Skocz do zawartości
un_ix

Thermaltake Thunderblade LED - czy napewno takie 'kolorowe'?

Rekomendowane odpowiedzi

:arrow: witam

ostatnim czasem w 4max'e ukazaly sie nowe wiatraki firmy Thermaltake - Thunderblade LED (http://www.4max.pl/news.asp?idn=45). z opsu wiatrakow zapowiada sie dosyc ciekawie.

potrzebuje zakupic dwa wiatraki 120x120mm. na poczatku zastanawialem sie nad Papst'em 4412F. ma on 1600 obr./min. (55,3 CFM) przy 26 dB. obecnie rozwazam zakup Thermaltake LED Fan Silent - Blue. ma on 2000 obr./min. (78 CFM) przy 21 dB. Thermaltake jest 5 dB ;) cichszy od Papst'a i 'troszke' tanszy. swieci nawet na niebiesko (moze byc interesujaco).

teraz pytanie: czy ktorys z uzytkownikow forum widzial/slyszal juz Thermaltake Thunderblade w boju? czy warto zainwestowac w ten wentylator? prosze o pomoc w dokonaniu wlasciwego wyboru.

--

pozdrawiam

un_ix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie wyglada, ale ma niefajna cene :( i moj fortron jeszcze poczeka na zmiane wentyla.

:arrow: cena nie jest zachwycajaca, ale wole dac juz 89 zl za takiego Thermaltake'a, niz 139 zl za Papsta.
tez fakt. jakby znalesc je gdzie indziej to bylyby taniej, bo 4max do najtanszych nie nalezy :/

zastanow sie nad aluminiowym tytanem. w angeli (www.angela.pl) kosztuje 49pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: dotarly do mnie w tym tygodniu dwa wiatraki Thermaltake - Thunderblade LED (120x1200mm, blue). pierwsze wrazenie bardzo pozytywne. wiatraki bardzo fajno wieja (w miare mocno) i swieca. musze sie nimi dluzej pobawic, to cos wiecej napisze. moze jeszcze jakies fotki porobie, to wstawie do tematu, jesli ktos bedzie zaintersowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie wyglada, ale ma niefajna cene :( i moj fortron jeszcze poczeka na zmiane wentyla.

:arrow: cena nie jest zachwycajaca, ale wole dac juz 89 zl za takiego Thermaltake'a, niz 139 zl za Papsta.
eee ta, a nie lepszy Evercool Chrome? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: nie powiem, ze go nie slychac, bo to nie prawda. slychac jego prace (raczej moc 'wiania'), ale nie jest to jakis duzy halas. zreszta.. glosnosc wiatrakow to pojecie wzgledne. kazdy ma inaczej wyczulone ucho, np. jadac na WC z wiatrakiem tylko na chipsecie i w zasilaczu moge miec troszke bardziej wyczulone ucho na tym punkcie. wiatrak zasilany jest poprzez podlaczenie molex'em do zasilacza. wywale molex'a, zaloze 3-pinowa wtyczke i podlacze do jakiegos kontrolera wiatrakow. wtedy bede mogl zmniejszac obroty wiatraka, tym samym zmniejszajac jego glosnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda ze odrazu nie ma wejscia na 3 pin , bo mam zamiar zakupic sobie takie 2 albo trzy wentyle i podlaczyc do aerogateII , kupie przejsciowke z 80 na 120 mm i zapodam sobie jednego na procka, wszystkie zpowolnie i bedzie pieknie, sprawdzal ktos czy nie gasna ledy w zmianie napiecia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: nie powiem, ze go nie slychac, bo to nie prawda. slychac jego prace (raczej moc 'wiania'), ale nie jest to jakis duzy halas. zreszta.. glosnosc wiatrakow to pojecie wzgledne. kazdy ma inaczej wyczulone ucho, np. jadac na WC z wiatrakiem tylko na chipsecie i w zasilaczu moge miec troszke bardziej wyczulone ucho na tym punkcie. wiatrak zasilany jest poprzez podlaczenie molex'em do zasilacza. wywale molex'a, zaloze 3-pinowa wtyczke i podlacze do jakiegos kontrolera wiatrakow. wtedy bede mogl zmniejszac obroty wiatraka, tym samym zmniejszajac jego glosnosc.

a tak na ucho to myślisz że jest więcej niż te 21 DB 8) troche to trudno odczuć ale spróbuj :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee ta, a nie lepszy Evercool Chrome? :D

dokładnie ma takiego i sobie chwale, chociaz zastanawiam się nad tym thermaltake'em

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myśle ze mozna tanszym kosztem miec cos podobnego...np. kupujemy jakis wentyl 80x80 np. PANAFLO tyle ze nie nowy tylko uzywany i malujemy smiglo spreyem srebrnym(oczywscie wczesniej czyszczac dokladnie go) i np. ramke na czerwono... potem ewentualnie mozna wtłoczyc kropelke oleju podpiac 3 ledy i mamy to samo...tyle ze nie oplaca sie na 1 wiatrak kupowac spreyow no chyba ze ktos ma. Ale jak ktos moduje bude i wklada wiatraki to mozna sie pobawic w wieksza ilosc np. 4 w budzie + 2 na chlodnicy a wszystko @5v..:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno w opisie tego wiatraka na 4 maxie pisze Podłączenie: 4 pin + złącze z końcówką 3 pin dla kontroli obrotów więc wreszcei jest 3 pin czy nie  :roll:

:arrow: jest tak, jak pisza. 4 pinowa (molex) do podpiecia pod zasilanie, a 3 pinowa do podpiecia pod plyte glowna/kontroler obrotow wiatrakow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to znaczy ze nie bedzie trzeba sie bawic w przerabianie molexow na 3pin? i bedzie mozna podlaczyc te 3 pin do kontrolera FanMate a molex do zasilacza?? jak to rozwiazac?? sprawdźcie co z diodami , czy bardzo przygasaja na mniejszej ilosci Voltów, prosze, mam zamiar kupic takie 3 i nie chce wywalic kasy w bloto :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.mod-works.com/articles.php?id=8&page=1 recka wentyli TT wszystkie rozmiary , recka raczej mnie nie powaliła i nie sprawdzili faktycznej glosnosci czyli tego na czym najbardziej mnie zalezy :cry:

ta recka to nie recka tylk opis. taki sam opis moge zrobic kozystajac z danych umieszczonych na stronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech ktos napisze jak sie zachowuja te ledy przy zmianie napiecia wentyla...ktos probowal?

:arrow: spokojnie... jesli bede mial dzisiaj odrobine czasu, przerobie wtyczke (molex -> 3 pinowa) i zobacze jak wiatrak bedzie zachowywal sie przy podlaczeniu do Aerogate 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem autorem tej recenzji (opisu) tych wiatraków

http://www.mod-works.com/articles.php?id=8&page=1

i chciałem wam tutaj napisac mały update tematu bo przy zmniejszonym napieciu witraka diody dalej swiecą swoim natężeniem (sprawdzone) co do glosności to musicie mi uwierzyć.

80-tka jest z odlegosci 10 cm niesłyszalna!!! NAprawde jest to swiecący PAPST

90-tka słychac tylko delikatne przepychane powietrze

120-tka naprawdę jest to najcichszy 12 cm wiatrak jakie w życiu słyszałem. Na nominalnych ustawieniach jest naprawde cicho.

Ale wiadomo że sprawcą tej całej ciszy są łozyska bo TT zastosował tutaj ślizgowe i chwała im za to!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem autorem tej recenzji (opisu) tych wiatraków

http://www.mod-works.com/articles.php?id=8&page=1  

i chciałem wam tutaj napisac mały update tematu bo przy zmniejszonym napieciu witraka diody dalej swiecą swoim natężeniem (sprawdzone) co do glosności to musicie mi uwierzyć.

80-tka jest z odlegosci 10 cm niesłyszalna!!! NAprawde jest to swiecący PAPST  

90-tka słychac tylko delikatne przepychane powietrze

120-tka naprawdę jest to najcichszy 12 cm wiatrak jakie w życiu słyszałem. Na nominalnych ustawieniach jest naprawde cicho.  

Ale wiadomo że sprawcą tej całej ciszy są łozyska bo TT zastosował tutaj ślizgowe i chwała im za to!!!

Chwała im za to :?:

Przecież po jakiś 2 latach strzeli łożyski śkizgowe i tu se myśle 90zł w plecy

Piękne żeczywistość nieprawdaż

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wentyl przewidziany na 30000h a wiec to jest teoretycznie 1250 dni pracy nonstop,to jakies 3lata, a do tego chyba wasze kompy nie chodza 24h na dobe?? fajnie ,ze lunatic napisales cos nieco, szkoda ,ze narazie tylko 4max ma te wentyle...staralem sie namowic sirius.pl zeby je zalatwili ale cos slabo sie z nimi negocjuje :cry: bede musial w 4max.pl przeplacac... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi