Damianos99 Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Witam.Dostałem bloczek na GPU uzupełniający mój zestaw,narazie odpaliłem wszystko na sucho.Zestaw skałada się z NUKLEONA1 , GPU i dużej chłodniczki,wszystko od Mate.Wszystko jest na szybkozłączkach a kable w układzie mają "tylko" 9/12.Mając 2 nowe pomki odpaliłem jedną po drógiej chcąc sprawdzić dzwięk i przepływ mierzony przy pomocy butelki 2l i stopera. Pierwszy bohater-AQUASZUT PO-001 2000l/h Pompka ogrodowa,dość duża (ok.2x dłuższa od Atmana).Wrażenia dzwiękowe zdecydowanie negatywne,pomka jest głośna,zarówno zanurzona wisząca jak i przytwierdzona do zbiornika przenosi dość spore drgania,jak dla mnie zdecydowanie zagłośna.Jeśli chodzi o przepływ,butelka 2l napełniona została po 30sek czyli przepływ w ciągu godziny wynosi 240l Drugi bohater-ATMAN AT-306 2000l/h Pompka akwarystyczna,mała i zgrabna (kwadrat).Wrażenia dzwiękowe zdecydowanie pozytywne,pomka jest ledwo słyszalna a drgania przenoszone na obudowe są na tyle małe że nie sprawiają problemu,dzwięk jest naprawde minimalny,w warunkach pokojowych pompka jest praktycznie niesłyszalna.Jeśli chodzi o przepływ,jest znacznie gorzej niż w przypadku "potworka" Aquaszut.Butelka 2l napełniona została po 45s , więc wydajność w ciągu godziny jest na poziomie 160l Oto moje spostrzeżenia "na sucho" , za tydzień porobie dokładne testy na obydwu pomkach już od strony praktycznej.Zastanawiają mnie 3 rzeczy.Czy przepływ w 160l zupełnie wystarczy aby odebrać ciepło z 2 bloków,czy większa wydajność pompki Aquaszut jest warta wzamian za drażniący warkot i prawdopodobnie większe ogrzewanie wody w zbiorniku zpowodowane wyższą mocą? i jak to się ma w praktyce? Jeśli testy potwierdzą moje przypuszczenia , może okazać się że atman at-306 jak za tak niewielkie pieniądze - ok.50-60zł jest wartą polecenia pompką Wszystko za chwil kilka a narazie goodbye! lece na imprezke sylwestrową do PKiN na progrresive,house jeszcze w 2003.Szczęśliwego nowego roku!! TH©X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 :arrow: szkoda, ze nie jestes zadowolony z Aquaszut'a PO-001. w koncu sam go ode mnie kupiles. to prawda, ze PO-001 to daje po uszach. przekonalem sie o tym, odpalajac wczoraj moja nowa pompke - Eheim'a 1250. pompka ta, to naprawde cudo. zdecydowanie, zdecydowanie cichsza od Aquaszut'a. zreszta nie ma co porownywac. nie mialem w lapach jeszcze zachwalanego ostatnio Atman'a. z tego co piszesz (i inni pisza) wynika, ze to bardzo dobra pompka. 160l/h wydaje sie byc slabym wynikiem, jednak nie zamartwialbym sie na Twoim miejscu. przetestuj Aquaszut'a i Atman'a w swoim zestawie. wygrzej procka i zobacz jakie (i czy wogole beda) roznice w temp. procka i wody, miedzy tymi dwoma pompkami. jesli roznica bedie minimalna, pozostan przy Atman'ie, bo nie ma co psuc sobie zdrowie tym Aquaszutem. czekam na testy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 PO-001 nie mialem u siebie ale mam atmana at306 i jestem bardzo zadowlony. Co prawda chlodze tylko CPU ale faktycznie pompka jest bardzo cicha po odpowiednim montazu zaglusza ja wentyl chiefteca ;) przy wylaczonym kompie slychac delikatny warkot. Temp na ustawieniach 233x9 1.85 max 38*C na full load. Na 225x10 2.0V 41*C na full load. poki co nie jest mi nic innego potrzebne ale moze kiedys kupe jakiegos porzadnego eheima ;) twierdzenie iz 35W przy ukladzie zamknietym i pompie zatopionej bedzie dzialalo jak grzalka jest jak najbardziej bledne. Szczrerez powiedziawszy tego i halasu balem sie najbardziej ale jestem mile zaskoczony. Za te pieniadze nalezy sie wielki + dla tej pompy moga ja z czystym sumieniem polecic! pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killah Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 ja mam PO-001 i jest kurewsko głośna przepływ przepłyewemale ten aquaszut robi 50w.... jak odpaliłem na sucho(blok nagrzewnica pompa w zbiorniku zanużona) w zimnej wodzie to po paru godiznach ta woda była nieprzyjemnie ciepła o tym że było ja słychać dwa piętra wyżej nie wspomnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...