Tonic Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 j.w. Pobawiłem się w elektrolizę, tzn. do pojemnika z płynem wrzuciłem kawałek miedzi, podpiałem ogniwo 4V i po jakimś czasie miedź stała się ciemniejsza Jak pozbyć tego ciemnego koloru drogą chemiczną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 a zmyc sie nie da ?? zawsze mozna papierem sciernym ;) ten post chyba bardziej na osla pasuje ale niech juz zostanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zmyć się da, ale ciężko to idzie i niezbyt dokładnie Papier ścierny zdecydowanie odpada, chcę jedynie drogą chemiczną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 moze podkladka "SILVER STAR" domowej roboty czyli po kolei - szklanie naczynie z ciepla woda - sol kuchenna (chloreksodu) - kawalek folii Alu (takiej do jedzonka) w cieplej wodzie rozpuszczamy sol kuchenna - ale taka ilosc zeby cala sie rozpuscila a nawet wiecej roztwor powinien byc nienasycony, kladizemy ta folie Alu na dno naczynia a na ta folie kladziemy ten kawalek Cu i czekamy - utleniona miedz (ten ciemny nalot) powinien zniknac a na foli aluminowej powinny pojawic sie czarne punkty (tlenekglinu) - po prostu aluminum jest bardziej aktywne niz miedz (sorry za uproszczenia ale w chemi za gleboko nie siedze) i czasteczki tlenu odlaczaja sie od czasteczek miedzi i lacza sie (czasteczki tlenu) z czasteczkami glinu (aluminum) - reakcja redox (czy jakos tak) ... w ten sposob mozna czyscic tez srebro - lancuszki itp duperelki - wlasciwie to wlasnie czyszczenie srebra daje lepsze rezultaty niz miedzi Tonic2 a co do innych sposobow to keczup - bylo o tym juz dawno - bo ma i kwasek cytrynowy i sode wiec ladnie reaguje i czysci na polysk 1 sposob to czyszczenie bezstratne a 2 stratne (kwasek cytrynowy to w koncu kwas) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 Bardzo dziękuję za taką obszerną i jasną odpowiedź :) Idę już wyczyścić metodą Silver Star by homemade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReDi Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 hmm.. ja bym proponował Coca-cola mod.. Tym się odrdzewia, czyści świetnie. Wrzuć do coli na dobe czy dwie i osad powinien zniknąc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 A testowałeś chociaż metodą coli przez dobą i widziałeś co się działo z miedzią ;) Trzeba znać umiar w stosowaniu kwasków, np. w przyapadku fosforowego po 24 godzinach pojawia się patyna czy rdza, w innych kwaskach też były takiego rodzaju efektu Metoda Silver Plate by homemade pomogła mi - w krótkim czasie praktycznie pozbyła ciemnych plam, resztę oczyściłem płynem do naczyń + Cifem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...