Skocz do zawartości
Ghazi

Wybór bloków (GPU, NB) i schemat połaczenia

Jaki bloczek zastosowac na G4Tit 4200?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Jaki bloczek zastosowac na G4Tit 4200?

• RED II
      0
    • Proxima
      2
    • Frezowany od Mate'a
      9
    • Wiercony od Mate'a
      1

Rekomendowane odpowiedzi

1. Może najpierw - co chcę zrobić - zakładam chłodzenie na NB (Nforce2 na 8RDA+) oraz na GPU (G4Tit 4200 - prawdopodobnie bedzie szlif + chłodzenie rdzenia od spodu radiatorkiem). Potrzebuję rady co do wyboru bloków i schematu... Na karcie nie bedzie raczej zadnych V-modów, ale chciałbym pójść dość wysoko z FSB (jak Bóg da to ze 220 :P)

Wszystko sie bedzie opierać na Eihemach 12/16.

Czytałem już trochę ten topic http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=208...j1000&&start=30, wychodzi na to ze moja MJ1000 sobie bez bólu poradzi z 3 blokami i nagrzewnicą. Możliwe ze przy napływie $$$ zakupię PH802 bądź coś jeszcze mocniejszego i kolejną nagrzewnice.

Teraz pytania:

1. Na NB jestem prawie na 100% zdecydowany - Weland od popixa (99zł) wyglada na najwydajniejszy obecnie myśle ze tu nie ma problemu..

.. ale z bloczkiem na GPU - nie moge <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> bloku z CFD ze wzglądu na brak odpowiedniej zapinku. Myślałem nad bloczkiem wierconym G1 bądź G2 za ~65zł od Mate'a. Nie wiem czemu sobie tak ubzdurałem (moze to przez lekkiego kaca :P) ze ten wiercony bedzie... wydajniejszy od frezowanych z heh.pl... :) Po prostu ta konstruckja do mnie nie przemawia, ale moge sie mylić. Co o tym sądzicie?

Update: przypomniało mi sie jeszcze o Red II i Proximie, ale to już chyba bloczki nisko budżetowe... (bez obrazy panowie z bloki.pl ;))

2. Teraz najważniejsze - schemat połaczenia. Ponieważ niektóre połaczenia w praktyce nie do zrealizowania (rozmieszczenie 10 trójników i 8 kolanek w budzie) myśle nad najprostszym schematem:

Dołączona grafika

Czerne - pojemnik z pompką

Zgniłozilelone - nagrzewnica

niebieskie - nukleon

brązowe - nb i gpu

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: ad. 2

polaczenie wg. mnie najlepsze jakie moze byc. chlodnica przed blokiem na cpu - prawidlowo. wykorzystanie dwoch wylotow z bloku na cpu - prawidlowo. zero trojnikow - prawidlowo. po prostu uklad prosty w budowie i najlepszy.

ad. 1

wybralbym frezowany od Mate'a. fajno wyglada :D nie wiem jak z wydajnoscia. jesli masz problem z kasa, wez wiercony. ja takiego uzywalem przez 3-4 miesiace i bylo OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra - z ważniejszych cześci brakuje mi tylko kolejnej pompy :D Oto co umyśliłem :)

Atman 2000l/h In-line -> chłodnica kadet (+w przyszłości równolegle poldek) -> CPU -> 1 wylot GPU, drugi NB -> MJ1000 In-line (albo w pojemniku - sie zobaczy) -> Atman... itd...

:D Co myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm.. Ja wychodzę z załozenia - przy takim układzie rzeczywista wydajnosc tego atmana zejdzie do np. 100l/h. Podłaczenie MJ jako pompy zasysającej na "końcu" układu na pewno zwiększy ten przepływ! Do "wejscia" Atmana dojedzie wieksza ilosć wody niz te 100l/h... Jezeli gadam <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły to krzyczcie :!:! :)

UPDATE

Nie moge sie dokopać do tego waszego topicu o pompeczkach :/

Póki co to z kubasikiem doszliśmy do czegoś takiego

MJ1000a - - .................................... / - - GPU - - MJ1000a

...................|-- Kadet - - Nukleon -

MJ1000b - - / ................................... - - NB - - - MJ1000b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi