Skocz do zawartości
HanG

eheim c1000 - lepiej zatopic czy przerobic na niezatapialna?

Rekomendowane odpowiedzi

na fali paru watkow o roznych pompkach, mam jedno pytanie:

jaki jest wplyw przerobki pompki zatapialnej na niezatapialna tak w podsumowaniu, uwgledniajac wszystkie cechy przed i po dwoch konfiguracji, no i oczywiscie latwosci wykonania i niazawodnosci takiej przerobki.

moze wypisze wiec w pkt. o co chodzi konretnie:

- co trzeba wykonac to chyba specyficzne dla kazdego modelu pompki, ale moze ktos mi podpowie, jesli juz przerabial swoja, co nalezy zrobic w eheimie compact 1000,

- jak to wplywa na zywotnosc pompki,

- jak ze szczelnoscia (wiadomo jak kto zrobi tak ma :D ) ale tak generalnie, czy jest to niezawodna przerobka?

- czy ma to wplywa na glosnosc, ew. jak wyciszac taka przerobiona pompalke,

i last pytanie dotyczace bardziej nieprzerobionej - zatopionej - pompki, czy bardzo grzeje wode? pewnie wydaje ilosci ciepla w okolicach swojej mocy, ale jaki ma to wplyw ogolnie na wydajnosc zestawu, bo moze oszczedzic pracy i stresa ze moje sliczne uszczelnienie zaraz zaleje mi kompa i po prostu zatopic pompalke w niewielkim pojemniku i pozamiatane... sam nie wiem wiec pytam i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewatpliwie pompa bardziej bedzie sie grzala - nie bedzie oddawala juz ciepla do wody a do powietrza...

Szczelnosc- twoja robota, jak sobie poscielesz tak sie wyspisz, nie wiem jak ta pompa wyglada ale jesli to eheim to chyba tasma teflonowa i koncowki powinny wystarczyc

Glosnosc - w moim ph402 przerobienie jej na inline sprawilo ze duzo cichsza byla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut: ja mam ph802... i nie rozni sie ona duzo pomiedzy twoja pompka. Masz jakies zdjecia jak to wyglada? Jakis link... cokolwiek.

Moj PH802 tak dziwnie turkocze ... co prawda jak ludziska z wentylkami 6000obr przychodza do mnie to i tak tego nie slysza... ale ja nawet chcialbym to stukanie wyeliminowac..

Za jakis czas wlasnie przymierzam sie do zmiany wb i pojemnikow... Jezeliby sie oplacalo skusilbym sie wlasnie na przerobienie pompki na jak ty to mowisz "inline" ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz Sheep , lukanie nie boli ;]  http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=25522

Tak, tylko kilka razy ja tem lookalem ... i nic interesujacego nie znalazlem... A chcialem zobaczyc jak to berkut wykonal... Ale ... rzeczywiscie... przestudiowanie tego tematu nie bedzie bolalo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze wypisze wiec w pkt. o co chodzi konretnie:

- co trzeba wykonac to chyba specyficzne dla kazdego modelu pompki, ale moze ktos mi podpowie, jesli juz przerabial swoja, co nalezy zrobic w eheimie compact 1000,

na oko to proste - odcinasz kawal plastiku przy regulatorze a ten wywalasz, ,masz teraz czyste dojscie do wlotu do ktoreg proponuje doklejenie na klej epoksydowy króćca 3/8, pozostaje uszczelnic "dupę" jakims prostym korkiem i juz...

lozyska sa ceramiczne wiec lux - ale odpowierzac sie bedzie ciezko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi