Skocz do zawartości
tomirek

Jak sprawdzic, czy pamieci chodza w trybie DUAL ?

Rekomendowane odpowiedzi

Drugi moj watek i drugie pytanie:

Mam plytke Asus A7N8X Deluxe. Jak mam sprawdzic, czy pamieci chodza w trybie Dual DDR RAM?

W czasie uruchamiania kompa pojawiaja sie co prawda jakies informacje o kompie, procesorze itd ale wszystko odbywa sie tak szybka, ze nie mam zadnych szans by cokolwiek odczytac i ani sie obejrze jak jestem w Windowsie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz tak szybkiego kompa, ze nie zdazyles zauwazyc napisane czcionka chyba z 20 -- DUAL DDR ENABLE !!!!!!!

Zazdroszcze kompa albo wspolczuje refleksu.

Heh... Te ekrany informujace o roznych ustawieniach, ktore wyswietlaja sie przed uruchomieniem windy odpalaja sie gora na sekunde i jest tam cala masa informacji. Jakbym moze wiedzial, w ktorym miejscu ekranu tego szukac to moze i zdazylbym cos zobaczyc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz tak szybkiego kompa, ze nie zdazyles zauwazyc napisane czcionka chyba z 20 -- DUAL DDR ENABLE !!!!!!!

Heh... Te ekrany informujace o roznych ustawieniach, ktore wyswietlaja sie przed uruchomieniem windy odpalaja sie gora na sekunde i jest tam cala masa informacji. Jakbym moze wiedzial, w ktorym miejscu ekranu tego szukac to moze i zdazylbym cos zobaczyc :)

Na moim Abitkua NF-7 S znajduje sie to pod wyswietleniem procka i pamieci POGRUBIONA czcionka ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim Abitkua NF-7 S znajduje sie to pod wyswietleniem procka i pamieci POGRUBIONA czcionka ;]

No wlasnie! Nie ma !!!!!! :( Aida tez nie widzi ich jako Dual Chanel. otworzylem obudowe i sa w slotach 1 i 3. Dlaczego wobec tego nie pracuja w trybie DUAL??? Czy ktos ie moze z czyms takim spotkal???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest cos takiego na klawiaturze...jak klawisz Pause-Break..w czasie startu Biosu...zatrzymuje ekran...nacisnij i odczytaj co Ci wypisal komp na ekranie...to najpewniejsze.

pozdrófka :)

Fajny patent :) Dzieks. Niestety utwierdzil mnie w przekonaniu, ze cos jest nie tak. Oto zdjecia z wyswietlen BIOSu:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Co moze byc powodem??? HELP!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze zle obsadziles gniazda

sprawdz w instrukcii jak powinny byc wsadzone zeby dzialaly w 128bitow

By na tej plycie dzialaly w trybie DUAL powinny byc w 1 i 3 lub w 2 i 3 slocie. Ja mam je obsadzone w gniazdach 1 i 3. Zreszta probowalem na rozne sposoby i nie wyswietla mi tej informacji na zadnej z kombinacji kosci w gniazdach :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm..... Wlasnie studiuje instrukcje i pudelko po plycie.

Jest tam napisane, ze plyta obsluguje Dual Chanel DDR400:

"Dual-Chanel DDR400 (PC3200) Support. The 128-bit TwinBank DDR Memory architecture doubles the DDR 400 bandwidth. System bottlenecks are eliminated with balanced architecture and peak bandwidths up to 6,4GB/s"

Wynikaloby z tego, ze plyta nie obsluguje DUAL Chanel DDR333 (PC2700) :(

Chyba w poniedzialek kopsne sie do kumpla, ktory ma sklep i wymienie pamieci na 400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm..... Wlasnie studiuje instrukcje i pudelko po plycie.

Jest tam napisane, ze plyta obsluguje Dual Chanel DDR400:

"Dual-Chanel DDR400 (PC3200) Support. The 128-bit TwinBank DDR Memory architecture doubles the DDR 400 bandwidth. System bottlenecks are eliminated with balanced architecture and peak bandwidths up to 6,4GB/s"

Wynikaloby z tego, ze plyta nie obsluguje DUAL Chanel DDR333 (PC2700) :(

Chyba w poniedzialek kopsne sie do kumpla, ktory ma sklep i wymienie pamieci na 400

Nie nie nie. Plyta obsluguje do PC3200 wlacznie, czyli wczesniejsze tez [ PC2700, PC2100 ]. Hmm dziwne, ze Ci tego nie wyswietla... Moze nowy bios pomoze ? Ze zdjecia widac, ze pokazuje Ci 1833 MHz - masz bartona 2500+ ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie nie. Plyta obsluguje do PC3200 wlacznie, czyli wczesniejsze tez [ PC2700, PC2100 ]. Hmm dziwne, ze Ci tego nie wyswietla... Moze nowy bios pomoze ? Ze zdjecia widac, ze pokazuje Ci 1833 MHz - masz bartona 2500+ ?

W srodku jest Athlon XP 2000 ale ustawiony synchronicznie z pamieciami. Domyslnie nyl na 133MHz a jest na 166Mhz. Nie wiem czy to cos dalo czy nie ale tak sobie ustawilem.

Aida widzi procesor jako AthlonXP 2200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmien BIOS na wersje 1005 (na pewno 1005, mozliwe, ze 1004 tez) lub wyzsza, to wtedy pokazuje ta informacje podczas POSTa

BIOS zmienialem jakos w marcu czy kwietniu 2003. Wiec faktycznie pora na aktualizacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...