ jest tam liniowy, spora pojemność cieplna spowodowana średnicą rurki [ciepło w środku rurki zostaje oddane troche poźniej <= czy to jest sensowne]. pzdr

wiec pojemnosc cieplna wody nie zalezy od tego gdzie plynie, zalezy np. od temperatury :wink: rozumiem, ze chodzi ci o ilosc ciepla zgromadzona przez wode :)

Problem tylko w tym, ze jesli woda plynie szybko, wowczas jej dana objetosc zawiera mniej ciepla, niz gdyby plynela wolno. Czyli mamy 2 sytuacje:

1. woda plynie wolno, ale zawiera wiecej ciepla

2. woda plynie szybko, ale zawiera mniej ciepla

i co teraz? no ja nie potrafie odpowiedziec na pytanie ktora sytuacja jest kiedy korzystniejsza, tak wiec polegam na testom :P

Oczywiscie przeplyw turbulentny (nie wiem skad wziales turbulentywny) jest lepszy od laminarnego, juz bylo o tym wyzej.

Co do sesnownosci, to oczywiscie w skraplaczach mozna raczej mowic o przeplywie laminarnym anizeli turbulentnym, jakkolwiek na zakretach (kolanka) woda sie raczej miesza, wiec warstwa przyscienna sie zrywa i miesza z glownym strumieniem. Z racji kiepskiej przewodnosci cieplnej wody, troche by zajelo zanim cieplo z srodka przeniosloby sie na zewnatrz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie w tym rzecz. Im szybciej pracuje pompa tym wiecej ciepla wydziela (energii pobiera, ktora tak czy inaczej laduje czesciowo w wodzie). Im wiecej ciepla w wodzie tym wieksza jej temperatura. Na 3 biegu po prostu dzieje sie tak, ze wzrost przeplywu nie jest w stanie zagwarantowac takiego spadku temperatury, zeby przewyzszyc wzrost temp spowodowany wieksza iloscia ciepla od pompy pracujacej przy takich obrotach.

Dokladnie tak.

Co do samych chlodnic to podalem tylko generalna zasade. Oczywiscie rozne konstrukcje inaczej reaguja na przeplyw, ale jej charakterystyke da sie sprawdzic tylko doswiadczalnie, bo raczej producent nie udzieli Ci takiej informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pouczaj to ty siebie "gąsior" ... jak nie masz nic do powiedzenia to zamknij dziub .... albo odpowiadaj na zadane pytania bo tekstów nie na temat nie mam ochoty czytać .... i nie zaczynaj bezpłodnej wymiany zdań... nie Tobie oceniać moje wykształcenie bo i nie mnie TWOJE, sam wiem tylko, ze "cudze braki najłatwiej zauważaja GŁUPCY - własnych nie widzac wcale"...

a tak poza tym to " poczytaj sobie ksiązki w któych jest napisane na czym polega dyskusja, doucz się i wtedy cos kombinuj... to ci radzę ...", bo jak narazie nic odkrywczego (każdy wie, ze im chłodniejsza ciecz tym lepiej odbiera ciepło z bloku, a to o czym gadasz jest oczywiste) ani konstruktywnego mi nie odpowiedziałes a twoje dywagacje to czysto teoretyczne bzdury .... pokaz mi kogoś na tym forum, kto stosując zwykłe chłodzenie wodne uzyskuje temperaturę cieczy ok. 0* C ...

NIE JA PIERWSZY ZAUWAŻYŁEM, ŻE PO PRZEKROCZENIU PEWNEJ KRYTYCZNEJ PREDKOŚCI PRZEPŁYWU CIECZY WYDAJNOŚĆ CHŁODZENIE SPADA ... (patrz Lukas20)

sam chcę sie tylko dowiedziec czy miedziany kaloryfer, niemalowany, błyszczacy (konwektor, 120x90,gruby: 2 płyty+podwójna harmonijka w srodku) zastąpi chłodnice czy nie, jeśli nie chcesz mi odpowiedzieć albo NIE ZNASZ ODPOWIEDZI NA MOJE PYTANIE to sie zamknij, czasem trzeba umieć sieprzyznać do NIEWIEDZY ...

nara

a co ty teraz napisales konstruktywnego...

okres masz ze takich ostrych slow ozywasz??? moze powinienej troche OWOCOW pojesc to przejdzie Ci zlosc :roll:

@witchhunter

ty wiesz swoje ja swoje - imho termodynamika porusza tylko niektore zagadnienia zwiazane z tym tematem

mechanika fluidow:) jak kto woli mowi nam o 2 stronie medalu...

no ale ja jestem debilem i ty wiesz lepiej....

