Lumperator Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Może ja i jestem stuknięty na tle podkręcania, ale szlag mnie trafił jak dziś odebrałem z serwisu nowy egemplarz karty GeForce4 Ti4200 64 MB firmy ProLink. Wszystko grało ładnie do czasu gdy zachciało mi się zmiany BIOSu karty. No tak... poszła w pinechy i dali nową, ale pod AGP8x i z niby lepszym chłodzeniem, bo zamiast złotego wiatraczka na GPU zamontowano inny, "lepszy" a na pamieci wrzucono ratiatory, tyle, że po jednej stronie, bo na drugiej jest tylko jakaś hmm... miedziana blaszka (no napewno nie jest to radiator z żeberkami). Blaszka ta nie dociska do pamieci, ale chwilowo nie chcę grzebać bo nie wiem czy to dobbrze czy źle (mi się wydaje że źle).Oczywiscie miedzy pamieciami a wspomniana blaszką nie ma grama jakiejkolwiek pasty. Wyprowadzenie gorącego ciepła z pamięci odbywa się przez niezbyt duzy wylot powietrza i wspomagane jest po częsci wiatrakiem GPU. W poprzednim egemplarzu normalnie na GPU był wiatrak, spory i zero radiatorów na pamięciach. A sprawa wygląda tak: GeForce4Ti4200 64 MB 4ns @ 300/600 na 40.72 - 13870 GeForce4Ti4200 64 MB ?ns @ 280/575 na 44.03 - 13136 (AGP8x) Generalnie karta wygląda identycznie i wydaje mi się (choć tego jeszcze nie zdążyłem sprawdzić), ze pamieci są również te same - hynix 4ns. Powiedzcie, dlaczego powstała ta luka bliska 700 punktów ? Bardzo prosiłbym o jakieś wskazówki w wysikaniu tej grafy. Odezwę swą kieruję zwłaszcza do użytkowników wspomnianej GF4Ti4200 AGP8x nieszczęsnego ProLinka. ps. ster pod nForce 3.13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 sam napisałeś że masz inne stery, ale sporo słąbiej podkręciła się ta a AGPx8 - i tu masz te 700 pkt, "tylko 700" bo masz lepsze stery. wywal to chłodzenie, przesmaruj jak należy i załóż z powrotem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallout Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 jeszcze jakieś 3 dni temu miałem tego prolinka z agp x8 no i rzeczywiście dupiaste chłodzenie dużo gorsze niż w wersji z agp x4 no a wyniki oc były w sumie takie same jak u Ciebie ... dlatego pozbyłem się karty :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 przy zakupie klient nie może sparwdzić ja kwydajne jest chłodzenie, liczy się żeby wyglądało na skuteczne, no i łądne :D przesmarowanie od nowa powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Dobra chłopaki, wasze rady na wagę złota. OK, zrobie tak i powiedzcie czy to przyniesie jakiś efekt: 1. Zdejmę ten wynalazek z GPU i pamięci. 2. Posmaruję GPU cienką warstwą pasty termoprzewodzącej na bazie srebra i zamontuję wiatrak od CPU (mały ale 4800rmp) 3. Posmaruję z lekka pamieci i założe miedziane radiatory 4. Oczywiscie klapa boczna otwarta (zawsze otwarta - jak zamykam to teperatura proca dochodzi do 70*C a tak max 58). Nie pamietam oznakowania pamieci w moim poprzednim Prolinku, ale to są chyba te same pamieci w tej AGP8x ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Aha i jeszcze jedna rzecz, która bardzo mnie zdziwiła. W wersji AGP4x zbyt mocno podkręcony rdzeń konczył się zawieszką. Prolink AGP8x nie zawiesza się a... przywiesza np. na 3, 4 s... czasem wiecej, czasem mniej. Dopiero jak wyraźnie za dużo dam, to zawieszka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 możesz spokojnie użyć standardowego chłodzenia, na lepszym zyskasz stosunkowo niewiele a wydasz kasę. dobrze przesmarowane chłodzenie prolinka powinno styknąć. jakbyś dał linka jak ono wyglada to lepiej możnaby to ocenić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 No właśnie dałem na GPU cienka wartswę pasty Silver dodawanej do lepszych wiatraków firmy Titan. Dodałem też odrobinkę na pamięci. Całe chłodzenie przypomina z lekka te, które widzimy na GFX ProLinka. Po jednej stronie jest radiator a pod drugiej miedziana blaszka, która ponoć ma pomóc w odprowadzaniu ciepła. Pamięci to Samsung 4ns i chyba takie były w poprzedniej karcie. Mam wrażenie jakoby to chłodzenie niewiele dawało. W poprzednim ProLinku nie było w ogóle chłodzenia na pamieciach a spokojnie biegały nan 600MHz. Tu ledwo idzie 590 a rdzeń 280 (czyli 20 MHz mniej). A jeszcze w serwisie koleś mi mówił, ze to lepsza karta. Taaaa... właśnie widzę - 700 punktów mniej. I trudno, jestem maniakiem 3DMarka. Nic na to nie poradzę. Wiem, że nie ja tu jeden i jedyny, któemu zalezy na wyniku. Po rpostu lepiej się spi jak wynik podskakuje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=34812&highlight= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...