a o co dokladnie chodzilo mi z tym on-die to juz nie powiem... nie chcecie sluchac to nie... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem tylko w tym, ze jesli woda plynie szybko, wowczas jej dana objetosc zawiera mniej ciepla, niz gdyby plynela wolno. Czyli mamy 2 sytuacje:

1. woda plynie wolno, ale zawiera wiecej ciepla

2. woda plynie szybko, ale zawiera mniej ciepla

i co teraz? no ja nie potrafie odpowiedziec na pytanie ktora sytuacja jest kiedy korzystniejsza, tak wiec polegam na testom  :P 

Wydaje mi sie ze nalezy zwiekszyć powierzchnie oddawania ciepła. W tym momencie woda bedzie przepływać przez wiekszą powierzchnie na tym samym obszarze (finy) i zyska to ze ciepło nie bedzie musiało rozprowadzac sie po wodzie. Tak jak np. Woda przelana przez gorące sitko bedzie cieplejsza jesli sitko bedzie gęściejsze. I odbierze wiecej ciepła z sitka :) Troche namotałem ale chyba wiadomo o co chodzi jesli mowie herezje prosze o poprawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Woda oddaje cieplo proporcjonalnie do roznicy temperatur miedzy soba a tym, gdzie oddaje. Przy szybszym przeplywie roznica jest wieksza, wiec przenosi sie wiecej ciepla, ale z wiekszej ilosci wody. "

woda tak, ale chłodnice różnie - mnie chodziło o chłodnice ... nie zawsze podniesienie cisnienia w układzie powoduje na tej samej chłodnicy wzrost wydajnosci układu ... 

a o tamowaniu przepływu nie bedę opisał bo musiałbym wszystko rysować i gadać godzinę

nara

czesc :P

no przeceż ja to samo napisałęm ... albo spadek albo wzrost ... nie ma ze raz wzrost a raz spadek bo to by było już bez sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A opory w przepływie wynikają z tego iz woda musi przeciskać sie przez miejsca które sa mniejsze od początkowego przekroju. Także gdy napotka coś na przeszkody i musi "odbić" sie od czegos. Ale suma sumarum jesli woda wpływa do trójnika Y (fi12) i rozdziela sie na 2xfi12 to w tym momencie opory sa bardzo małe gdyż kąt zawarty miedzy wlotem a rozgałęzieniem jest rozwarty (dążacy do lini prostej) i wyjściowa to 24mm. Np W bloku wodnym woda wpływająca na finy rozdziela sie np. na 7 kanalików po 1 mm ( wysokość 12 mm ) z początkowej średnicy 12 mm, powoduje opory (fi)12mm=>(fi)7mm oraz uderzenie strumienia o finy,dno także gęstość i lepkość wody? To tak wszystko na chłopski rozum ale widze to mniej więcej tak bo viod o testy pytał jak tu można wytyczne postawić. Nie pisze tego wcale zeby powiedziec ze cfd ma wieksze opory od nukleona bo musze sie przyznac ze nie pamiętam budowy nukleona 2 od wewnątrz bo widziałem ją tylko raz... i nie pamietam gdzie :) Jeśli pisze herezje prosze o poprawienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli teoretycznie chcialbys porownywac Nuka z Urielem to musialbys miec bardzo dokladne wymiary, program do symulacji.

W swoich rozwazaniach zapomniales rowniez o grubosci dnia, rodzaju sprayera, wysokosci finow, itp. Przede wszystkim jednak pominales jedna wazna rzecz. Wzrost restrykcyjnosci bloku powinien (ale nie zawsze) isc w parze ze wzrostem wydajnosci, ale przy zachowaniu stalego przeplywu.

Moze sie zdarzyc tak, ze zrobisz super blok, ale bedzie on tak restrykcyjny, ze zdlawi przeplyw pogarszajac znacznie jego wydajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie zabardzo chce je teoretycznie porównywać ale tak mniej wiecej sie zorientować. Po co grubość dna? Przecież woda nie płynie w dno miedzy kanalikami :D No o sprayerze zapomniałem ale chyba dotyczą go takie same zasady jak reszty lub może być bez sprayera :D Ahh każdy sobie wyobraza blok wodny inaczej, to tak abstracyjnie powiedziałem o tym bloku.

Nio własnie dlatego w pompie od CO są jeszcze 3 biegi :) Sam o tym najlepiej chyba wiesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grubosc dna jest bardzo wazna bo okresla jak cieplo rozprowadzi sie po finach - nie moze byc, ani za grube, ani za cienkie.

W pompce sa 3 biegi, ale mimo wszystko po co tworzyc niepotrzebne opory > zuzywac wiecej pradu > bardziej nagrzewac wode pompka. Niestety bardzo trudno jest zlozyc dobre WC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi